Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2002 kl. 10

Dato: 20.06.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 266 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:134 (2001-2002))

Sak nr. 26

Innstilling frå samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Thore A. Nistad, Øystein Hedstrøm, Henrik Rød, Morten Høglund, Ulf Erik Knudsen, Per Ove Width, Per Erik Monsen, John I. Alvheim og Torbjørn Andersen om fortgang i utbyggingen av E6/E18 fra Svinesund/Ørje via Oslo til Kristiansand

Talere

Votering i sak nr. 26

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 55 minutter, og at taletiden blir fordelt slik på gruppene:

Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet 10 minutter hver, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Kystpartiet 5 minutter hver.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) (ordførar for saka): Trass i ein litt oppheta debatt i førre sak vil eg i denne saka takka statsråden for godt arbeid, eit arbeid som måtte opp på politisk plan for å finna si løysing, og eit arbeid som gjer det mogleg å forsera utbygginga av E6 gjennom Østfold.

Me har nullvisjon for trafikken, ein visjon om at ingen skal omkoma eller skadast. I Østfold har ulukkene vore mange og store. Seinast denne veka omkom to ungdomar på E6. Det er meiningslaust. Heilt meiningslaust. Arbeidarpartiet har møtt offer og pårørande i Østfold tidlegare. Det er sterke opplevingar.

Sjølvsagt er det mange andre farlege vegstrekningar i Noreg som òg må utbetrast. Men no handlar det altså om E6 i Østfold.

Mange har vore opptekne av å forsera utbetringa av E6 gjennom Østfold. Det har òg me i Arbeidarpartiet. Vegen er sjølvsagt viktigast for østfoldingane, men han er òg særs viktig for person- og varetransport frå og til heile Noreg. Eg plar seia til folk heime som trur alt er såre vel her på Austlandet, at det er liten vits i å koma raskt og trygt til Oslo over fjellet eller langs kysten dersom ein vert ståande i kø på dårlege og utrygge Østfold-vegar.

E6 og E18 er våre hovudtraséar til Sverige og nedover til Europa, og ny veg vil gje stor gevinst for så vel næringsliv som privatpersonar.

I budsjettinnstillinga for i år gav Arbeidarpartiet uttrykk for at me såg svært alvorleg på dei svære ulukkestala på stamvegane gjennom Østfold, og at me såg det som ynskjeleg at heile Østfoldpakka vart ferdig tidlegare enn planlagt i Nasjonal transportplan. Fleirtalet gjev òg uttrykk for ynske om forsering i budsjettinnstillinga.

Arbeidarpartiet la inn 40 mill. kr ekstra i finansinnstillinga, noko me diverre ikkje fekk fleirtal for. Men no er me likevel nøgde.

Då er det slik at eit breitt fleirtal, alle unnateke Framstegspartiet, i dag går inn for 100 pst. bompengefinansiering av Svinesundsbrua og ei forsering av E6-utbygginga. Me går inn for at

  • Svinesundsbrua vert bygd med sikte på opning 7. juni 2005 – ikkje for å opna for ny union med Sverige, men for å opna for betre kommunikasjon mellom dei to tidlegare unionslanda

  • Østfoldpakke 1 med fire felts motorveg mellom Oslo og Göteborg kan stå ferdig i 2009, minst 6–8 år før det som låg inne i planane for Nasjonal transportplan.

Dette er ei nasjonal sak. Det er ei viktig nasjonal sak. Difor kan fleirtalet leva godt med at det vert 100 pst. bompengefinansiering av brua. Me har registrert motstanden i Halden kommune og i einskilde brukarorganisasjonar. Me skjønar for så vidt denne motstanden, men når fylkeskommunen støttar dette, finn òg fleirtalet å kunna gjera det.

Så om E18 gjennom Østfold.

Det same fleirtalet føreset, som Regjeringa, at ei forsert utbygging av E6 i Østfold ikkje skal gå ut over E18 gjennom fylket. Sidan det no ligg føre godkjend reguleringsplan for strekninga Sekkelsten–Krosby, er me opne for at bompengeselskapet får høve til å ta opp lån for å framskunda oppstart av prosjektet, men at statsråden kjem tilbake til dette i samband med budsjettet for 2003. Det er eit poeng at det vert aktivitet og gravemaskinar å sjå om ikkje så altfor lenge.

Så til alle dei frå andre fylke som måtte lytta til dette – seint på natta. Det er ein føresetnad at dette ikkje skal føra til omprioritering av statlege midlar frå andre fylke.

