Stortinget - Møte torsdag den 18. april 2002 kl. 10

Dato: 18.04.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 123 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:47 (2001-2002))

Sak nr. 2

Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om strengere kontroll med asylsøkere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–3, fra Torbjørn Andersen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 4, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 5, fra Per Sandberg på vegne av Per Roar Bredvold og seg selv.

Per Sandberg har bedt om ordet.

Per Sandberg (FrP): Det gjelder forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet.

Etter en orientering fra kommunalministeren underveis er jeg blitt gjort oppmerksom på at hvis Stortinget skulle slutte seg til dette forslaget slik at det ble vedtatt, hadde vi stilt oss i en slik situasjon at statsråden eventuelt hadde måttet bryte norsk lov for å få gjennomført det tiltaket som ligger der. Det er fordi Stortinget i 2001 foretok en lovendring der man delegerte alt som har med Dublinkonvensjonen å gjøre, til UDI og Utlendingsnemnda. Derfor må Fremskrittspartiet og undertegnede trekke forslaget, men vi forventer selvfølgelig at Regjeringen kommer med nye lovendringer for å oppfylle de internasjonale forpliktelsene i Dublinkonvensjonen, som er ratifisert av Stortinget.

Presidenten: Da oppfatter presidenten det slik at forslag nr. 4, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, er trukket.

Det voteres over forslag nr. 5, fra Per Sandberg og Per Roar Bredvold. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å bruke Forsvarets ressurser for uttransportering av asylsøkere som har fått endelig avslag.»

Her har regjeringspartiene varslet sin støtte.

Votering:Forslaget fra Per Sandberg og Per Roar Bredvold ble med 47 mot 45 stemmer ikke bifalt. Se ny votering over forslaget, side 2350. (Voteringsutskrift kl. 21.04.39)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1, 2 og 3, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre en «hurtigparagraf» i utlendingsloven slik at asylsøknader som er «åpenbart grunnløse» avslås uten ankerett. Asylsøkere fra medlemsland i Europarådet skal avhøres på ankomststedet umiddelbart, og avgjørelsen skal som hovedregel tas umiddelbart etter at avhøret er sluttført. Dersom dette av praktiske grunner er vanskelig, skal asylsøkeren holdes i forvaring til avgjørelsen tas.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre en nødvendig adgang eller hjemmel for utlendingsmyndighetene til å holde særskilte asylsøkere i asylmottak med sterke begrensninger i bevegelsesfriheten eller full forvaring på asylmottaket inntil søknaden er ferdig behandlet.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette særskilte asylmottak organisert slik at det kan innføres sterk begrensning i bevegelsesfriheten eller full forvaring av de asylsøkere som myndighetene innfører slike begrensninger for.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 68 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.05.14)Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:47 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om strengere kontroll med asylsøkere – bifalles ikke.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.