Stortinget - Møte onsdag den 10. april 2002 kl. 10

Dato: 10.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til landbruksministeren:

«Statskog satser statlige midler til etableringen av en skog- og utmarksportal på Internett. Private NORSKOG, som tidligere har etablert portalen «skoginfo.no», dekker omsetning av jakt, fiske og tomter mv. Statskog er fritatt for merverdiavgift på omsetning av jakt og fiske.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre at Statskog bruker fellesskapets midler til etablering som gir negative effekter for private aktører?»

Statsråd Lars Sponheim: Statskog SF har som formål å skape verdier med utgangspunkt i sine ressurser og å etablere næringsvirksomhet på dette grunnlag. Tilrettelegging for friluftsliv er en viktig faktor knyttet til befolkningens helse og livskvalitet.

Statskogs arbeid med etablering av en formidlingskanal for friluftsbaserte tjenester, kalt iNatur, er en erkjennelse av at det er viktig å ta i bruk nye kanaler for natur- og friluftsopplevelser, og er et resultat av flere års grundige analyse av behovet for en digital tjeneste på området. Statskog, Den Norske Turistforening, Norges Fjellstyresamband og Norges Jeger- og Fiskerforbund gjennomførte denne analysen sammen. Initiativtakerne har møtt utelukkende positiv respons hos tilbyderne og brukerne, og også hos fagmyndighetene på området: Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning. I en forundersøkelse med 700 respondenter viser brukernes svar at iNaturs opplegg på Internett er et svært framtidsrettet og interessant tilbud til friluftslivsinteresserte.

iNatur AS er nå etablert og i ferd med å utvikle en digital tjeneste på Internett for å bedre tilgjengeligheten av friluftslivs-, jakt- og fisketilbudene i Norge. iNatur skal være en markeds- og tjenestekanal for alle tilbydere av friluftslivs-, jakt- og fiskeprodukter, og skal leve av provisjon av omsatte produkter på portalen. Tjenesten skal legges til rette for bl.a. booking og salg av hytter, jakt- og fiskekort. Digital kartinformasjon og salg av kart er også en vesentlig tjeneste.

Statskogs styre har hatt en grundig behandling i forkant av dannelsen av iNatur, og vurdert dannelsen av dette selskapet som en av de viktigste og mest relevante satsinger for Statskog. Statskog går dermed inn og yter lån på forretningsmessige vilkår til iNatur AS.

iNatur vil under oppbyggingen av portalen gå bredt ut og invitere alle tilbydere og deres interesseorganisasjoner til å ta i bruk tjenesten. Det er også aktuelt å åpne for flere deltakere i selskapet. Allerede i forprosjektet ble flere organisasjoner og store private tilbydere invitert til å vurdere tjenesten.

Statskog er som landets største grunneier en stor tilbyder av friluftsprodukter og bør ikke være avskåret fra å ta i bruk nye virkemidler for å formidle disse tilbudene. Foretakets initiativ, sammen med andre viktige aktører innen friluftsliv i Norge, har stor samfunnsmessig verdi. Målet er å inspirere og legge til rette for at også nye generasjoner skal ta i bruk naturen. En synergi av denne satsingen kan være et positivt bidrag til styrking av lokal næringsutvikling.

Jeg finner på bakgrunn av denne orientering ingen grunn til å gripe inn overfor Statskogs planer med å etablere en skog- og utmarksportal på Internett. Jeg kan heller ikke se at denne etableringen gir negative effekter for private aktører, men tvert imot gir allmennheten et utvidet tilbud på området.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, et svar som jeg er overrasket over. At Statskog, eller staten, nå skal engasjere seg i ny, spekulativ forretningsvirksomhet når det finnes et godt privat tilbud, er vanskelig å forstå. Portalen til NORSKOG er godt etablert, den har 400–500 besøkende daglig, og den gir gratis annonsering. Kostnadene dekkes av utstyrsleverandører. Flere har forsøkt seg i dette markedet, men har ikke lyktes, og det er en utbredt oppfatning at det ikke er plass for mer enn én aktør på dette markedet. Jeg synes det da er vanskelig å forstå argumentasjonen fra statsråden. Mener virkelig statsråden at det er akseptabelt at staten går inn i konkurranse med det private næringsliv på et område der det i realiteten kun er plass til én aktør, og der tilbudet til selgere og kjøpere av tjenesten i dag er gratis og åpent for alle?

Statsråd Lars Sponheim: Jeg er helt overbevist om at de mange brukerne – og det er ganske mange i dette landet som er brukere av alt vi kan tilby av friluftsliv også på statens grunn – er glad for at det her er flere tilbydere, også kanaler å tilby tjenestene på. Jeg er helt sikker på at det er brukerne som tjener på at det er flere som kan kanalisere disse mulighetene. Vi vet at de formål og de oppgaver som Stortinget har gitt til Statskog, nettopp er å bruke de store arealene som staten eier gjennom Statskog. De skal legge til rette for at befolkningen til en fornuftig pris skal kunne få god tilgang på jakt, fiske og friluftsliv. Jeg synes derfor dette, som jeg har gitt uttrykk for, er et godt tiltak, og kan ikke forstå at det bør være problematisk for andre som tilbyr en konkurrerende kanal å sende sine ting på.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret. Det er, som statsråden nevner, selvfølgelig mulig for Statskog å gå inn og benytte seg av tjenestene til den portalen som alt eksisterer. Det man hører fra ekspertene innenfor dette området, er at de midlene som nå tenkes etablert i dette selskapet der staten er en dominerende aktør, er så store at private i det hele tatt ikke vil kunne gå inn med den typen størrelse på kapitalen for å gjøre det bedriftsøkonomisk regningssvarende. Man kommer ikke bort fra at det er store muligheter for at den private portalen som alt er etablert, og som fungerer utmerket, nå vil bli utkonkurrert, ikke på et reelt grunnlag, men ved innsprøyting av betydelig statlig kapital.

Hvordan mener statsråden dette overensstemmer med Venstres program overfor småbedrifter?

Statsråd Lars Sponheim: I Venstres program er en veldig opptatt av at det skal være konkurranse mellom ulike tilbydere, som gjør at brukerne kan velge og få det best mulige tilbudet. Jeg er ikke så sikker på om konsekvensene er så dramatiske som spørreren her gir uttrykk for. Jeg tror vi kunne prøve fra begge sider å oppfordre disse to aktørene til å lage linker mellom portalene, som gjør at den som finner fram til den ene, også kan finne fram til den andre og dermed få et mangfold av ulike friluftstilbud å velge mellom.

Jeg minner om en svært parallell situasjon som representanten Hedstrøm og jeg har vært borte i tidligere, nemlig da Norges Turistråd etablerte en tilsvarende kanal, også med betydelig innsats fra det offentlige. Dette ble, så vidt jeg kan huske, støttet meget sterkt også av representanten Hedstrøm. Men da var det også noen private aktører som sa nei: Dette er farlig for oss, situasjonen har blitt annerledes. Når mange engasjerer seg, avler det økt trafikk, og det tror jeg alle tjener på.