Eg trur at eg har komitefleirtalet med meg når eg no uttrykkjer glede over at saka har funne ei så god løysing.

Når det gjeld Dokument nr. 8:134, forslag frå representantar frå Framstegspartiet, har fleirtalet sagt at me vil koma tilbake til dei enkelte strekningane som er omtalte i dokumentet, i Nasjonal transportplan – og i samband med dei årlege budsjetta.

Anne Berit Andersen (H): Jeg vil slutte meg til det som saksordføreren har lagt fram. Jeg vil så legge til litt fra meg selv – og fra Høyres ståsted.

I motsetning til Stoltenbergregjeringen har denne regjeringen klart å forsere utbyggingen av E6 med flere år. Jeg vil i den anledning gi honnør til statsråden.

E6 gjennom Østfold får stadig store overskrifter i riksmedia. Hver gang jeg ser E6 nevnt, forbinder jeg det med noe tragisk. Veistrekningen er sterkt trafikkbelastet, og mange tragiske ulykker skjer her. Denne veistrekningen er en viktig transportkorridor til og fra kontinentet, spesielt for tungtrafikken mellom Norge og Sverige.

I Nasjonal transportplan for 2002–2011 er det ikke omtalt noe konkret om når Østfoldpakka skal stå ferdig. Imidlertid innebærer rammene i transportplanen at ferdigstillelse vil kunne ta 15–20 år.

I budsjettbehandlingen for 2002 uttalte flertallet i samferdselskomiteen følgende, og jeg viser til Budsjett-innst. S. nr. 13 for 2001–2002.

«Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, vil vise til den sterke trafikkveksten som har vært på E6 gjennom Østfold de siste årene. E6 gjennom Østfold er Norges viktigste vegstrekning for eksport og import på landevegen og det er viktig at strekningen blir bygget ut til firefelts motorveg raskere enn det ble lagt opp til ved Stortingets behandling av Østfoldpakka.»

Derfor er det gledelig at Regjeringen har lagt fram denne proposisjonen. Det betyr forsert utbygging av E6 i Østfold til firefelts motorvei. Målet er at den skal stå ferdig i 2009. Forslaget omfatter felles bompengefinansiering med Sverige av ny Svinesundsforbindelse. Denne forbindelsen tas ut av Østfoldpakka, og de frigjorte midler skal brukes til forsert utbygging av E6 i Østfold.

E18, som inngår i Østfoldpakka, vil ikke bli berørt av dette og vil ha en framdrift som planlagt. Når det gjelder strekningen Sekkelsten–Krosby, ny E18 gjennom Østfold, har den ifølge Nasjonal transportplan oppstart i 2004. Vi er kjent med at det er ferdig reguleringsplan for nevnte strekning, og signaler fra lokalt hold er et ønske om en oppstart tidligere.

Høyre er positiv til at bomselskapet eventuelt kan ta opp lån for å framskynde oppstarten, og da etter planer som sikrer en rasjonell framdrift av parsellen. Vi vil for øvrig komme tilbake til saken i forbindelse med budsjettet for 2003.

Med denne forseringen av utbyggingen av E6 og E18 gjennom Østfold har vi all grunn til å glede oss. Den nye veistrekningen gjennom Vestfold viser oss viktigheten av å satse på firefelts veier der trafikkmengden er stor og økende. Vi sparer mange liv, og mange menneskelige tragedier vil bli unngått.

Denne investeringen må også ses på som en god samfunnsøkonomisk investering.

Thore A. Nistad (FrP): Det er en glede at statsråden nå endelig er kommet litt på banen når det gjelder E6. Det tok sannelig lang tid. Statsråden har fulgt i sporene til tidligere statsråder når det gjelder å behandle norsk veibygging på en dårlig måte – og spesielt E6.

E6 gjennom Østfold er Norges hovedvei for eksport og import på landeveien. I årtier etter årtier har veiene på norsk side blitt sultefôret, mens svenskene har bygd ut nesten til norskegrensen og vil være ferdig senest i 2005. Statsråden har gjort et lite forsøk på en spinkel utbyggingsforsering, men her har alle partiene, unntatt Fremskrittspartiet, igjen lagt kostnadene på bilistene – bommer over alt, nå også en for å finansiere ny Svinesundsbro.

