Stortinget - Møte tirsdag den 4. mars 2003 kl. 10

Dato: 04.03.2003
President: Inge Lønning

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Bjarne Håkon Hanssen til helseministeren:
    "Brennpunkts gjennomgang av erfaringene med pasientskadeerstatningsordningen 14. januar 2003 viste at pasienter ikke føler seg ivaretatt. Saksbehandlingstiden er svært lang. Antall avslag er meget høyt. Ved årsskiftet trådte pasientskadeloven delvis i kraft. Et enstemmig storting la til grunn at lovfesting vil gi flere pasienter mulighet til erstatning. Praksis må bygge på en mindre streng uaktsomhetsvurdering, og i lovteksten ble objektivisering av ansvaret presisert. Stortinget la avgjørende vekt på at saksbehandlingen skal være rask, og understreket betydningen av imøtekommenhet og god informasjon når krav om erstatning fremsettes.
    Hva mener statsråden skal til for at målene for lovfestingen skal gi seg utslag i endret praksis, hvilke tiltak gjennomføres, og hvordan vil statsråden sørge for evaluering av om ordningen fungerer tilfredsstillende?"

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Søren Fredrik Voie til utdannings- og forskningsministeren:
    "Det er bred politisk enighet i Stortinget om økt satsing på forskning og utvikling (FoU). Gjennom innføringen av skatteavskrivninger skjer det en positiv økning av næringslivets bidrag til FoU, samtidig som bevilgningene over statsbudsjettet økes betydelig. Men det er ingen automatikk i at økt FoU-innsats gir økt verdiskaping i næringslivet. Norske universitets- og forskningsmiljøer synes å spille en langt mer beskjeden rolle i innovasjon og nyskaping enn tilsvarende miljøer internasjonalt. En svakhet ved det norske FoU-systemet kan være mangelfull orientering mot nytt næringsliv og manglende interesse for innovasjon og å omsette ny kunnskap og forskningsresultater i næringsvirksomhet.
    Hvordan vil statsråden sikre at bevilgninger til FoU kan bidra til økt innovasjon og verdiskaping i næringslivet og samfunnet for øvrig?"

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Signe Øye til kommunal- og regionalministeren:
    "Arbeidet med å bosette flyktninger i kommunene går for sakte, og er langt unna måloppnåelse. I fjor var målet å bosette 8 800 flyktninger. Resultatet var at kun 4 902 kunne flytte fra mottakene. Per 1. januar d.å. hadde landets kommuner fattet vedtak om å bosette drøyt 5 600 personer, noe som er 1 600 mindre enn behovet. Erfaringsmessig bosetter kommunene færre flyktninger enn det antall de har fattet vedtak om. Signaler fra en rekke kommuner tyder på at det er mindre vilje til å bosette flyktninger nå enn tidligere. Begrunnelsen er bl.a. den økonomiske situasjonen og usikkerhet knyttet til finansiering av boliger i Husbanken. Det resulterer i at flyktninger som har fått opphold i Norge, må bo lenger på mottak enn nødvendig. Siste tall fra UDI viser at over 2 100 av dem som bor i mottak, har fått bosettingstillatelse.
    Hva vil statsråden foreta seg slik at målsettingene om bosetting av flyktninger nås?"

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 12.45.