Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2002 kl. 10

Dato: 20.06.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 231 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:106 (2001-2002))

Sak nr. 27

Innstilling fra samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Morten Ørsal Johansen og Øyvind Korsberg om å ettergi deler av utestående fordringer til Oslo Lufthavn A/S

Talere

Votering i sak nr. 27

Jan Sahl (KrF) (ordfører for saken): Fremskrittspartiet foreslår i Dokument nr. 8:106 at Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å ettergi 3,6 milliarder kr som er gitt som lån til Oslo Lufthavn AS, Gardermoen.

Det argumenteres i Dokument nr. 8-forslaget med at verdiene fra Fornebu, ca. 2,3 milliarder kr, ikke i sin helhet ble overført til Gardermoen, slik forutsetningen var.

Jeg vil på vegne av komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vise til at det i 1999 ble bevilget 2,3 milliarder 1992-kroner, over Luftfartsverkets budsjett til innskudd i ansvarlig lånekapital fra Luftfartsverket til Oslo Lufthavn AS. Flertallet i komiteen er enig med departementet i at betegnelsene for tilføring av egenkapital til Oslo Lufthavn AS dermed er oppfylt.

Jeg registrerer at forslagsstillerne har endret argumentasjon etter at departementets svar forelå. Jeg siterer fra innstillingen:

«Disse medlemmer mener det er urimelig at flypassasjerene skal betale alle ekstrakostnader som følge av at hovedflyplassen på Gardermoen ble mye dyrere enn om en annen lokalisering var blitt valgt.»

Det er etter mitt skjønn en annen argumentasjon enn det som ligger til grunn i Dokument nr. 8-forslaget. I Kristelig Folkeparti tolker vi snuoperasjonen i argumentasjonen som et uttrykk for at Fremskrittspartiet innser at verdiene fra Fornebu i sin helhet er overført til Gardermoen. Den vanskelige situasjonen for luftfarten og for Luftfartsverkets økonomi vil vi komme tilbake til i de årlige budsjettene. Kristelig Folkeparti er med i flertallet i komiteen, som avviser det fremsatte forslaget i Dokument nr. 8:106.

Kenneth Svendsen (FrP): Det er ikke korrekt at vi har forandret argumentasjonen. Den samme argumentasjon står i selve Dokument nr. 8-forslaget som vi har lagt fram.

I rapporten fra Luftfartsverket som forelå den 15. april 1986, konkluderte man med at

«samfunnsøkonomiske kostnader for perioden 1987 – 2014, neddiskontert til 1987 (1995-kroner) vil være 6,7 mrd. kroner høyere ved valg av Gardermoen fremfor alternativet Delt trafikk II».

Dette beløpet vil det naturligvis knytte seg store usikkerheter ved. Likevel burde deler av merkostnadene ved lokaliseringen på Gardermoen løftes av passasjerenes skuldre. Skjønnsmessig foreslås en gjeldssanering på 2 milliarder kr som følge av merkostnadene ved lokalisering på Gardermoen. Totalt foreslår jeg dermed at Oslo Lufthavn gis en gjeldssanering på 3,6 milliarder kr.

Jeg tar dermed opp det forslaget.

Presidenten: Representanten Kenneth Svendsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 27.

Votering i sak nr. 27

Presidenten: Under debatten har Kenneth Svendsen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å ettergi 3,6 mrd. kroner som er gitt som lån til Oslo Lufthavn AS, Gardermoen.»

Det vil bli votert alternativt mellom forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:106 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Morten Ørsal Johansen og Øyvind Korsberg om å ettergi deler av utestående fordringer til Oslo Lufthavn AS – avvises.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 83 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 02.35.07)