Fremskrittspartiet vil ha fortgang i utbyggingen av E6/E18 fra Svinesund/Ørje via Oslo til Kristiansand. Veiprosjektene foreslått av Fremskrittspartiet dekker fylker med til sammen over 2 mill. innbyggere, dvs. 47 pst. av landets befolkning.

Provenyet av avgifter på biler og bilbruk for inneværende år er budsjettert med over 32 milliarder kr – uten bompenger. 47 pst. av dette er ca. 15,4 milliarder kr. Byggeprisen for hele dette enorme veisystemet er altså finansiert av brukernes alminnelige bil- og bensinavgifter i løpet av mindre enn åtte måneder.

Et annet forhold er at antall trafikkulykker vil bli dramatisk redusert. Den nye firefelts strekningen på E18 mellom Drammen og Horten er et meget illustrerende eksempel. Her var det årlig 2–3 dødsfall og 25–30 skadde pr. år før utbyggingen. Etter utbyggingen og innføringen av 100 kilometers fartsgrense er ulykkene tilnærmet lik null. Et omfattende firefelts veisystem på landets tettest trafikkerte veistrekninger vil spare samfunnet for enorme midler og redusere antall nye trafikkofre.

Til slutt vil jeg ta opp forslaget fra Fremskrittspartiet, som er tatt inn i innstillingen.

Presidenten: Thore A. Nistad har tatt opp det forslaget han refererte til.

Geir-Ketil Hansen (SV): De fem minuttene jeg har til rådighet, skal jeg ikke bruke, men jeg tar ordet for å presisere SVs standpunkt i saken.

Vi støtter forslaget om en forsert utbygging av E6 gjennom Østfold. Vi mener at den måten dette løses på, ved å frigjøre penger fra Svinesundsforbindelsen til forsering av Østfoldpakka, er fornuftig. Denne løsningen vil bidra til en forbedring av en svært ulykkesbelastet veistrekning. En forsert utbygging vil forhåpentligvis bidra til at ulykkestallene raskere blir redusert. Den økonomiske løsningen kan gjennomføres uten at det blir nødvendig å omprioritere fra investeringer i andre deler av landet.

I vår merknad har vi sterkt fokusert på at denne forseringen ikke må gå ut over eller svekke jernbanens konkurransekraft i forhold til vei gjennom Østfold. Dersom så skulle skje, vil det sannsynligvis om 10–15 år bli behov for å bygge ut motorveien kanskje til både seks og åtte felt, og det vil ikke være ønskelig. Derfor er det så viktig å se trafikkproblemene gjennom Østfold også i et langsiktig perspektiv. Det vil være tvingende nødvendig å få mer av godstrafikken over på jernbane i årene som kommer. Derfor må investeringene til dobbeltsporet jernbane gjennom Østfold i årene som kommer, prioriteres.

Odd Holten (KrF): Samferdselsdepartementet har allerede bestemt 7. juni 2005 som åpningsdato for ny bro over riksgrensen mellom Sverige og Norge. Dette betyr at fremdriften tas på alvor. Samferdselsdepartementet har også fremmet forslag til en finansieringsplan som vil kunne bidra til at utbyggingen av E6 gjennom Østfold blir fremskyndet og avsluttet innen 2009, noe vi er svært glad for.

I den forbindelse vil jeg si at Kristelig Folkeparti er glad for denne forseringen. Nå kan E6-forkjemperne slippe jubelen løs. For både Kristelig Folkeparti i Østfold og meg er dette en merkedag. Jeg tror at jeg med frimodighet kan si at dette er min beste dag på Stortinget gjennom svært lang tid. Jeg har kjempet for Østfoldpakka inklusiv E6 i mange år, de siste åtte månedene som medlem av samferdselskomiteen. I løpet av disse månedene har det vært hardt arbeid, men nå kan jeg se en slutt på en av de mest belastede veistrekninger gjennom Østfold med et positivt resultat.

Finansieringen av E6 er allerede i gang. Penger som kreves inn ved bomstasjonen på fylkesgrensen, går til dette prosjektet. Ny bro over Ringdalsfjorden blir et spleiselag mellom norske og svenske bilister. Nye bomstasjoner blir ikke satt opp før den nye broen er ferdig. Dermed får bilistene se resultatet før betaling skal skje.

