Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Geir-Ketil Hansen (SV): «Stortinget fattet vedtak 20. juni i fjor om luftfartstemaer som skal behandles i neste Nasjonal transportplan, og samferdselskomiteens flertall utvidet temaene betydelig i merknad. Departementet oversendte vedtaket til Avinor AS først i januar, mens merknaden ikke er oversendt. Avinor skal avslutte arbeidet i mai i år.

Hva er begrunnelsen for å bruke 7 måneder på å oversende stortingsvedtaket og å ikke oversende merknaden?»

Statsråd Torild Skogsholm: I Innst. S. nr. 269 for 2001-2002 bad stortingsflertallet om at en rekke luftfartstemaer blir behandlet i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2006-2015. Som ledd i prosessen med transportplanen skal transportetatene og Avinor legge fram et felles planforslag i mai 2003. Planforslaget skal sammen med fylkeskommunale høringsuttalelser til planforslaget danne grunnlaget for departementets arbeid med stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan som Regjeringen tar sikte på å legge fram for Stortinget i vårsesjonen 2004.

Jeg kan forsikre Stortinget om at både vedtaket og flertallsmerknaden i Innst. S. nr 269 vil bli behandlet i arbeidet med Nasjonal transportplan.

Representanten Hansen stiller spørsmål ved tidspunktet for oversendelsen av det formelle oppdraget til Avinor. Jeg kan opplyse at det forut for den formelle oversendelsen har vært en omfattende prosess mellom departementet og Luftfartstilsynet og Luftfartsverket, nåværende Avinor, rundt premissene for oppdraget. Dette har bl.a. sin bakgrunn i stor usikkerhet rundt kostnadene ved å opprettholde dagens lufthavnstruktur.

Et viktig moment i denne sammenheng er Luftfartstilsynets revisjon av forskrift om utforming av flyplasser. Denne forskriftsrevisjonen vil kunne ha stor betydning for det framtidige investeringsbehovet på de regionale lufthavnene. Luftfartstilsynet har varslet departementet om at revisjonen er noe forsinket, og at et utkast vil bli sendt på høring i begynnelsen av 2003. Et annet usikkerhetsmoment er kostnadene knyttet til implementeringen av en nylig vedtatt EU-forordning som stiller skjerpede krav til kontroll av passasjerer og bagasje på lufthavnene.

Representanten Hansen stiller videre spørsmål ved hvorfor ikke hele merknaden fra Stortinget er oversendt Avinor. Vedtaket og flertallsmerknaden i Innst. S. nr. 269 omhandler flere forhold som ligger utenfor Avinors ansvarsområde. I oppdraget til Avinor har jeg bedt selskapet ta ansvar for at planforslaget omtaler områder der jeg har vurdert at det vil være behov for en faglig vurdering fra Avinor.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takker for svaret.

Det som er et poeng her, er at det i den flertallsmerknaden som har betydning for saken, er forhold som ikke går konkret på den enkelte flyplass, men som går på luftfartspolitikk generelt. Jeg nevner bl.a. drøfting av prisnivå, reisemønster internt i landsdelene og mellom landsdelene og gjennomgang av overgangsprising for reisende som må benytte flere selskap – altså en bred drøfting av luftfartens betydning.

Det er fortsatt noe uklart for meg om man avventer hvorvidt denne utredningen skal gjennomføres eller ikke, inntil man har fått retningslinjer for sikkerhet på flyplassene. I så tilfelle blir det feil. Og jeg stiller fortsatt spørsmål ved hvorfor det har gått så lang tid, og om Stortinget kan være trygg på at alle oppdrag, alle momenter og alle merknader fra samferdselskomiteen vil bli gitt en bred og grundig drøfting når revidert transportplan kommer til behandling i januar neste år.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er helt riktig at Stortinget har bedt om en bred drøfting av mange aspekter, og jeg kan forsikre representanten Hansen om at vi skal gjøre vårt ytterste for å legge fram for Stortinget en så bred vurdering som mulig. Nå er det enkelte elementer som ikke er så veldig endret siden det forrige stortingsframlegget om lufthavnstrukturen. Mange av de vurderingene som ble gjort da, ligger der fortsatt. Så er det gitt nye oppdrag i forhold til en bredere vurdering av flere aspekter.

Når det gjelder f.eks. et aspekt som prisstrukturen innenfor en region og på tvers av regioner, handler det om prisstruktur innenfor et flyselskap eller mellom flyselskap, og det er aspekter som Avinor ikke har råderett over, og som heller ikke Avinor nødvendigvis kan ha en politikk i forhold til. De prisene Avinor påvirker, går på avgiftene som blir pålagt overfor de reisende.

Geir-Ketil Hansen (SV): Statsråden viser til at de utredningene som er gjort om flyplasstruktur, ligger der. Det var et poeng i Stortinget at man ikke var fornøyd med utredningsgrunnlaget når det gjaldt den saken, og derfor gav man et nytt oppdrag. Det er rimelig mye av det som lå i den saken, som bør gjennomgås på nytt på bred basis. Men oppfatter jeg statsråden rett, er det andre i departementet som jobber med de spørsmål som Stortinget bad om svar på, og som har jobbet med det helt siden juni i fjor.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan forsikre om at det er mye jobb både for departementet, for Avinor og for dem som jobber med plandokumentet på tvers av etater og sektorer. Jeg kan forsikre at det er en stor jobb som gjøres. Det er helt klart at det som vi ønsker å analysere på luftfartssiden, er stort og omfattende, og det er en utfordring å se ting i sammenheng. Vi skal i departementet, som får innspill fra Avinor, gjøre vårt beste for at det blir et godt nok grunnlag for Stortingets behandling.