Stortinget - Møte fredag den 7. februar 2003 kl. 10

Dato: 07.02.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 98 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003) Forsvarsdepartementet pkt. 5.1)

Sak nr. 1

Innstilling fra forsvarskomiteen om ny kapittelstruktur for Forsvaret

Talere

Votering i sak nr. 1

Kjetil Bjørklund (SV) (ordfører for saken): Saken dreier seg om Innst. S. nr. 98 for 2002-2003 om ny kapittelstruktur for Forsvaret. Saken ble fremmet i statsbudsjettet for inneværende år og utsatt. Forslaget om ny kapittelstruktur har vært forelagt Det konstitusjonelle kontor for en nærmere utredning, og Stortingets presidentskap har gitt sin tilslutning til at saken fremmes som en egen innstilling etter den normale budsjettbehandling.

Flertallet i komiteen, bestående av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Senterpartiet, går inn for at dagens struktur beholdes. Mindretallet, bestående av Høyre og Kristelig Folkeparti, går inn for at det etableres ny kapittelstruktur i tråd med forslaget fra Regjeringen.

Forslaget om ny kapittelstruktur ble også fremmet våren 2002 som en del av revidert nasjonalbudsjett uten å oppnå flertall. Gjennom etablering av ny kapittelstruktur vil Forsvarets militære organisasjon kun få en driftspost 01, som samlet sett vil omfatte ca. 13 milliarder kr basert på dagens budsjettnivåer. Flertallet i komiteen mener dette vil være uheldig, og jeg vil vise til at den eksisterende praksis med budsjettering på postnivå, der bl.a. forsvarsgrenene gis konstitusjonelt bindende bevilgninger, gir det mest hensiktsmessige grunnlag for å uttrykke forsvarspolitiske prioriteringer og beslutninger. Flertallet i komiteen mener på et prinsipielt grunnlag at Forsvaret bør stå i en spesiell stilling med hensyn til politisk kontroll uttrykt gjennom de årlige budsjetter, og ønsker derfor å opprettholde dagens etablerte bevilgningsmodell. Dette samsvarer på en god måte med Stortingets budsjettbehandlingsmodell for å uttrykke politiske prioriteringer og beslutninger. Flertallet har merket seg departementets ønsker og behov for å kunne etablere forenklede prosesser for horisontal og vertikal samhandling mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarets militære organisasjon. Forutsetningene for en slik samhandel bør kunne oppnås gjennom utvikling av interne rutiner og prosesser og ved at mulige kulturforskjeller mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarets militære organisasjon over tid elimineres, ikke gjennom en slik prinsipiell og omfattende omveltning av Stortingets budsjettrutiner.

Mindretallet i komiteen, Høyre og Kristelig Folkeparti, har i sine merknader framholdt m.a. at den foreslåtte endringen i kapittelstruktur er en forutsetning for å gjennomføre vertikal og horisontal samhandling mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarets militære organisasjon, samtidig som det gir en større grad av forenkling.

Jeg antar at Høyre og Kristelig Folkeparti selv redegjør for sitt syn, og jeg legger med dette fram innstillingen.

Gunnar Halvorsen (A): For mange utenforstående tror jeg Forsvaret og forsvarsdebatten ofte preges av store økonomiske summer og «teknikaliteter».

Det er mulig at dagens debatt om ny kapittelstruktur for Forsvaret også oppleves slik, og det er forståelig. Men jeg har også forståelse for at departementet ønsker en omlegging, slik som den som er foreslått. Et ønske om forenklede prosesser for horisontal og vertikal samhandling mellom Forsvarets militære organisasjoner og Forsvarets logistikkorganisasjon er ingen dårlig intensjon.

Det vil imidlertid også innebære en stor grad av maktforskyvning fra Stortinget til Regjeringen. Det er en følge av forslaget som ikke er ønskelig. Hvis forslaget som i dag behandles i denne sal, hadde fått flertall, hadde vi fått én post på forsvarsbudsjettet som hadde tilsvart 13 milliarder kr, eller nesten halve det totale forsvarsbudsjettet.

Det har to sider. For det første ville det ha vært en svært stor post. Uansett hvordan man snur og vender på det, er 13 milliarder kr svært mye penger.

Det er imidlertid ett argument som er enda viktigere enn at det er en stor sum. Det er også et prinsipielt argument, nemlig Stortingets kontrollmulighet overfor budsjettet.

Selv om det i teorien ville framkomme hvor mye som var tenkt brukt innenfor de enkelte våpengrener, ville ikke Stortinget hatt kontroll med hvor pengene ville blitt brukt – av den enkle grunn at det ikke bare er en kapittelstruktur, men også en debatt om poststruktur, for å si det enkelt. Det ville med andre ord vært muligheter til å flytte store summer innenfor budsjettet uten at Stortinget skulle hatt innflytelse over det.

Det innebærer at vi fort befinner oss inne i ikke bare en økonomisk og budsjetteknisk debatt, men også en konstitusjonell debatt. Den foreslåtte kapittelstrukturen ville sette Stortingets mulighet til å utøve kontroll over hvilke penger som skulle brukes innenfor de enkelte våpengrener, til side. Jeg vil understreke at dette ikke dreier seg om stortingsregjereri eller detaljstyring, men om Stortingets behandling av det som er vårt viktigste politiske dokument, nemlig statsbudsjettet.

Dette er bakgrunnen for at Arbeiderpartiet og flertallet i komiteen og Stortinget i dag avviser Regjeringens forslag til ny struktur.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet:

St.prp nr. 1 (2002-2003) Forsvarsdepartementet pkt. 5.1 om etablering av en ny kapittelstruktur for Forsvaret – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.