Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«En del lastebiler med ABS-bremser har ikke henger med samme type bremser. Dette kan i enkelte tilfeller med «nødbremsing» gjøre at hengeren kan lage trafikkfarlige situasjoner.

Er statsråden kjent med denne problematikken, og hva vil hun i så fall gjøre med disse gamle hengerne i kombinasjon med nyere lastebiler?»

Statsråd Torild Skogsholm: Fra 1. april 2001 har det vært krav om ABS-bremser på alle nye motorvogner og tilhengere med største totalvekt over 3 500 kg. Fra 1992 til 2001 var det kun krav til ABS-bremser for nye biler med totalvekt over 16 tonn som skal trekke tilhengere med tillatt totalvekt over 10 tonn, og krav til ABS-bremser for tilhengere med største totalvekt over 10 tonn.

For tilhengere som er registrert fra 1. januar 1971 til 1. oktober 1992, var kravet at bremsesystemet skal være utstyrt med ALB, automatisk lastkjennende bremseventil, slik at bremsekraften fra hjulene blir dosert riktig i henhold til aktuell vekt. Hensikten med ALB er i størst mulig grad å unngå at hjulene låser seg.

Jeg er klar over at en del lastebiler med ABS-bremser ikke har henger med samme type bremser, og at dette i enkelte tilfeller kan skape trafikkfarlige situasjoner. Når en bil med ABS-bremser trekker en tilhenger uten ABS-bremser, skal imidlertid en lampe i bilen varsle dette. Sjåføren blir dermed gjort oppmerksom på at tilhengeren ikke har ABS-bremser, slik at han kan ta de nødvendige forholdsregler.

Vegdirektoratet vurderer for tiden om det er hensiktsmessig å innføre krav om ABS-bremser også for de gamle tilhengerne. Jeg vil derfor inntil videre avvente Vegdirektoratets faglige vurderinger av hvilken trafikksikkerhetsgevinst et slikt krav vil ha.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var en oppsummering av hvilke krav og regelverk vi har i dag, og hvordan dette skal fungere når det går bra.

Men det er ofte det ikke går bra. I Hedmark bl.a. har vi sett flere ulykker med kombinasjonen ABS-bremser på bil/ikke ABS-bremser på henger. Når man bremser bilen, sklir hengeren ut. Den sklir på siden og feier med seg det som er å feie med seg. Hvis det da kommer myke eller harde trafikanter, er det ikke noe problem å forstå at det blir en litt spesiell situasjon, en ulykke selvfølgelig.

Noen av fylkespolitikerne i Hedmark var på trafikksenteret på Braskereidfoss i Våler for noen dager siden og så på hva som skjedde der. De fikk en demonstrasjon, og på grunnlag av den demonstrasjonen og tilbakemeldinger fra våre fylkespolitikere tok jeg opp dette. For øvrig har jeg kjørt lastebil selv, så jeg kjenner til dette. Det er klart at dette er en økonomisk vurdering, men den økonomiske vurderingen burde egentlig ikke være så stor. Det koster et sted mellom 15 000 kr og 30 000 kr, er det meg fortalt, å utstyre en gammel henger uten ABS-bremser med ABS-bremser. Det skulle vel være mulig?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er også opptatt av de trafikksikkerhetsaspektene som det her pekes på. Jeg vil igjen vise til det arbeidet som Vegdirektoratet har på gang for å se på dette. De vil ha en høring før en eventuell innføring av nye krav. Denne høringen og det innspillet vil jeg avvente, og en mulighet som et resultat av dette er at det kan innføres nye krav i løpet av 2004.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er mulig at det er riktig å vente og vurdere. Det spørs hvor lenge man skal vente på det som kommer, for i mellomtiden skjer det ulykker – om ikke daglig, så skjer det relativt ofte. Ca. en fjerdedel av norske hengere, er det meg fortalt, er hengere som ikke har ABS-bremser. Det er klart at når man teller antall vogntog, og man vet hvor mange kilometer og mil disse vogntogene går hver dag, ser man at det ikke akkurat er med på å gjøre trafikksikkerheten bedre.

Når også brorparten av næringen ønsker et påbud, og organisasjonene ønsker det, skulle det ikke være så langt fram til at vi kan få en lovbestemmelse om at det skal være ABS både på henger og lastebil.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil også benytte anledningen til å understreke at det ikke er forbudt for dem som ferdes på veiene med denne type biler, faktisk å velge de mest trafikksikre løsningene. Det kan godt hende at et krav gjennom en forskrift er riktig vei å gå, men pr. i dag er det mulig å velge mer trafikksikre løsninger. Hvis næringen er opptatt av det, har man allerede i dag muligheten til dette. Det er slik i vårt samfunn at vi ikke trenger å regulere alt i detalj. Men av og til er vi nødt til det, ikke minst for å bevare trafikksikkerheten.