Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10

Dato: 06.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Gunn Karin Gjul til justisministeren, vil bli tatt opp av representanten Anne Helen Rui.

Anne Helen Rui (A): Spørsmålet mitt til justisministeren er følgende:

«Stifinnerprosjektet i Oslo fengsel gir et unikt behandlings- og rehabiliteringstilbud til innsatte med rusproblemer. For at stifinnerne skal klare å komme seg ut av rusmisbruket, er det avgjørende at behandlingen fortsetter etter endt soning. I dag vil flere fylker ikke gi garanti om videre behandling ved Tyrilisenteret etter endt soning på Stifinner"n.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre innsatte i norske fengsler et behandlingstilbud etter endt soning?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringens overordnede mål er å redusere rusmiddelproblemene i samfunnet. Som ledd i oppfølgingen av Sem-erklæringen satte Regjeringen i fjor ned et statssekretærutvalg som fikk i oppgave å utarbeide en handlingsplan mot rusmiddelproblemer. Dette arbeidet resulterte i handlingsplanen mot rusmiddelproblemer som ble framlagt i tilknytning til statsbudsjettet. I handlingsplanen er Regjeringen spesielt opptatt av at ansvaret for rusmiddelmisbrukere skal være tydelig, og ikke minst at behandlingskjeden skal henge sammen og ha tilgang på et differensiert behandlingsopplegg.

Når det gjelder oppfølgingen av innsatte i form av soning i behandlingsinstitusjon, § 12, eller oppfølging ved behandling etter endt soning, erkjennes det at det ikke er et likeverdig tilbud uavhengig av bosted og økonomi. Enkelte fylkeskommuner har problemer med å dekke den fylkeskommunale garantien som skal til for å dekke opphold på institusjon.

Allerede denne høsten vil Sosialdepartementet legge fram et høringsnotat som berører problemstillingen med finansieringstiltak for rusmiddelmisbrukere i de fylkeskommunale behandlingstiltakene. På bakgrunn av høringsrunden vil det bli framlagt en ny odelstingsproposisjon som vil berøre forvaltningen av de fylkeskommunale behandlingstiltakene, også kalt rusreform II. Det er under disse tiltakene Tyrilisenteret finansierer sine behandlingsplasser.

En stor andel av de innsatte i fengselsvesenet har rusproblemer. Regjeringen ønsker derfor å øke ressursinnsatsen for denne gruppen, slik at flere skal gis mulighet til å gjennomføre hele eller deler av fengselsstraffen i behandlingsinstitusjon. I denne forbindelse kan nevnes at det i budsjettet for 2003 foreslås å øke innsatsen til § 12-soning med 5 mill. kr.

Det er av stor betydning for Regjeringen at rusmiddelmisbrukere som har behov for behandling, gis de samme rettigheter som befolkningen for øvrig og behandles med samme respekt og omsorg som andre behandlingstrengende. Regjeringen vil derfor satse på å gjøre behandlingsressursene på alle nivåer bedre i stand til å ta imot rusmiddelmisbrukere som trenger hjelp på lik linje med andre behandlingstrengende.

I St.prp. nr. 1 for 2002-2003 uttrykkes følgende om forvaltningssamarbeidet med russektoren:

«Et viktig område fremover er å intensivere samarbeidet med etater som kan bistå rusmiddelmisbrukere med å komme i behandling. Kriminalomsorgen vil ta initiativ til et mer forpliktende samarbeid med helse- og sosialetaten.»

For Regjeringen er det en prioritert oppgave å bygge ned stengslene mellom hjelpetilbudene og løse opp i fordommer overfor stoffmisbrukere/rusmisbrukere. Avslutningsvis vil jeg understreke at for meg som justisminister vil arbeidet med rusmiddelmisbrukere være et viktig område i tiden framover. Ikke minst vil et godt forvaltningssamarbeid være av avgjørende betydning for å sikre helhetlige og gode tilbud og for å sikre muligheter for fortsatt behandling etter løslatelse.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Vi vet jo, som statsråden også var inne på, at det er utrolig mange som sitter i norske fengsler som har rusproblemer. Som han også var inne på: De bør få bedre og likere behandling i fengselet.

Men vi har en annen problemstilling i forhold til dette samme problemet, og det er de kommunale og de fylkeskommunale garantiene, som det er vanskelig både å få til å dra sammen og å få på det tidspunkt man trenger det. Hvis justisministeren kunne tenke seg å prøve også innad i Regjeringen å få de tingene til å gå smidigere, hadde det hjulpet mang en rusmisbruker.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kjenner meg veldig godt igjen i den virkelighetsbeskrivelsen som representanten Rui her presenterer.

Det som er uttrykt i handlingsplanen i forbindelse med tiltak mot rus, skal jo handle om at forvaltningssamarbeidet skal fungere, og at disse stengslene ikke skal være der, og at tiltakene, når man skal fatte beslutninger, skal synkroniseres. Jeg vet, på samme måte som representanten kjenner til gjennom sin livserfaring, at det er ofte det ikke er sånn, og jeg vil forsikre om at jeg der jeg er, skal gjøre det jeg kan for at dette endres. Jeg bruker faktisk en del tid bl.a. til å besøke fengsler, for å registrere at det er et forvaltningssamarbeid. Jeg prøver å initiere at det skal foregå både i forhold til Aetat, sosialkontor og andre deler av samfunnet som folk har krav på hjelp fra, så på dette området har jeg et engasjement. Og her tror jeg at den politiske ledelsen delvis kan uttrykkes gjennom den reform sosialministeren kommer med, men også gjennom praktisk direkte arbeid – rett og slett «leadership by walking around», for å si det på den måten. Jeg kan forsikre representanten om at det er jeg sterkt engasjert i.