Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato: 08.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Asmund Kristoffersen (A): Jeg har dette spørsmålet til sosialministeren:

«Flere organisasjoner, f.eks. Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne, som er helt avhengig av støtte for å kunne opprettholde sine organisasjoner og fortsette å hjelpe sine interessegrupper, har nå kommet i økonomiske vanskeligheter fordi de ikke får svar på sine søknader om støtte for 2002 før tidligst i mai.

Kan statsråden legge om prinsippene for saksbehandling til neste år, slik at søknadene kan behandles raskere og noe mer fleksibelt enn årets praksis?»

Statsråd Ingjerd Schou: Som ledd i oppgave- og funksjonsfordelingen mellom Sosialdepartementet og Sosial- og helsedirektoratet er departementets tilskuddsforvaltning lagt til det nyopprettede direktoratet. Det betyr at de fleste tilskuddsordninger departementet disponerer, tildeles Sosial- og helsedirektoratet for oppfølging og videre tildeling. Dette gjelder også for tilskudd til frivillige organisasjoner og stiftelser som representerer svaktstilte grupper.

I tildelingsbrev til Sosial- og helsedirektoratet for 2002 fra Helsedepartementet er det pekt på at departementene i sin tilskuddsforvaltning har tildelt midler til flerårige prosjekter. Sosial- og helsedirektoratet er bedt om å ta hensyn til dette ved behandlingen av søknader om midler for 2002. Sosialkomiteens merknader til budsjettet for 2002 vil også selvfølgelig bli tatt hensyn til ved behandling av søknader.

Sosial- og helsedirektoratet ble opprettet 1. januar 2002. Det har tatt noe tid å få saksbehandlingssystemer og regelverk for tilskudd på plass. Jeg har fått opplyst at direktoratet nå er i ferd med å rydde opp i dette. For 2003 forutsettes at søknader vil bli behandlet raskere.

Til slutt vil jeg opplyse om at Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne ble tildelt forskudd fra Sosial- og helsedirektoratet for 2002, nettopp for å sikre kontinuitet i driften.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker for svaret, og jeg håper at det blir en positiv utgang på denne søknaden.

Men jeg må oppriktig si at det må være meget frustrerende for de organisasjonene dette gjelder, som kan forvente å få statsstøtte, at det tar så lang tid før denne støtten gis. Kanskje er vi kommet midt ut i deres eget budsjettår. Eksempelet Rettferd for Taperne er bare ett av flere.

Disse organisasjonene skal gjennomføre en ansvarlig drift for sin organisasjon og sine interessegrupper, og de har også et ansvar for sine ansatte. Selv om det gis et forskudd, er det en ganske vanskelig situasjon disse organisasjonene blir satt i, når en ikke vet hva som er driftsgrunnlaget for budsjettåret. På en måte sitter staten på organisasjonenes penger veldig lenge.

Tilleggsspørsmålet er: Vil det hjelpe om organisasjonene er tidligere ute med sine søknader, dvs. at man setter en tidligere frist for søknad? Eller er situasjonen i år bare knyttet til omorganiseringsproblemene?

Statsråd Ingjerd Schou: Hovedspørsmålet går på prinsippene og på bedring av dagens praksis. Etter de opplysinger jeg har fått, er direktoratet i ferd med å rydde opp i dette, og for 2003 forutsettes søknadene å bli behandlet raskere.

Jeg skal ikke utelukke at man kan gjøre forbedringer knyttet til at organisasjonene kan søke tidligere. Men så vidt jeg har forstått, er problemene knyttet til omorganiseringen. Man rydder nå opp, og i 2003 skal det bli bedre.

Jeg har den samme forståelse for den frustrasjon som spørreren gir uttrykk for i forhold til organisasjonene; dette må bli bedre.

Asmund Kristoffersen (A): I tillit til at den nye praksisen blir slik som statsråden nå klart understreker, vil jeg la mitt siste tilleggsspørsmål ligge og tro at det vil bli en ordning neste år som setter organisasjonene i en langt bedre situasjon enn de er i i år. For det er ikke verdig det vi nå ser.