Stortinget - Møte onsdag den 13. november 2002 kl. 10

Dato: 13.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Heidi Sørensen (SV): «Olje- og energidepartementet har lagt fram et utkast til konsekvensutredning av helårig petroleumsvirksomhet fra Lofoten og nordover. Utkastet innebærer at det ikke skal gjennomføres ny forskning. SFT har påpekt at identifisering av kunnskapshull og ny forskning er en forutsetning før det på faglig grunnlag kan treffes strategiske beslutninger om videreføring av petroleumsvirksomheten i Barentshavet.

Vil statsråden sørge for at programmet inneholder krav om ny forskning?»

Statsråd Einar Steensnæs: Arbeidet med utredningen av konsekvenser av helårig petroleumsaktivitet, ULB, har sin bakgrunn i Sem-erklæringen. Utredningen har, slik jeg ser det, to formål. Den skal for det første ligge til grunn for Regjeringens behandling av spørsmålet om betingelser og forutsetninger for helårig petroleumsvirksomhet i området, og den skal også være et av grunnlagsdokumentene for den helhetlige forvaltningsplanen.

Forslaget til utredningsprogram for denne utredningen har vært ute på høring, og ved høringsfristens utløp hadde vi mottatt 38 høringsuttalelser, inkludert den fra SFT. Jeg synes det er gledelig at så mange har ønsket å komme med innspill i denne prosessen, slik at sluttresultatet kan bli best mulig.

En av hovedoppgavene til ULB vil nettopp være å identifisere kunnskapshull. I forslaget til utredningsprogram står det:

«Der eventuelle kunnskapshull avdekkes, skal utredningsarbeidet foreslå tiltak for å bedre kunnskapsgrunnlaget, og hvem som skal ha ansvaret for oppfølgingen av disse.»

Som nevnt vil ULB også være et bidrag til den helhetlige forvaltningsplanen. Arbeidet med denne planen styres av Miljøverndepartementet. I forbindelse med dette arbeidet har Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt utarbeidet en beskrivelse av miljøet og de levende marine ressurser i området Lofoten–Barentshavet. Miljøbeskrivelsen presenterer de relevante eksisterende data om det marine miljø og de marine ressursene i våre nordlige havområder, samt påpeker kunnskapshull.

De sektorvise utredninger som skal utgjøre grunnlaget for den helhetlige forvaltningsplanen, vil baseres på nevnte miljøbeskrivelse. Dette gjelder, i tillegg til utredningen av fiskeriene, skipstrafikk samt ytre påvirkninger.

Kommentaren fra SFT om identifisering av kunnskapshull er som nevnt lagt inn som en viktig del av de arbeidene som nå gjøres.

De forestående utredningene skal nettopp avdekke mulige kunnskapshull. Jeg mener derfor at det på det nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å konkludere at programmet for ULB skal inneholde krav om ny forskning.

Jeg vil imidlertid ikke avvise at ny forskning kan være aktuelt, men vi bør avvente sluttføringen av utredningene før vi eventuelt konkluderer med hensyn til behovet for og omfanget av slik forskning. Da har vi det nødvendige grunnlaget for å vurdere hvor en slik forskningsinnsats kan bidra med dypere innsikt og forståelse for viktige prosesser knyttet til petroleumsvirksomhet i de nordlige havområdene.

Heidi Sørensen (SV): Statens forurensningstilsyn skriver i sin høringsuttalelse at programmet delvis vil basere seg på eksisterende og til dels utdatert kunnskap. Det synes jeg det er grunn til å legge merke til.

Jeg er glad for at statsråden sier at han ikke har konkludert med henblikk på om det skal foretas ny forskning eller ikke. Vil statsråden gjøre det før programmet settes i verk? Eller vil han konkludere etter at det skisserte programmet er gjennomført?

Statsråd Einar Steensnæs: Jeg tror faktisk at det bare er et spørsmål om prosedyre som gjør at representanten Sørensen og jeg har en meningsutveksling om dette i Stortinget, fordi det er min intensjon å tilføre nødvendig kunnskap også i form av forskningsprogram dersom det skulle vise seg nødvendig. Men konsekvensutredningen skal altså avdekke på hvilke områder disse kunnskapshullene er av en slik karakter at det krever ny forskning, og hvor kunnskapshullene er slik at det gjelder å sammenstille ulike data, stå på skuldrene av de forskningsrapportene som allerede finnes, for å kunne finne ut av et bestemt problem.

Jeg kan forsikre om at nettopp kunnskapshull og manglende kjennskap til viktige prosesser vil være et slags fundament for hvordan jeg vil vurdere den videre prosessen med konsekvensutredningen.

Heidi Sørensen (SV): En av grunnene til at dette spørsmålet blir stilt, er at mange har tolket deler av det som står i olje- og gassmeldingen, dit hen at den konklusjonen allerede er trukket at man ikke trenger ny forskning før man fatter strategiske beslutninger om petroleumsvirksomhet i Barentshavet. Jeg er glad hvis olje- og energiministeren kan bekrefte at olje- og gassmeldingen ikke skal leses på den måten.

Statsråd Einar Steensnæs: Jeg er veldig glad for at representanten Heidi Sørensen gir meg denne anledningen til å bekrefte at det ikke er slik at jeg avviser muligheten for ny forskning. Det er klart at hvis det fremkommer opplysninger som gjør det nødvendig å iverksette forskningsprosjekter eller andre typer undersøkelser for å dekke viktige kunnskapshull, vil jeg ta initiativ til å gjøre det.