Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«AB Svenska Orientexpressen har tilnærmet fullsatte tog i trafikk mellom Göteborg og Kornsjø med mat, underholdning, butikker og opplevelser som tilbud. Selskapet arbeider for å utvikle togtilbudet videre til Fredrikstad. Dette krever samarbeid med NSB. Fordi dette har mislyktes og departementet ikke har gitt tillatelse, må passasjerene viderebefordres med buss til Oslo.

Hva er begrunnelsen for at departementet på denne måten reduserer mulighetene for turisme, handel og miljøvennlig transport?»

Statsråd Torild Skogsholm: For at et selskap skal få trafikkere det norske jernbanenettet, er det i regelverket krav om å inneha norsk tillatelse til å drive jernbanevirksomhet. En slik tillatelse er viktig for å ivareta sikkerheten i togtrafikken.

AB Svenska Orientexpressen har ikke norsk tillatelse til å drive jernbanevirksomhet og har heller ikke søkt om slik tillatelse. Derfor har departementet avslått søknaden om tilgang til det nasjonale jernbanenettet.

Før Samferdselsdepartementet kan ta stilling til om AB Svenska Orientexpressen skal få tilgang til å trafikkere det norske jernbanenettet, må selskapet først sende søknad som dokumenterer at det oppfyller de krav som er fastsatt i tillatelsesforskriftene. En slik søknad vil bli behandlet av Statens Jernbanetilsyn.

Selskapet ble orientert om disse kravene i brev fra departementet i desember 2002.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Orientexpressen trafikkerer mellom Gøteborg og Kornsjø to dager i uken. Dette er opplevelsesreiser som ikke forstyrrer annen virksomhet på denne linjen, verken på norsk eller svensk side. NSB er – selv om de ikke vil delta – også positive til virksomheten.

Orientexpressen har, så vidt jeg har forstått, søkt departementet, etter forskrift av 4. desember 2001 nr. 1333, tillatelsesforskriften § 2-1 første ledd c), om man kan åpne for trafikk på strekningen. Vil statsråden sørge for endringer i forskriftene slik at det kan åpnes for at andre enn NSB kan drive transport på den aktuelle strekningen, underforstått at selskapet etablerer seg i Norge og søker om å drive jernbanevirksomhet? Vil departementet i utgangspunktet være positiv til en slik søknad?

Statsråd Torild Skogsholm: Regjeringen har i kollektivmeldingen, som ble lagt fram i fjor vår, skissert hva slags konkurransepolitikk vi er opptatt av for jernbanen. Og jeg vil understreke at denne regjeringen er opptatt av at vi må utnytte de mulighetene jernbanen har. Men jeg vil gjenta at dette selskapet, AB Svenska Orientexpressen, ikke har søkt om norsk tillatelse til å drive jernbanevirksomhet. Og dette handler ikke om den tilgangen til infrastruktur som vi snakket om, dette er en tillatelse som må gis av Jernbanetilsynet ut fra bl.a. sikkerhetsmessige krav. Så denne søknaden må foreligge i første omgang.

Øystein Hedstrøm (FrP): Da har vi fått statsrådens synspunkt på det.

Disse initiativtakerne er dyktige og bidrar til å bringe svenske turister til Norge, både dagsturister og pakketurister. Vi vet jo at den internasjonale turismen er på vei ned i Norge, og dette kan da være et bidrag til positive ringvirkninger.

Det som nå skjer, er at man må stoppe toget på Kornsjø og befordre passasjerene videre med buss på den – som statsråden kjenner til – sterkt trafikkerte E6. Ut fra statsrådens ståsted som Venstre-statsråd, som gjerne vil ha mer trafikk over på bane, burde det ikke da være miljøvennlig å etterstrebe at man får muligheten til det, vel å merke at man er positiv hvis dette selskapet søker om å drive jernbanevirksomhet, og søker om det hos rette vedkommende?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er en rimelig kjent sak at jeg både som samferdselsminister og som Venstre-menneske er opptatt av miljøvennlig og trygg transport. Men i forhold til denne saken vil jeg bare si at i aller første omgang må det komme en søknad om tillatelse til Jernbanetilsynet, som kan vurdere om denne tilfredsstiller de krav som er satt.

Eirin Faldet hadde her gjeninntatt presidentplassen.