Jeg har lyst til å motsi representanten Nistad når han direkte feilinformerer om at statsråden ikke har vist engasjement i denne saken. Jeg vil tvert imot gi en stor honnør til samferdselsminister Torild Skogsholm, som allerede etter ganske få uker i sin posisjon målbevisst startet arbeidet med denne saken, og som har vist vilje til å lytte til signalene. Hun har holdt sine løfter om en raskere utbygging. Mange statsråder før henne har opp gjennom årene hatt E6-saken på dagsordenen. Ikke bare manglende bevilgninger fra Stortinget har forsinket saken, men også forhandlingene med svenskene har dratt ut. Nå er vi endelig blitt enige om bompengekonseptet og plassering av broen, og jeg vil derfor takke statsråd Skogsholm for et meget godt utført arbeid.

Forslag om fullfinansiering av ny Svinesundsforbindelse med bompenger fra en felles norsk-svensk bompengeordning på riksgrensen ved Svinesund er viktig. Det er positivt at spriket mellom svensk og norsk side skal tas igjen. Et felles norsk-svensk bompengeopplegg vil innebære at Svinesundsforbindelsen blir trukket ut av Østfoldpakka. Det fremmes forslag om at midler som på denne måten frigjøres, blir benyttet til å forsere utbyggingen av E6 gjennom Østfold. Et slikt opplegg vil kunne bidra til at E6 gjennom Østfold kan stå ferdig som sammenhengende firefelts motorvei i løpet av 2009. Dette er en meget viktig sak – for fylket og for Norge.

En bompengeordning er i tråd med Stortingets tidligere vedtak. Stortinget gav ved behandlingen av stortingsproposisjonen om første fase av Østfoldpakka tilslutning til å starte innkreving av bompenger for å delfinansiere utbygging av E6 gjennom Østfold til firefelts motorvei og gjenstående parseller på E18 gjennom Østfold til to- og eventuelt delvis firefelts motorvei. Bompengeandelen ble da forutsatt å være minst 50 pst.

Trafikkøkningen på E6 gjennom Østfold er større enn på de fleste andre veistrekninger i landet. Veien har altfor dårlig standard, og antall alvorlige trafikkulykker øker. Beklageligvis har vi sett dette helt fram til de siste dager. Dette er en viktig utbygging som Regjeringen nå har tatt på alvor og vært villig til å framskynde.

Videre er jeg er glad for at framskyndingen av E6-utbyggingen ikke skal gå på bekostning av utbyggingen av E18 gjennom Østfold. Også denne veien må fortsatt ha vår oppmerksomhet som et sentralt element i Østfoldpakka – fase 1.

Jorunn Ringstad (Sp): Saksordføraren hadde ein grundig gjennomgang av saka, og eg kan i hovudsak slutte meg til det som vart sagt om situasjonen for E6 i Østfold. Eg kan òg difor gjere innlegget mitt svært så kort, men eg vil gi uttrykk for at Senterpartiet er tilfreds med at det er inngått ein avtale med den svenske regjeringa om full bompengefinansiering for den nye Svinesundsbrua. Og det er jo nettopp det som gir opning for ei forsering av arbeidet med E6, ved at midlane som skulle brukast til bru, no kan setjast inn på E6.

E6 i Østfold har lenge vore høgt prioritert, men med stramme samferdslebudsjett har den planlagde utbyggingsperioden blitt lengre enn mange ønskjer. Det er difor svært gledeleg at det no er høve til å forsere utbygginga utan at det går ut over andre prosjekt, korkje i Østfold eller andre stader i landet.

Senterpartiet har òg registrert ynske frå lokalt hald om raskare oppstart av parsellen Sekkelsten–Krosby på E18. Og når det ligg føre godkjend reguleringsplan for denne strekninga, er vi med på å opne for at Østfold Bompengeselskap får høve til å ta opp lån for å framskunde oppstart – då må føresetnaden vere at selskapet legg fram planar som sikrar rasjonell framdrift av parsellen, slik at ein unngår stopp og ekstrakostnader ved arbeidet.

Statsråd Torild Skogsholm: Først vil jeg si at jeg er glad for innleggene fra saksordføreren, fra regjeringspartiene og Senterpartiet, og fra SV, som også har støttet dette opplegget.

Noe av det første jeg gjorde som ny samferdselsminister i fjor høst, var å befare Østfold for å se nærmere på forholdene knyttet til E6 gjennom fylket. Situasjonen har blitt stadig mer uholdbar, med mange tragiske trafikkulykker og dårlig framkommelighet. Det var etter mitt syn helt nødvendig å forsere utbyggingen av denne vegen, både av hensyn til trafikkmengden og ikke minst trafikksikkerheten.

