Stortinget - Møte mandag den 6. mai 2002 kl. 12

Dato: 06.05.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 145 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:87 (2001-2002))

Sak nr. 5

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen og Per Erik Monsen om å likestille privat utleie av båtplasser og båtforeninger når det gjelder merverdiavgiftsplikt

Talere

Votering i sak nr. 5

Karl-Anton Swensen (Kp) (ordfører for saken): Forslaget fra representantene Kenneth Svendsen og Per Erik Monsen om å likestille privat utleie av båtplasser og båtforeninger når det gjelder merverdiavgiftsplikt, er et godt og viktig forslag.

Forslagsstillerne er her inne på et viktig poeng når det gjelder å unngå den urimeligheten det er at båtplassutleie i næring behandles forskjellig fra utleie fra båtplassforeninger. Ved behandlingen av Ot.prp. nr. 2 for 2000-2001 vedtok stortingsflertallet endringer i merverdiavgiftsloven som bl.a. innebar at utleie av private båtplasser skulle innlemmes i merverdiavgiftsområdet fra 1. juli 2001. Endringen førte til en kraftig konkurransevridning mellom båtforeninger på den ene siden og private utleiere av båtplasser på den andre siden. Det er derfor viktig at man får rettet opp også denne skjevheten som merverdiavgiftsreformen i 2001 forårsaket.

Det kan for øvrig nevnes at et liknende forslag ble behandlet i fjor uten å få flertall i Stortinget. Det er derfor gledelig å konstatere at det nå er et flertall for å frita utleie av båtplasser for merverdiavgift. Et mindretall, bestående av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, ønsker å avvise forslaget om å frita utleie av båtplasser for merverdiavgift, og jeg regner med at de redegjør for sitt forslag selv.

Jeg tar med dette opp komiteens tilråding, som er som følger:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 komme med forslag om å frita utleie av båtplasser for merverdiavgift.»

Per Erik Monsen (FrP): Utvidelsen av merverdiavgiftsgrunnlaget til også å gjelde tjenester generelt har skapt en rekke problemer som bl.a. går på vanskelige avgrensninger og konkurransevridning innen en rekke bransjer. Dette har bl.a. rammet utleiere av private båtplasser som driver i konkurranse med båtforeninger. Når private næringsdrivende må beregne merverdiavgift på sine båtplasser, mens båtforeningene slipper, er det ikke til å undres over at private utleiere taper i konkurransen og mister kunder.

Det er denne urimelige konkurransevridningen forslagsstillerne ønsker å fjerne. Det er derfor gledelig når finansministeren i sitt brev av 5. april 2002 skriver følgende:

«Jeg er enig med forslagsstillerne i at det kan virke urimelig at båtplassutleie i næring behandles forskjellig fra utleie fra båtplassforeninger. Jeg ønsker derfor å vurdere å foreslå et unntak for slik virksomhet.»

Komiteflertallet har tatt finansministeren på ordet og ber Regjeringen komme med et slikt forslag i budsjettet for 2003. Det vil løse problemet for denne bransjen. Men merverdiavgiftsreformen har ført til en rekke vanskelige avgrensninger mellom avgiftsplikt og avgiftsfritak, og det ville være både naturlig og fornuftig å se disse avgrensningsproblemene i sammenheng.

Svein Roald Hansen (A): Dette blir åpenbart en årviss behandling av samme tema. Fra Arbeiderpartiets side mener vi at man skal beholde det regelverk som ligger der i dag, nemlig at båtforeninger som ikke driver kommersielt, skal være unntatt, mens ren kommersiell drift bør være pålagt merverdiavgift. Jeg viser da til den behandling som har vært tidligere.

Ellers er det jo fristende å merke seg at det ikke er alle forslag og initiativ som kommer fra Stortinget, som Regjeringen er like skeptisk til, og det blir tydeligvis en ny behandling når man kommer tilbake.

Jeg vil ta opp det forslaget som er inntatt i innstillingen fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, om at forslaget fra flertallet blir å avvise.

Statsråd Per-Kristian Foss: Til siste taler kan jeg bare bemerke at Regjeringen er veldig takknemlig for gode forslag fra Stortinget, særlig når vi har gjenkjennelighetens blikk på forslagenes form. Det er ikke det at de kommer fra Stortinget som er galt, men at eventuelle forslag tas opp utenom budsjettbehandling. Her henvises forslaget nettopp til det stedet det hører hjemme, nemlig i den årlige behandling av helheten i skatte- og avgiftssystemet.

Jeg har bare lyst til å si at det er mange avgrensningsproblemer i forbindelse med det nye tjenestemomsforslaget. Det har vel et økende antall politikere i økende grad blitt klar over – noen av dem sitter også i Stortinget. Jeg tror imidlertid at man er nødt til å ta dette område for område, og på dette området synes det nok som om kriteriet «forening» for å kunne drive båtutleie, også kan være et kriterium som det er lett å misbruke. Det kan bli mange foreninger med større eller mindre grad av kommers hvis denne avgrensningen opprettholdes.

Vi har siden brevet til finanskomiteen ble skrevet, arbeidet videre med dette. Det krever en lovendring. Lovendringen vil inneholde den nødvendige avgrensning, slik at det heller ikke kan misbrukes av enhver forretningsvirksomhet som – nær sagt – måtte ønske å skaffe seg en båtplass, og eventuelt leie den ut. Så det vil bli avgrensninger som sikrer at det er det reelle formålet som dekkes. Jeg tar sikte på å sende lovforslaget ut på høring i midten av juni.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 2561)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten har Svein Roald Hansen satt frem et forslag på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:87 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen og Per Erik Monsen om å likestille privat utleie av båtplasser og båtforeninger når det gjelder merverdiavgiftsplikt – vert å avvise.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslag og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 komme med forslag om å frita utleie av båtplasser for merverdiavgift.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 55 mot 33 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.29.07)