Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Rolf Reikvam (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Helse Øst behandler for tiden en sak om omstrukturering av sykehusene i Akershus. Det ligger forslag om nedleggelse av Stensby sykehus. Akershus fylkeskommune har investert flere titalls millioner de siste årene før statlig overtakelse. Mange fryktet at press mot nedleggelse kunne bli større etter statlig overtakelse.

Mener statsråden at det ligger innenfor hans fullmakt å stoppe en nedleggelse selv om styret i Helse Øst vedtar det, og vil han eventuelt bruke en slik fullmakt?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det spørsmålet som representanten Reikvam stiller, berører flere ulike forhold knyttet til organiseringen av sykehusene i helseforetak. De regionale helseforetakene har et helhetlig ansvar for gjennomføring av helsepolitikken i tråd med de beslutningene som fattes i denne sal. Gjennom behandling av St. prp. nr. 59 for 2001-2002 om sykehusøkonomi har Stortinget stilt krav om at de regionale helseforetakene skal gjennomføre betydelige omstillings- og effektiviseringstiltak, nettopp for å kunne gi bedre effekt av bruken av helsetjenestens ressurser.

Samtidig forutsetter foretaksmodellen at viktige enkeltstående beslutninger forelegges Helsedepartementet, og at beslutninger skal tas av foretaksmøtet, som i praksis vil si helseministeren. Stortinget har i helseforetaksloven gitt de generelle rammene for hvilke saker som skal legges fram for slik avgjørelse. Jeg vil understreke at når slike saker legges fram for departementet, må vi få belyst best mulig hvilke virkninger endringene vil få for tjenestetilbudet til pasientene. Dette må imidlertid ikke blokkere for enhver omstilling og effektivisering som gir bedre helsetjenester til pasientene og bedre utnyttelse av ressursene.

Helse Øst har ganske riktig vurdert ulike tilnærminger i forhold til framtidig bruk av Stensby. Styret for Akershus Universitetssykehus behandlet saken om Stensby på nytt fredag 13. desember og fattet da vedtak om ikke å videreføre arbeidet med å utrede avvikling av sykehuset. Akershus Universitetssykehus vil i stedet anvende Stensby mer effektivt gjennom økt og spesialisert øre-nese-hals-virksomhet, mer planlagt kirurgi og økt indremedisinsk virksomhet, mens akuttfunksjonen innen kirurgi vil bli avviklet. Denne omlegging av driften er planlagt gjennomført på nyåret i 2003. Dette betyr at Helse Øst heller ikke viderefører ytterligere utredning vedrørende regionale konsekvenser i tilfelle avvikling av Stensby.

Den konkrete problemstillingen som representanten Reikvam reiser, er dermed ikke aktuell, men rent generelt har jeg etter lov om helseforetak mulighet til å stanse eventuell nedleggelse av sykehus. Det må selvsagt vurderes grundig for det enkelte forslag med hensyn til hvilke konsekvenser det vil få.

Jeg vil samtidig føye til at Stortingets rolle i styringen av helsepolitikken er viktig, og den ønsker jeg å ivareta gjennom det plan- og meldingssystem som departementet nå arbeider med, slik jeg også orienterte om i budsjettdebatten i denne sal for en uke siden. Plan- og meldingssystemet for helseforetakene vil inngå i Helsedepartementets årlige budsjettforslag overfor Stortinget som grunnlag for Stortingets styring av spesialisthelsetjenesten. I en slik sammenheng vil det være naturlig å melde om vesentlige enkeltstående saker som har vært til behandling.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret. Det var jo avklarende i alle fall på ett område, det som går på statsrådens fullmakt til å stoppe vedtak – i Helse Øst i dette tilfellet. Han kan det, og han var vel også opptatt av at han eventuelt vil gjøre det dersom det er grunn til det.

Så til det konkrete – Stensby sykehus: Det er riktig at det er vedtatt at det ikke skal nedlegges, men det skal igjennom en dramatisk omstrukturering. Det skal få helt andre funksjoner. Det vil si at det som går på akuttberedskap, ikke lenger skal tilligge dette sykehuset. Sykehuset skal stort sett drive elektiv virksomhet. Det innebærer, som sagt, at det får en helt annen funksjon. Da er mitt spørsmål til statsråden, i og med at han sa at problemstillingen ikke lenger er aktuell fordi sykehuset fortsatt skal bestå, men med en helt annen funksjon enn det har hatt tidligere: Mener statsråden at det vedtaket som er gjort i forhold til omlegging av funksjon, gjør at han eventuelt vil gripe inn i og med at han nå har fullmakt og kan gjøre det?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil i samråd med de regionale helseforetakene løpende vurdere om det foreligger saker, særlig i forbindelse med omstrukturering av spesialisthelsetjenesten, som tilsier at spørsmålene bør behandles i foretaksmøtet. Jeg har nevnt eventuell nedleggelse av sykehus som et eksempel på en sak som jeg normalt vil si må behandles av eier. Spørsmålet om arbeidsdeling mellom sykehus og omstrukturering av oppgavefordelingen mellom sykehus, og nærliggende sykehus, vil normalt ikke være av en slik art at det vil kreve foreleggelse for Helsedepartementet. Det må i så fall være at det foreligger helt spesielle sider ved saken som tilsier det. Det anser jeg ikke å være tilfellet, slik jeg er orientert om, når det gjelder de foreliggende planene for Stensby sykehus.

Rolf Reikvam (SV): Dette er et viktig signal til befolkningen på Øvre Romerike, som har dette sykehuset som sitt lokalsykehus, som sitt akuttsykehus, innenfor en del områder. Det betyr, slik jeg nå oppfatter det, at statsråden ikke ser behov for å få seg forelagt denne saken på foretaksmøtet. Dette er en mindre justering, en mindre omstrukturering. Det er for så vidt faktisk litt overraskende. Jeg vil nesten si at det ikke bare er litt, men ganske overraskende. Det betyr jo at den type beslutninger, ganske omfattende og ganske store endringer i sykehusstrukturen, er flyttet bort fra det offentlige rom og lagt i et lukket rom. Så jeg vil nok be statsråden tenke en gang til over om ikke også omstruktureringer som får slike konsekvenser som det her er snakk om, bør være noe han får seg forelagt på foretaksmøtet.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har en relativt vid adgang til å vurdere hva som er saker av viktighet, og som bør løftes til foretaksmøtet. Den adgangen akter jeg å bruke for å gjennomføre det jeg oppfatter som Stortingets vedtatte helsepolitikk. Men jeg akter ikke å bruke den til en detaljstyring av sykehusene når det gjelder deres organisering, og når det gjelder arbeidsfordelingen mellom sykehusene, for det var ikke siktemålet med den sykehusreformen Stortingets flertall vedtok. I denne avveiningen vil jeg også være bevisst på at sykehusene skal styres gjennom åpne prosesser. Det er ikke slik at prosessen rundt omstruktureringen av spesialisthelsetjenestene i Helse Øst har vært noen lukket prosess. Tvert imot. Alle utredninger har vært lagt ut på Internett, og det har vært åpne diskusjoner. Det forhold at saken har vakt stort engasjement, er et resultat av at det faktisk har vært en åpen prosess.