Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Tore Nordtun (A): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Foreldre med delt foreldreansvar, der barn under 18 år bor like mye hos hver av foreldrene i løpet av et år, lignes hvert annet år i skatteklasse 2.

Vil statsråden anse det som mer rettferdig om begge ble lignet i skatteklasse 1 for halvparten av årets inntekt og i skatteklasse 2 for resten?»

Statsråd Per-Kristian Foss: I alminnelighet gir ikke forsørgelse av barn rett til likning i skatteklasse 2. I henhold til skatteloven har imidlertid enslige med omsorg for barn under 18 år krav på å bli liknet i skatteklasse 2. Reglene forstås slik at klasse 2 gis den av foreldrene som det meste av året har hatt omsorgen for barnet. Faktisk omsorg er her avgjørende.

I tilfeller hvor foreldrene har avtalt delt omsorg, skal klasse 2 gis til den av foreldrene som barnet har bodd hos størstedelen av året. Hvis barnet bor like mye hos begge foreldrene, har løsningen i praksis vært at foreldrene lignes i skatteklasse 2, som enslig forsørger, hvert annet år. Over tid vil dagens praksis gi noenlunde samme resultat som om fordelene av klasse 2 ble delt mellom foreldrene i hvert inntektsår, selv om skattebelastningen vil være noe varierende fra år til år. Dersom inntekten varierer mye for den ene av eller begge foreldrene, kan det likevel oppstå reelle forskjeller også over tid. Imidlertid er det slik at den økonomiske fordelen ved å liknes i skatteklasse 2, som en av foreldrene vil ha i forhold til den andre, skal hensyntas ved fastsettelse av barnebidraget. Det fremgår også uttrykkelig av de nye reglene om beregning av barnebidrag, som ble vedtatt av Stortinget i juni i fjor. Disse reglene er forventet å tre i kraft høsten 2003.

De progressive elementene i skattesystemet gjør at det ikke er mulig å likne deler av inntekten i ulike skatteklasser i samme inntektsår. Det er imidlertid mulig å tenke seg som et alternativ en ordning hvor fordelingen av klasse 2 blir delt mellom foreldrene hvert enkelt inntektsår. Fordelen med dette vil først og fremst være en jevnere skattebelastning fra år til år. En slik modell vil være kompliserende for likningsarbeidet og vil medføre et meget omfattende og komplisert regelverk. En slik utvikling av skattesystemet er etter min oppfatning ikke ønskelig. Samlet sett mener jeg derfor at dagens praksis med likning i skatteklasse 2 hvert annet år for hver av foreldrene er en forsvarlig løsning.

Tore Nordtun (A): Jeg takker for svaret.

Jeg konstaterer at svaret ikke var imøtekommende. Jeg forstår det slik at finansministeren vil holde fast ved dagens ordning, som jeg mener er urimelig. Det burde ha vært lagt opp til at man her hadde en delt klasse i de årene. Det er som kjent stor forskjell på å bli lignet i klasse 1 og i klasse 2. Jeg er fullstendig klar over at dette over tid kan jevne seg ut, men likevel mener jeg at det hadde vært riktigere å dele året i to mellom foreldrene.

Vi ser her på mange måter en ny situasjon og en utvikling i Norge der man deler foreldreansvaret. Det er en helt annen familiestruktur. Det mener jeg også at ligningene og skattesystemet må ta høyde for. Finansministeren sa også at det var mulig, men han ville ikke anbefale det.

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg pekte vel også i mitt svar på et par andre momenter. Utviklingen i retning av mer deling av foreldreansvaret er en positiv utvikling. Det er imidlertid ikke noe som brått inntraff i fjor høst. Så for å si det slik, dette problemet har ligget der under skiftende regjeringer. Jeg registrerer at tidligere regjeringer har valgt denne delingen annet hvert år som det mest hensiktsmessige.

Nå fjernes jo en del av ulempene med denne ordningen ved de nye reglene for beregning av barnebidrag som jeg refererte til, og som trer i kraft til høsten neste år. Dermed kan vi si at den ordningen som vi har levd med i mange år, nå blir forbedret, ved at de tilfeller hvor inntekten varierer veldig, blir hensyntatt ved fastsettelsen av barnebidrag.

Jeg har også lyst til å peke på at det forslaget som representanten selv antyder, vil være meget vanskelig, tatt i betraktning de progressive elementene i skattesystemet, og det kan gi ganske vanskelig forsvarlige utslag sosialt.

Tore Nordtun (A): Jeg takker igjen finansministeren for svaret.

Vi får komme tilbake til spørsmålet og vurdere det når vi får større skattesaker til Stortinget.

Jeg vil da gå videre og spørre om det ligger innenfor Skauge-utvalgets mandat å vurdere – jeg holdt på å si – de nye familiesituasjonene i forhold til skatteligningene som legges ut.

Statsråd Per-Kristian Foss: Det kan jeg vel på sparket si at det ikke eksplisitt gjør, men mandatet er så åpent at jeg ikke vil bli overrasket om utvalget også tar opp spørsmål på noe friere basis, for å si det slik.

Stortinget har selv bedt om å få en melding om skattereformen. Utvalgets innstilling legges frem, etter at det har fått en måneds utsettelse, i slutten av januar. Meldingen vil så bli utformet, og Stortinget står selvfølgelig fritt til å ta opp de deler av skattesystemet som representanten har vært inne på, når vi kommer så langt.