Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Svein Roald Hansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«En mann fra Kolvereid har fått avslag på søknad om ettergivelse av årsavgift på sin bobil som brant opp under vinterlagring ved årsskiftet i fjor. Skiltene ble levert 9. januar i år. Tilsvarende situasjoner kan oppstå hvor biler stjeles før årsavgift forfaller og bilen ikke kommer til rette. I Innst. S. nr. 255 for 2001-2002 ber et flertall finansministeren sørge for at regelverket endres slik at årsavgift i slike tilfeller kan frafalles også for inneværende år.

Når vil statsråden gjennomføre slike endringer?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Etter gjeldende regelverk skal det betales full årsavgift for kjøretøy som er registrert pr. 1. januar, eller som blir registrert i løpet av årets seks første måneder. For kjøretøy som registreres i løpet av annet halvår, skal det betales halv avgift. Dersom et kjøretøy som er registrert pr. 1. januar, leveres til vraking innen avgiftens forfall 15. mars samme år, slipper man å betale avgift. Leveres kjøretøy til vraking mellom 15. mars og 1. juli, har man anledning til å søke om refusjon av halve avgiften.

I tilfellet som det refereres til, betyr dette at eieren av bobilen kunne unngått avgift dersom bilen hadde blitt levert til vraking før 15. mars. Innlevering av skiltene alene fritar derimot ikke for avgiftsplikt for inneværende avgiftsår.

Årsavgiften er for tiden til vurdering både i Toll- og avgiftsdirektoratet og i Finansdepartementet. Ett av de forhold som vi skal se nærmere på, er muligheten for å skape større sammenheng mellom avgiften og den tid kjøretøyet er påregistrert. En slik vurdering må også ta hensyn til mer systemtekniske forhold. Hva legger jeg i begrepet «systemtekniske»? Det er bl.a. det forhold at årsavgiften skrives ut for mer enn 2 millioner kjøretøy. Det er viktig derfor å ha et system som ikke bidrar til økt byråkrati, og som dermed fører til at skattebetalernes penger utnyttes mindre effektivt.

Eventuelle endringer i årsavgiften som følge av dette arbeidet vil sannsynligvis også få betydning for tyverisituasjonene, som spørreren her berørte. Det er derfor naturlig å behandle også Stortingets pålegg om utsatt forfall av årsavgift på stjålne kjøretøy i denne sammenheng. Regjeringen vil komme tilbake til dette.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for svaret og skjønner at det er håp i hengende snøre.

Kan finansministeren si hvor lang tid man trenger på gjennomgangen? Hvis en samlet gjennomgang er tidkrevende, ville det ikke være mulig å gjøre denne endringen for dem – jeg vil anta ikke veldig mange – som dette gjelder? For dem som blir rammet, enten det er av tyveri eller brann, og som ikke har tenkt på det eller fått anledning til å levere inn til vrakpant for å få igjen årsavgiften eller slippe den på den måten, kunne man ikke gjennomføre denne endringen så snart som mulig, slik at man slapp å få flere slike tilfeller, som jeg tror folk synes er ganske urimelige?

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg er i tvil om hvor urimelig det er at man ikke skal sette seg inn i reglene for innlevering av skilter; det er rett og slett ikke tilstrekkelig. Det hadde jo vært et poeng, for å slippe et ganske stort beløp.

Jeg synes ikke at dette spørsmålet i seg selv foranlediger at vi gjør endringer på dette ene området. Stortinget har bedt om en samlet gjennomgang. Det er to problemer med årsavgiften. Det ene er at det er mange årsavgifter som skal innkreves. Det betyr at det er et stort byråkrati og store kostnader knyttet til det. Det andre problemet er at avstanden mellom innkrevings- og forfallstidspunkt ikke alltid oppfattes som rettferdig av brukerne. Det anser jeg også som et problem. Da må vi finne en løsning som klarer å forene enkel innkreving – altså unngå byråkrati og unngå kostnader – med en ordning som også oppfattes som rett og rimelig, og det er det Stortinget har bedt meg om.

Det er vel to muligheter, for å levere et svar tilbake til dette med tidspunktet: Det ene er revidert budsjett, og det andre er ordinært budsjett. Jeg kan ikke nå si om vi rekker det til revidert budsjett.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for det. Jeg kan for så vidt forstå at i de tilfellene hvor kjøretøyet brenner, vil man jo ha mulighet, men i det tilfellet hvor kjøretøyet er stjålet, har man fysisk ikke mulighet til å få levert det til vraking og på den måten unngå årsavgift. Jeg håper at finansministeren kan tenke en gang til på dette, og se om det går an å finne en ubyråkratisk måte å løse et lite problem på raskt, i påvente av en mer samlet gjennomgang.

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg er åpen for gode forslag – også fra representanten – til en enkel og ubyråkratisk måte å gjøre det på i tilfeller som det som er nevnt her. Når det gjelder tilfeller med stjålne biler, er det vel også spørsmål om forholdet til forsikringsselskapet som må overveies.