Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 2003 kl. 10

Dato: 19.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ulf Erik Knudsen til miljøvernministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av miljøvernministeren.

Ulf Erik Knudsen (FrP): Jeg tillater meg å stille et spørsmål som følger:

«Direktoratet for naturforvaltning har levert en vurdering av utvidet fredning av et svært stort område i Rollag Østfjell (Trillemarka–Rollagsfjell) i Buskerud. Rollag kommunestyre har uttrykt sterk skepsis til den faglige begrunnelsen og den manglende lokale medvirkningen som har fulgt saksbehandlingen.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre lokal medvirkning og medbestemmelse om bruken av de arealer som det nå er verneforslag på?»

Statsråd Torild Skogsholm: 13. desember 2002 ble ca. 40 km2 i Trillemarka vernet som naturreservat. Det verneforslaget som spørsmålet omhandler, er et forslag om en utvidelse med totalt ca. 160 km2 i tilliggende områder. Jeg vil først kort oppsummere historikken i saken.

Ved tidligere registreringer i forbindelse med barskogvernet ble det dokumentert verneverdier i de tilliggende områdene, men disse arealene ble den gang tatt ut av prosessen på grunn av begrensede arealrammer for barskogvernet. Basert på disse tidligere registreringene, og supplert med nye registreringer av miljøvernverdiene i området, har bl.a. Norges Naturvernforbund og Natur og Ungdom engasjert seg for et utvidet skogvern i området. Disse organisasjonene foreslo 9. september 2002 opprettelse av et naturreservat i området.

For dette området har skogeierne på frivillig basis avstått fra vesentlige hogster i driftssesongen 2001–2002, noe jeg mener vitner om ansvarlighet fra skogeiernes side.

Høsten 2002 henvendte bl.a. skogeierlagene i området og Rollag kommune seg til Miljøverndepartementet om saken. I møte med Miljøverndepartementets politiske ledelse 2. oktober 2002 vektla representantene fra de lokale skogeierlagene og Viken Skogeierforening behovet for en avklaring om utvidelsesforslaget på ca. 160 km2. I etterkant av dette møtet sendte Miljøverndepartementet 24. oktober 2002 brev til de lokale skogeierlagene, Viken Skogeierforening og Rollag kommune, hvor status for området på det tidspunktet ble klarlagt.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2003 stilte Stortingets energi- og miljøkomite 15. november 2002 spørsmål om hva Regjeringen ville gjøre for å sikre at det ikke skulle skje uønskede inngrep i området.

I mitt svar til Stortinget i brev av 20. november 2002 fremgikk det bl.a. at Landbruksdepartementet i samråd med Miljøverndepartementet ville innføre meldeplikt for hogst i området. I tillegg fremgikk det at Miljøverndepartementet bad Direktoratet for naturforvaltning om en faglig vurdering av verneforslaget.

Den midlertidige meldeplikten for hogst i området ble innført av Landbruksdepartementet 4. desember 2002. I prosessen med å utforme vilkårene for meldeplikten var det direkte kontakt mellom myndighetene og skogeiernes organisasjoner. Videre anbefalte Direktoratet for naturforvaltning 16. desember 2002, ut fra foreliggende dokumentasjon om verneverdier og inngrep i området, at det bør settes i gang en formell saksbehandlingsprosess etter naturvernloven. Som grunnlag for sin anbefaling har direktoratet benyttet registreringsrapporter og faglig dokumentasjon fra bl.a. Norsk institutt for naturforvaltning – NINA – og Fylkesmannen i Buskerud. Direktoratet har også vist til evalueringen av skogvernet i Norge som ble utført av NINA og Skogforsk i 2002, som grunnlag for sine vurderinger.

Dette viser at det har vært betydelig kontakt mellom myndighetene og skogeiernes organisasjoner i denne saken.

Miljøverndepartementet har foreløpig ikke tatt stilling til tilrådingen fra Direktoratet for naturforvaltning. De ulike momentene i saken vil bli grundig vurdert før det eventuelt settes i gang en formell saksbehandlingsprosess for å vurdere et vern av området. Hvis det settes i verk en slik prosess, vil det bli lagt stor vekt på å sikre innspill og medvirkning fra lokalt berørte parter i saken, og både verneverdier, brukerinteresser og avgrensning vil bli nærmere vurdert som en del av en eventuell saksbehandlingsprosess.

Ulf Erik Knudsen (FrP): Jeg vil takke for svaret.

Det er ikke bare i Rollag at verneforslagene har skapt reaksjoner. Fra Sigdal kommune er det også kommet sterke reaksjoner. Ifølge Drammens Tidende har kommunen kun fått tre dager på seg til å uttale seg om et forslag. Sigdal kommune har også i kommunestyremøte vedtatt å gå til sak mot staten i forbindelse med verneplanene. En av de sterkeste kritikerne til det som har skjedd, er statsrådens egen partikollega, Runolv Stegane, som sier til Drammens Tidende den 15. februar 2003 at det er liten eller ingen respekt for at de lokale myndigheter skal inn i verneprosessen på et tidlig tidspunkt.

Vil statsråden på basis av dette foreta nye vurderinger av det løpet som er lagt opp, for å sikre et lavere konfliktnivå enn det som foreligger pr. i dag?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil si at i forhold til slike problemstillinger som vi her diskuterer, er det viktige prinsipper om et viktig område som skal fastlegges. Spørsmål knyttet til slike prinsipp vil prinsipielt og generelt bli lagt fram for Stortinget. Det vil vi komme tilbake til i en egen stortingsmelding i løpet av våren.

Når det gjelder den kontakten som man har med lokale berørte interesser, vil jeg vise til at det legges opp til en prosess som innebærer at de som er berørt, skal få anledning til å meddele sine synspunkter på de forslag som blir forelagt. Jeg vil minne om at departementet ikke foreløpig har tatt stilling til de tilrådingene som foreligger fra Direktoratet for naturforvaltning.

Ulf Erik Knudsen (FrP): Jeg takker også for det svaret, og jeg oppfatter det i positiv retning i forhold til det jeg spør etter.

Statsråden var inne på Naturvernforbundets og Natur og Ungdoms deltakelse i denne saken. Hennes partikollega Stegane har uttalt til Drammen Tidende at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom består av mennesker som har et tilnærmet fanatisk forhold til vern. Det er interessant å se at man legger dette til grunn i sin saksbehandling.

Et annet forhold er de enkeltmenneskene dette gjelder. Ifølge Stegane igjen har man eksempler i Sigdal på unge skogbrukere som er helt avhengige av å hugge i skogen for å betale renter og avdrag, og som nå, på grunn av den prosessen som er startet, har store økonomiske problemer. Jeg må be om statsrådens kommentar til det.

Statsråd Torild Skogsholm: For meg er det umulig å forholde meg til slike innspill direkte her i Stortinget. Det håper jeg jeg får en viss forståelse for. Jeg er opptatt av at innspill av den karakter kommer inn i den forestående prosessen. Det kan jeg forsikre om at jeg også vil melde tilbake til miljøvernministeren.