Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10

Dato: 06.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Det er tidligere bestemt at det skal etableres en felles innkjøpssentral for de statlige sykehusene i Vadsø. Det er skapt usikkerhet om gjennomføringen av dette.

Kan statsråden bekrefte at etableringen gjennomføres slik det var lagt til grunn av regjeringen Stoltenberg?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har tidligere redegjort for Stortinget for hvordan jeg arbeider i forhold til denne saken. Jeg viser til interpellasjonsdebatten i denne sal 21. februar i år. Jeg vil også vise til omtale av dette i St.prp. nr. 59 for 2001-2002 og i St.prp. nr. 1 for 2002-2003. Arbeidet er lagt opp etter de retningslinjer som ble trukket opp i disse sammenhengene.

Under den forrige regjeringen gav daværende Sosial- og helsedepartementet Helse Nord i oppdrag å utrede hvordan en innkjøpsenhet i Vadsø kunne organiseres. I utredningsoppdraget lå også å skissere hvordan denne eventuelt kunne utformes. Den videre oppfølging av saken fra Helsedepartementets side skulle så skje på dette grunnlaget.

Jeg oppfatter det slik at det til grunn for oppdraget fra regjeringen Stoltenberg lå en klar intensjon om at det skulle etableres en innkjøpsenhet i Vadsø. Jeg følger opp saken ut fra denne intensjonen. For meg er det samtidig avgjørende at de løsninger som velges, må sikre foretakenes muligheter til å løse innkjøpsoppgaver på en rasjonell måte. Det er også avgjørende at løsningen er forankret i de regionale helseforetakene.

Arbeidet med kartleggingen av innkjøpsfunksjoner som skal lokaliseres i Vadsø, er organisert i en arbeidsgruppe bestående av representanter fra de regionale helseforetak. Denne gruppen skal finne frem til områder og funksjoner man kan samarbeide om, og som skal lokaliseres til Vadsø. Videre er det etablert en styringsgruppe bestående av representanter fra de regionale helseforetak samt en representant fra Helsedepartementet. Styringsgruppen skal se til at løsningsforslagene blir tilfredsstillende i forhold til de premisser som er lagt, som jeg har redegjort for i mitt svar.

Gjennom arbeidet skal det klarlegges muligheter for nasjonalt innkjøpssamarbeid og hvilke funksjoner som skal lokaliseres til Vadsø. Jeg legger vekt på at det i planleggingsfasen er et godt samarbeid med de regionale helseforetakene, med god forankring i foretakene. Jeg vil påse at de områdene som identifiseres for etablering, vil bli fulgt opp tidlig, med tilfredsstillende fremdrift.

Departementet står nå overfor overgangen fra en utredningsfase til en gjennomføringsfase. Før årsskiftet vil arbeidet med den organisatoriske etableringen av innkjøpsenheten bli igangsatt, og det vil bli tatt kontakt med kommunale myndigheter for å drøfte praktiske forhold i forbindelse med etableringen. Innkjøpsenheten vil bli etablert i Vadsø i første del av 2003. Denne enheten skal medvirke til en rasjonell og økonomisk gunstig innkjøpsordning, med mulighet for videre utvikling, ut fra den særlige kompetansen som over tid vil bli utviklet og etablert i dette miljøet.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfatter som en klar bekreftelse på at han står fast ved den beslutning som hans forgjenger tok, en prinsippbeslutning om at det skal etableres en felles innkjøpssentral. Jeg oppfatter også at statsråden slår fast at det skal være én innkjøpssentral for hele landet. Dette er viktig, på grunn av at det vil bidra til besparelser for staten ved at man kan samordne innkjøpene, og det har en stor regionalpolitisk betydning at man kan legge nye funksjoner til et lokalsamfunn som har betydelige utfordringer.

Jeg oppfatter også at statsråden sier at innkjøpssentralen vil få et omfang som forutsatt, altså at den vil kunne ha en kraft i samordningen av innkjøpene, samtidig som man selvsagt må foreta en rasjonell avveining av hva som skal foretas som sentralinnkjøp og hva som skal være desentralt. Med disse forutsetningene er jeg tilfreds med statsrådens svar, og jeg ser fram til den oppfølgingen og den etableringen som han her skisserer.

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg kort gjøre klart at jeg akter å gjennomføre dette tiltaket ut fra de beslutninger og de intensjoner som jeg har redegjort for i mitt svar. Det vil bli en innkjøpsenhet i Vadsø med funksjoner som de regionale helseforetakene er tjent med, og som samtidig – som jeg er helt enig med representanten Schjøtt-Pedersen i – vil representere et tiltak av regionalpolitisk betydning.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Bare en kort presisering som jeg antar at statsråden og jeg er enige om.

Det vil ofte være slik at de enkelte foretak kan ha ønske om å utføre ting hos seg selv, som det etter en samlet vurdering kan være hensiktsmessig å lokalisere sammen. Jeg oppfatter derfor statsråden slik at det ikke er slik at alle helseforetakene isolert sett ønsker å ha en felles lokalisering utenfor sitt område, men at man ut fra en samlet vurdering velger å ha et nasjonalt samordnet innkjøp, og at det er det som ligger til grunn for beslutningen. Jeg forutsetter derfor at det ikke må være slik at hvert enkelt helseforetak selv bestiller via innkjøpsenheten det det enkelte foretak selv måtte ønske, men at man har en bevisst mening med å samordne innkjøpene. Jeg oppfatter statsråden slik og vil gjerne be ham bekrefte det.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan bekrefte at det ikke er snakk om å frata de regionale helseforetakene og helseforetakene deres ansvar for innkjøp. Det er snakk om å samle et kompetansemiljø på nasjonalt nivå som helseforetakene ser seg tjent med, i forhold til den samordning som kan ligge i det. Det er svært viktig at vi får til et slikt nasjonalt miljø, og at det samtidig er forankret i helseforetakene på en slik måte at det faktisk kommer til nytte og ivaretar de intensjoner som ligger i den beslutningen som representanten Schjøtt-Pedersen viste til. Det arbeider jeg med sikte på å sørge for.