Det opplegget Regjeringen nå foreslår, vil føre til at firefelts E6 i Østfold vil kunne stå ferdig i 2009. Det er så tidlig som det pr. i dag planmessig og anleggsteknisk er mulig å ferdigstille utbyggingen, og mange år tidligere enn forutsatt i Nasjonal transportplan. Med det finansieringsopplegget Stortinget nå slutter seg til, vil firefelts E6 fram til Åsgård ferdigstilles i 2005, bl.a. fordi vi stiller til disposisjon ytterligere 40 mill. kr i 2002 for å framskynde utbyggingen på strekningen Jonsten–Patterød.

Jeg er svært tilfreds med at et flertall i Stortinget, bestående av regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, støtter Regjeringens forslag. Jeg vil understreke at E6 gjennom Østfold er en av våre viktigste veger. Utbyggingen vil komme ikke bare befolkningen i Østfold, men hele landet, til gode. Ikke minst gjelder det næringslivet.

Flertallet støtter også Regjeringens forslag om bompengefinansiering av ny Svinesundsforbindelse, slik at ny bru ved Svinesund kan stå ferdig i 2005, ved 100-årsjubileet for unionsoppløsningen. Det vil nå være mulig å ta fatt på anleggsarbeidet med Svinesundsforbindelsen allerede på ettersommeren. Ny Svinesundsforbindelse omfatter firefelts veg mellom Nordby i Sverige og Svingenskogen i Norge, inklusiv ny bru over Iddefjorden.

Som nevnt i proposisjonen, skal ikke forsering av E6-utbyggingen gå på bekostning av utbyggingen av E18 gjennom Østfold. Også utbyggingen av E18 er viktig. I tråd med flertallsinnstillingen vil jeg komme tilbake til Stortinget i statsbudsjettet for 2003 med et forslag til videre framdrift for prosjektet Sekkelsten–Krosby på E18.

Presidenten: Ingen har bedt om ordet til replikk.

Neste taler er Svein Roald Hansen, deretter Martin Engeset – rent tilfeldig, skulle presidenten anta, men det er en del østfoldinger som står i kø her nå.

Svein Roald Hansen (A): Presidenten har nok rett i det, for det er en gledens dag for alle som har kjempet for å få større fart på utbygging av E6 til en moderne firefelts vei gjennom Østfold, enn det Stortinget vedtok for et år siden.

Representanten Anne Berit Andersen sa at det måtte en ny regjering til for å få til det den forrige regjeringen ikke greide. Jeg tror at de nåværende regjeringspartier og Arbeiderpartiet sammen må ta ansvaret for at da Østfoldpakken ble vedtatt i fjor, hadde den et utbyggingsperspektiv på 15–16 år. Jeg må nesten få minne om at regjeringen Stoltenberg la fram en ekstrabevilgning til planlegging. Det var en forutsetning for at planleggingsarbeidet kunne skyte fart, og er en forutsetning for at vi nå kan vedta 2009 som sluttmål.

Men jeg gir gjerne blomster til statsråden for det engasjementet hun har vist i saken, og for at hun i dag har holdt det hun har lovet, å komme til Stortinget med et forslag som innebærer en mye raskere utbygging. Jeg regner med at hun også sørger for de midler som er nødvendige når veiplanen skal rulleres i 2005, for det er neste forutsetning for at denne nye tempoplanen skal holdes.

Å få en firefelts E6 gjennom Østfold er viktig for Østfold. Men det er like viktig for næringslivet i hele Sør-Norge. 70–75 pst. av all varetransport ut og inn av landet skal gå over denne veien.

Men framfor alt er dette viktig av trafikksikkerhetsgrunner. Altfor mange har måttet bøte med livet eller blitt alvorlig kvestet på denne vel 6 mil lange strekningen. Og som andre har nevnt: Den siste dødsulykken skjedde tirsdag og kostet to unge mennesker livet. Vedtaket i natt – må vi nesten si – vil sørge for at trafikantene kan se fram til å kjøre på en langt sikrere vei, seks–sju år tidligere. Det vil spare mange liv og mange ulykker.

Fjorårets vedtak kunne ikke bli stående, for hvis den framdriftsplanen hadde blitt fulgt, ville veien først vært ferdig et par år etter at bommene skal tas ned. Det ville vel i så fall vært en ny og tvilsom rekord innen bompengefinansiering her i landet.

