Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg har følgjande spørsmål til finansministeren:

«Sjølv om talet på likningskontor og likningssjefar i 2001 blei redusert til 99 kontor/sjefar, må likningsforvaltninga framleis halde seg til 434 likningsnemnder og 434 overlikningsnemnder. Det at dei fleste likningskontora må halde seg til fleire nemnder, er kostbart, medfører lengre saksbehandlingstid og kan også resultere i ulik likningspraksis innanfor same kontor.

Vil statsråden ta initiativ til at også talet på likningsnemnder og overlikningsnemnder blir redusert frå 434 til 99?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg synes representanten Hagesæter reiste et viktig spørsmål.

Vi må hele tiden spørre oss om hvordan vi kan organisere offentlig virksomhet slik at den enkelte kan få bedre tjenester igjen for skattepengene. Når vi omorganiserer på ett område, vil det være naturlig også å se på organiseringen av tilknyttede områder. Den store omorganiseringen av landets likningsforvaltning som nå pågår, og som skal være endelig gjennomført om et års tid, er et eksempel på det. Jeg er derfor enig i representanten Hagesæters underliggende tanke om at det vil være naturlig å vurdere den gjeldende strukturen for likningsnemndene. Jeg vil derfor ta kontakt med Skattedirektoratet og be direktoratet vurdere spørsmålet om å komme med eventuelle forslag. Jeg vil ikke her forskuttere resultatet av en slik gjennomgang. La meg likevel legge til at jeg ser det som avgjørende at vi fortsatt legger til grunn prinsippet om at likningskontorenes avgjørelser kan bringes inn for uavhengige instanser.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg takkar for svaret. Eg oppfattar dette som eit positivt signal.

Det er mange fordelar med å få redusert talet på likningsnemnder. Det vil medføre at ein kan få hyppigare møte i likningsnemnda. I staden for mange likningsnemnder som kanskje berre har to møte i året, innanfor same kontor, kan ein ha éi som har hyppigare møte. Ein kan sikre at ein får betre kompetanse blant nemndsmedlemene, og ein vil også få lågare kostnader, samtidig som ein får betre sikkerheit. Det er veldig viktig at ein får gjort noko fort, dersom ein skal rekke å få dette i orden før valet til neste haust og dermed ny samansetning av nemndene. Kan eg då tolke finansministeren slik at det i tilfelle eit initiativ blir teke, vil kome eit forslag om lovendring i god tid før valet til hausten?

Statsråd Per-Kristian Foss: Representanten har her pekt på en rekke fordeler ved færre likningsnemnder. Jeg vil i tillegg også nevne det momentet han hadde med i sitt spørsmål, nemlig behovet for å unngå ulik praksis. Det er meget avgjørende. Jeg kan ikke her og nå love tidspunktet for gjennomgangen, men representanten peker på et vesentlig moment, nemlig å ha et nytt system på plass før nye kommunestyrer velger likningsnemnder til høsten.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg håpar då at vi får til ei endring her. Det kjem mange tilbakemeldingar på at noko bør gjerast på dette området. Eg håpar framleis at ein kan få teke opp denne saka før valet til hausten – ut på våren vil då vere naturleg – slik at Stortinget kan ta stilling til dette spørsmålet.

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg har ikke noe mer å legge til.