Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov å stille helseministeren følgende spørsmål:

«I forbindelse med behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 11 for 2001-2002 vedtok Stortingets flertall følgende forslag: «Stortinget ber Regjeringen sørge for at kostnadene ved bruk av legemiddelet Remicade dekkes av blåreseptordningen.»

Hvor langt er arbeidet med å gjennomføre dette vedtaket kommet, og når vil pasientene kunne benytte seg av den fordelen dette vedtaket skal medføre?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Remicade er et revmatismelegemiddel som i dag har sin vesentlige bruk i sykehus. Behandling med Remicade dekkes derfor over helseforetakets basisbudsjetter og gjennom innsatsstyrt finansiering. Etter Stortingets vedtak skal imidlertid finansiering av Remicade ikke lenger dekkes av helseforetakene, men av folketrygden.

Folketrygdloven § 5-1 bestemmer i tredje ledd at trygden ikke yter stønad til bl.a. legemidler i «den utstrekning det offentlige yter stønad etter annen lovgivning». Det følger videre av lov om spesialisthelsetjenesten at det er sykehusene selv som har finansieringsansvaret for de legemidler som anvendes i pasientbehandlingen. Dette innebærer at folketrygden ikke kan ta over sykehusenes finansieringsansvar for Remicade uten at folketrygdloven først endres. Dette gjorde jeg klart for Stortinget under budsjettbehandlingen før jul.

Jeg vil på denne bakgrunn legge fram en odelstingsproposisjon med de nødvendige lovendringsforslag. Jeg vil i vår gjennomføre den nødvendige høring og deretter legge saken fram for Stortinget. Lovendringen vil så bli fulgt opp i budsjettsammenheng.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker for svaret

Jeg stiller meg litt undrende når helseministeren sier at han skal sende Stortingets vedtak ut på høring. Så vidt jeg vet, har Stortinget i denne saken gitt et svært klart signal, et svært klart vedtak om hva som skal gjennomføres. At statsråden eventuelt må rådføre seg med sine spesialister i departementet for å få utformet lovteksten, støtter jeg fullt ut. Men å sende et stortingsvedtak ut på høring om hvorledes det skal være – da vil jeg spørre om helseministeren har tenkt å legge seg på en ny praksis med å sende Stortingets vedtak ut på høring.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er ingen tvil om at Stortingets vedtak skal gjennomføres. Det vil jeg gjøre helt klart. Men det følger av min utredningsplikt overfor Stortinget at når jeg legger fram et lovendringsforslag, må det være underbygd og utredet. Et ledd i den prosessen er å sende det på høring.

Men realiteten i Stortingets vedtak, at dette skal overføres fra folketrygdfinansiering til sykehusfinansiering, vil bli fulgt opp, som forutsatt.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker igjen for svaret.

Men fortsatt stiller jeg meg spørrende til det at stortingsvedtaket skal sendes ut på høring, for jeg synes vedtaket er tindrende klart. Og det må være rimelig raskt å få gjennomført et lovarbeid i denne saken og få ordningen på plass. Jeg håper at helseministeren minimum får på plass en odelstingsproposisjon i forkant av revidert nasjonalbudsjett, slik at ordningen kan gjøres gjeldende i forbindelse med det.

Dette er jo en litt underlig situasjon, når vi i løpet av ett år klarte å vedta at alle sykehus skulle overføres til staten. Den største helsereformen som Norge noen gang har sett, brukte man altså ca. et år på å vedta, og så skal man bruke nesten tilsvarende tid på å endre én liten paragraf i folketrygdloven, slik at revmatismepasienter skal få mulighet til å få legemiddelet Remicade.

Vil helseministeren i hvert fall gi det signal at senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett er dette på plass og Stortingets vedtak oppfylt?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil først understreke at behandling med dette legemiddelet i dag dekkes innenfor helseforetakets basisbudsjetter, gjennom innsatsstyrt finansiering. Det er ikke slik at det ikke er noen finansiering av denne type behandling i dag.

Når det er sagt, skal jeg, uten konkret å gå inn på datoer, forplikte meg til å gjennomføre dette så raskt som det overhodet er forsvarlig.