Nå ville det selvsagt vært ønskelig om vi kunne nøyd oss med én bom på denne veistrekningen og unngått bompengefinansiering av Svinesundsbroen, men svenskene ville det annerledes. Denne ekstra bommen skal vi tåle, med tanke på å slippe seks–sju år ekstra med en livsfarlig veistrekning, hvor trafikken øker med opptil 10 pst. i året.

Og alle som måtte være bekymret for at handleturen til Sverige skal bli litt dyrere, kan jeg berolige: Det er allerede meldt i avisene at butikkene i Svinesundsområdet har annonsert at de refunderer bompengene etter at handelen er gjort.

Det er også gledelig at SV støtter denne forseringen som nå vedtas, selv om ett av partiets medlemmer i samferdselskomiteen ifølge avisene ikke så så mange biler på E6 da komiteen besøkte Østfold tidligere i år.

E6 er en del av Østfoldpakken som også omfatter utbygging og oppgradering av E18, den andre hovedåren ut og inn i landet her sørpå. Det er gledelig at et flertall åpner for at utbyggingen av parsellen ved Askim kan framskyndes ved at bomselskapet kan ta opp lån. Det er like viktig å få større fart på framdriften av denne veien som av E6.

Til slutt: Fremskrittspartiet har et eget forslag om denne utbyggingen – et Dokument nr. 8-forslag.

Det er to ting å si om dette forslaget. Det ene er at det er satt fram av gode, gamle Fremskrittspartiet med populistisk velgerfrieri, uten mulighet til å bli vedtatt. Det andre: Dette forslaget viser at Fremskrittspartiet ennå har et stykke å gå før det er helt modent som et mulig regjeringsparti.

Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Presidenten: Neste taler er Martin Engeset, deretter Signe Øye – alle fra Østfold.

Martin Engeset (H): Ja, egentlig er det litt pussig at det stort sett er bare østfoldrepresentanter som deltar i denne debatten. Jeg tror faktisk at dette er en sak som er viktigere for Norge enn bare for Østfold, hvis vi ser den i det store perspektivet.

Det er en stor glede og virkelig en personlig tilfredsstillelse å kunne ta ordet her i dag, eller rettere sagt i natt, fra talerstolen i Norges nasjonalforsamling på vårsesjonens nest sist dag – nå er det faktisk gått over til den aller siste – i trygg forvissning om at Stortinget, med ganske stort flertall, straks kommer til å vedta en kraftig forsering av utbyggingen av firefelts E6 gjennom Østfold. Rask ferdigstillelse av firefelts E6 gjennom Østfold har vært en viktig kampsak for Høyre i Østfold og for meg gjennom mange år. Kampen har vært ført på mange fronter: I kommunestyrer, i fylkestinget, i programprosesser og i budsjettdebatter – helt frem til denne sal. Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag? I dag kan vi konstatere at det måtte en ny regjering til for å få denne saken på rett spor. Derfor er det all grunn til å gi honnør til samferdselsministeren som kun etter få uker på statsrådstaburetten, viste handlekraft og gikk fra ord til handling. Takk også til komitelederen og samferdselskomiteen som ved sin raske behandling gjorde det mulig å få saken til realitetsbehandling i denne sesjonen.

Dette er virkelig en stor politisk seier, for hva var utgangspunktet? La meg minne om det. For bare seks år siden lå det an til at firefelts E6 gjennom Østfold ville stå ferdig engang i 2025 eller 2030 – med de lusekronene av årlige veibevilgninger som denne veien ble tilgodesett med da Kjell Opseth var samferdselsminister. Provoserende nok for oss østfoldinger sluttet den firefelts E6 forbi Vestby akkurat på fylkesgrensen mellom Østfold og Akershus. Det vi ble avspist med, var noen korte parseller med en bastardløsning av en trefelts vei – kanskje ikke så rart når det politiske flertallet i Østfold fylkesting inntil 1997 ikke var i stand til å stille det selvfølgelige krav overfor statlige myndigheter, nemlig om firefelts E6 gjennom Østfold. Høyre ble nedstemt i Østfold fylkesting da vi krevde dette, og vi ble forsøkt latterliggjort ved at politiske motstandere, bl.a. fra Arbeiderpartiet, karakteriserte oss som partiet for fri fart.

