Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 2003 kl. 10

Dato: 05.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Reidar Sandal (A): Eg vil gjerne få lov å stille følgjande spørsmål til justisministeren:

«Stortinget la i fjor til grunn at det skal plasserast ny redningshelikopterbase i Florø. I statsbudsjettet for 2003 blei det ikkje foreslått noka løyving for å få etablert basen. Det er viktig at redningshelikopteret kjem i drift snarast for å ta best mogleg vare på tryggleiken i regionen.

Kva framdrift er det i saka, og vil Regjeringa i år fremme nødvendig forslag slik at basen kan bli etablert i Florø?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen foreslo i St.meld. nr. 44 for 2000-2001, Redningshelikoptertjenesten i fremtiden, å opprette en ny base i Florø. Dette fulgte et flertall i Stortinget opp gjennom Innst. S. nr. 156 for 2001-2002.

Basen skal drives av en sivil operatør, da Forsvaret ikke har kapasitet til å drive denne. Stortinget gav samtidig anvisning på at det skal opprettes tilstedevakt på samtlige redningshelikopterbaser på fastlandet. Tilstedevakt gir en betydelig bedre redningshelikopterberedskap for hele landet, også for Vestlandet, sammenlignet med situasjonen i dag.

Justisdepartementet nedsatte i tråd med Stortingets forutsetning i oktober i fjor Helikopterfaglig Forum, bestående av aktuelle brukere av redningshelikoptertjenesten. Forumet, som er i full gang, har som hovedoppgave å anbefale krav til framtidige redningshelikoptre sett i forhold til Forsvarets anbefalinger av NH90 som framtidig redningshelikopter. Resultatet av dette arbeidet vil også være nyttig i forbindelse med kravspesifikasjonene ved anbudsutlysning for den sivile basen i Florø.

Etablering av en ny redningshelikopterbase i Florø vil gi en ytterligere forbedring av redningsberedskapen på Vestlandet, og Regjeringen vil også komme tilbake til dette i naturlig budsjettsammenheng.

Reidar Sandal (A): Eg vil takke statsråden for svaret – eit svar som har positive element så langt svaret rekk.

Eg reiser dette spørsmålet fordi tryggleiken langs Vestlandskysten i dag er for dårleg. Det har på mange vis både Regjeringa og justisministeren hatt ei positiv tilnærming til. Eg er oppteken av at det blir god framdrift i saka, og vil stille følgjande tilleggsspørsmål: Vil statsråden syte for at det blir fremja forslag frå Regjeringa slik at basen kan vere i drift i 2004?

Statsråd Odd Einar Dørum: Når det gjelder framdriften i saken, har Regjeringen valgt på basis av hele den drøftingen Stortinget hadde om redningshelikoptere, også å dra nytte av det som kommer ut av Helikopterfaglig Forum. Forumet har en arbeidsframdrift som er i rute, som vil strekke seg gjennom første halvår i år. På grunnlag av det forumet kan Regjeringen vurdere hva den vil gjøre både med anbud og anbudsopplysninger. Det er det som gjør at det er naturlig for meg å si det jeg sa, at Regjeringen vil komme tilbake til dette spørsmålet i forbindelse med budsjettet.

Reidar Sandal (A): Eg takkar igjen statsråden for svaret.

Eg vil leggje til følgjande: Eg går ut frå at statsråd Dørum og Regjeringa gjer det nødvendige arbeidet, slik at redningshelikopterbasen i Florø kan bli etablert snarast. Dette synet er faktisk i samsvar med den oppfatninga som eit breitt fleirtal i Stortinget har gitt uttrykk for.

Statsråd Odd Einar Dørum: Vi deler oppfatningen av viktigheten av å ha gode redningshelikoptre. Siden Regjeringen fremmet forslaget om basen i Florø, deler vi også den oppfatningen at det må være bra.

Men det er slik at det er i budsjettsammenheng Stortinget tar stilling både til prioritering og framdrift. Det er Regjeringen som da legger sin sak fram for Stortinget. Det er det svaret jeg har gitt tidligere, og det gjentar jeg gjerne. Da vil vi alle ha en sjanse til å bli vurdert og til å engasjere oss. Slik vil det også bli i denne saken.