Fylkestinget i Østfold kom omsider til fornuft og sluttet opp om Høyres krav om firefelts E6 gjennom Østfold. Østfoldpakkens fase I ble født, og med Dørum som samferdselsminister ble prinsippet om dugnad og spleis sjøsatt. Med halvparten statlig finansiering og halvparten brukerfinansiering ble Østfoldpakkens fase I banket gjennom i Stortinget, ikke i fjor, men i februar 2000. Nå skulle firefelts E6 være ferdig tidligst i 2016 eller 2017. Dette var selvfølgelig et fremskritt, men det var allikevel så totalt meningsløst at det skulle ta minst 16–17 år å bygge seks mil med vei.

Det er grunn til å understreke at Østfoldpakkens fase I består av tre hovedelementer: Firefelts E6, to- og delvis firefelts E18 gjennom Østfold samt bygging av en ny jernbaneparsell gjennom Moss. Til sammen utgjør disse tre elementene i Østfoldpakken en helhet. Den proposisjonen som vi behandler her i dag, dreier seg imidlertid først og fremst om forsering av ett av disse elementene, nemlig firefelts E6. Jeg er imidlertid svært glad for at samferdselskomiteen har tatt grep som kan gjøre det mulig med økt fremdrift også på E18, slik at vi kan komme i gang med den viktige parsellen forbi og rundt Askim.

Det er grunn til å konstatere at dette først og fremst er en viktig nasjonal samferdselssak. 55 pst. av landets import og eksport på vei går på E6 over Svinesund. Tar vi også med E18 over Ørje, snakker vi om 75–80 pst. av Norges landbaserte godstransport inn og ut av Norge. E6 gjennom Østfold har fått det tragiske tilnavnet dødsveien, med 55 drepte de siste ti år. Dette er en Åsta-ulykke hvert tredje år. Ut fra et slikt perspektiv burde jo E6 vært stengt for lenge siden.

Med det opplegget som vedtas her senere i natt, ligger det an til anleggsstart rett etter sommeren, med full trøkk på utbyggingen. Med det engasjement og den iver som Statens vegvesen i Østfold og lokale reguleringsmyndigheter legger i denne saken, har jeg faktisk tro på at vi kanskje også skal kunne greie å ferdigstille firefelts E6 gjennom hele Østfold tidligere enn i 2009. Under enhver omstendighet skal vi greie å bli ferdig om lag samtidig med svenskene.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Signe Øye (A): Først vil jeg gi ros til statsråden for innstillingen om en forsert utbygging av E6 gjennom Østfold og ny Svinesundsbro. Det er gode nyheter, ikke bare for oss som kommer fra Østfold, men for alle dem som kjører på denne veien, som er den viktigste hovedfartsveien til kontinentet. Derfor er ikke dette bare en Østfold-sak, men i høyeste grad en nasjonal sak.

Den dårlige veistandarden har ført til mange dødsulykker. 716 mennesker ble skadet eller drept på E6 i løpet av den siste tiårsperioden. I går skjedde det nok en tragisk dødsulykke, der to mennesker ble drept. Derfor er det så viktig med en forsering av utbyggingen. Det har også Stortinget etter hvert forstått. Derfor er det mange som skal ha æren for at vi nå får fattet et slikt vedtak i dag.

E18 har i løpet av den siste tiårsperioden hatt en nesten like høy ulykkesfrekvens. 655 er skadd eller drept i løpet av siste tiårsperiode. Dette er uhyggelige tall.

Derfor er det svært gledelig at komiteen under behandlingen i Stortinget også går inn for å få til en raskere oppstart på strekningen Sekkelsten–Krosby på E18 enn forutsatt i Nasjonal transportplan. Flertallet vil åpne for at Østfold Bompengeselskap skal få mulighet til å ta opp lån for å framskynde prosjektet. Bompengeselskapet får nå i oppdrag å legge fram planer som sikrer en rasjonell framdrift av parsellen, slik at en unngår stopp og ekstrakostnader ved arbeidet. Veisjefen i Østfold sier at dette gir nye muligheter. Vegvesenet har planene klare og kan starte opp allerede fra nyttår, ett og et halvt år tidligere enn forutsatt. Dette er bra.

De vedtak som blir fattet her i kveld, gjør at E6 blir bygd ut seks år tidligere enn det Stortinget tidligere har vedtatt. Etter hvert er det bevist at firefelts veier med fysiske skiller, slik E6 skal bli, vil gi få eller ingen dødsulykker eller alvorlige ulykker. De dystre tall fra de siste ti årene viser at det Stortinget gjør i kveld, vil spare over 400 liv eller alvorlige skadde mennesker. Det er det grunn til å glede seg over.

Jeg har merket meg at SV ikke er med i merknadene. De vil ikke gå inn for de forslagene som ligger her, og skal stemme imot dette. Og Fremskrittspartiet har fortsatt den tro at veiene i Østfold kan bygges uten bompenger, og stiller seg dermed utenfor enhver innflytelse. Det er et tankekors når man vet hvor mange liv vi her kan regne med å spare.

Carsten Dybevig (H): Det er ikke på grunn av min spesielle taletrengthet at jeg tar ordet kl. 01.40., men i iver for sakens realiteter. Høyre i Østfold, som gikk til valg på dette, ønsket å gjøre det som stod i vår makt for å få en forsert utbygging av E6 og E18 gjennom Østfold. Det er svært gledelig at Regjeringen, og nå stortingsflertallet senere i natt, har tatt signalene fra østfoldingene. 30 års utrettelige kamp krones endelig med forsert utbygging av E6 gjennom Østfold. «Blodveien»s tider er snart forbi. Endeløse køer, dødsfall og mange lemlestelser har påvirket beslutningen om en ny E6 gjennom Østfold. 21. juni 2002, er en god dag for hele Østfold, men også for Norge, særlig når det gjelder sikkerheten, og ikke minst i forhold til norsk næringsliv.

Hvis man ser i St. prp. nr. 68, så står det:

«For den norske delen av prosjektet et netto nytte kostnadsforholdet beregnet til 0,2. Det er hovedsakelig innsparing i tids- og kjøretøykostnader (720 mill. kr) samt innsparte og reduserte ulykkeskostnader (320 mill. kr) som gjør prosjektet lønnsomt.»

Planene fra Regjeringen er en klar prioritering av E6 og Østfold på grunn av økte trafikkmengder og dårlig veisikkerhet. Østfold har vært det undertrykte fylket i lang tid, og Arbeiderpartiets epoke i regjeringskvartalene sendte pengene i helt andre himmelretninger. Nye koster i regjering og storting har gjort at Østfold har blitt satt på kartet etter mange år med ørkesløs vandring hvor intet skjedde. De gamle planene vedtatt av det forrige storting så sent som i 2001, hadde ingen plan for når E6 skulle står ferdig. Jeg leser fra Innst. S. nr. 265:

«Det er i NTP 2002-2011 ikke uttalt noe nærmere om når utbyggingen vil kunne stå ferdig. Imidlertid innebærer rammene i transportplanen at ferdigstillelse av E6 i Østfold vil kunne ta 15-20 år.»

I 1973, da man bygde ut E6 til tofelts vei, la man også til rette for en firefelts utbygging, men ingen trodde det ville ta opptil 50 år før man fikk en firefelts utbygging. Man skal være klar over at trafikkmengden de siste fem år har økt med 53 pst. I tillegg til det vil jeg nevne at trafikken gjennom Østfold står for ca. 80 pst. av all trafikk på vei og bane til utlandet. I Regjeringens program, Sem-erklæringen, er det også fremmet en samferdselspolitikk som sikrer god fremkommelighet og effektive transportkorridorer. Dette er et godt eksempel på det, og jeg vil sitere samferdselsminister Skogsholm, som har vært en meget iherdig forkjemper for Østfold, og jeg vil takke henne for den innsatsen hun har gjort:

«Dette er ikke holdbart, og regjeringen ønsker derfor å framskynde utbyggingen», uttalte ministeren.

Jeg vil gi en takk til Regjeringen og til samferdselsministeren for det arbeidet hun har gjort.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 25 og 26.

Votering i sak nr. 26

Presidenten: Under debatten har Kenneth Svendsen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Regjeringen bes fremme forslag om en fremdriftsplan for, og tilleggsfinansiering utenom de nåværende samferdselsbudsjetter, av forsering av utbygging av E6/E18 fra Svinesund/Ørje til Oslo med ferdigstillelse innen 2007 og E18 fra Vinterbro via Oslo til Kristiansand som motorvei klasse A med ferdigstillelse innen 2010.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:134 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Thore A. Ni- stad, Øystein Hedstrøm, Henrik Rød, Morten Høglund, Ulf Erik Knudsen, Per Ove Width, Per Erik Monsen, John I. Alvheim og Torbjørn Andersen om fortgang i utbyggingen av E6/E18 fra Svinesund/Ørje via Oslo til Kristiansand – vert å avvise.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 80 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 02.34.15)