Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 2003 kl. 10

Dato: 19.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Trond Giske (A): Jeg har følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

«Det er avdekket at en del private barnehager ikke har ordnede arbeidsforhold for de ansatte.

Vil statsråden nå når den offentlige støtten skal utvides, sørge for at alle som får støtte, har ordnede lønns- og arbeidsforhold?»

Statsråd Laila Dåvøy: Arbeidsmiljøloven gir alle arbeidstakere rett til ordnede lønns- og arbeidsforhold, dvs. rett til skriftlig arbeidsavtale og arbeidsvilkår i tråd med kravene i arbeidsmiljøloven. Spørsmål knyttet til lønns- og arbeidsforhold for øvrig er overlatt til partene i arbeidslivet.

I sitt spørsmål viser representanten Giske til at det er «avdekket» at en del private barnehager ikke har ordnede lønns- og arbeidsforhold. Jeg antar at han her sikter til en utredning som Barne- og familiedepartementet har fått utført om kostnader i barnehagesektoren. Konsulentfirmaet Fürst og Høverstad har bl.a. påvist at private barnehager har lavere bemanning og lavere kostnader til lønn og sosiale utgifter enn kommunale barnehager. Bare en tredjedel av private barnehager har pensjonsavtaler for sine ansatte.

En forklaring på dette kan være at private barnehager har lavere inntekter enn de kommunale og har måttet tilpasse seg et lavere kostnadsnivå.

Forholdene varierer imidlertid sterkt i barnehagesektoren. Noen kommuner yter tilskudd til private barnehager. Disse kommunene stiller bl.a. vilkår knyttet til tilskuddet som bidrar til å sikre ansatte i private barnehager gode lønns- og arbeidsvilkår.

Som barne- og familieminister med særlig ansvar for likestillingsspørsmål er jeg ikke fornøyd med at så mange kvinner faller dårlig ut i forhold til f.eks. pensjon. Barnehagesektoren er sterkt kvinnedominert, og det er også derfor uheldig at mange private barnehager ikke tilbyr sine ansatte pensjonsordninger.

Lønns- og arbeidsvilkår kan også påvirke kvaliteten på barnehagetilbudet. Stabilitet, kompetanse og erfaring koster, men jeg mener det svarer seg å satse på dette. Det er både et likestillingspolitisk og et pedagogisk mål at også menn er en synlig del av barnehagens liv. Vi trenger menn som gir barna tid, omsorg og et mannlig forbilde. Gode lønns- og arbeidsvilkår kan også være et virkemiddel for å få flere menn til å ville jobbe i barnehagene.

Situasjonen i de private barnehagene representerer imidlertid økonomiske utfordringer. Et krav om at ansatte i private barnehager skal ha tilsvarende lønns- og arbeidsvilkår som i de kommunale barnehager vil medføre betydelige kostnader. De vedtatte økningene i driftstilskuddet til barnehagene fra 1. august i år er imidlertid begynnelsen på en prosess i retning av å gi private barnehager større økonomisk handlingsrom.

Jeg kan forsikre representanten Giske om at jeg følger utviklingen i barnehagesektoren nøye. Jeg kan også forsikre om at jeg har målet om likeverdig behandling av private og kommunale barnehager med meg i oppfølgingen av barnehageavtalen.

Trond Giske (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Statsråden har jo selv bakgrunn fra arbeid i arbeidstakerorganisasjon og har arbeidet for rettigheter både når det gjelder tariffavtaler, lønn og pensjoner.

Nå får vi en situasjon hvor de private barnehagene får den samme økonomiske støtten som de offentlige, og da burde det også være rimelig å stille de samme kravene til lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår i disse barnehagene. Vi ser at enkelte kommuner nå krever tariffavtaler i de barnehagene de gir støtte. Mitt spørsmål er om statsråden vil være så konkret å si at hun også vil være med på å kreve tariffavtale i de barnehagene som skal ha støtte fra staten.

Jeg er også interessert i å høre om hun vil godta at manglende pensjoner og andre dårligere faglige rettigheter brukes som et konkurransefortrinn for de private barnehagene i forhold til de offentlige, eller om hun vil bruke det viktige midlet som statsstøtten er, til å få skikkelige forhold for de ansatte også i de private barnehagene.

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg tror representanten Giske og jeg egentlig er enige om at det er et ønske at alle som jobber i barnehager, skal ha de samme gode lønns- og arbeidsbetingelser. I en del kvinnedominerte yrker får en ikke dette i dag, og spesielt ser vi det i denne sektoren når det gjelder private barnehager.

I proposisjonen som kommer snart om endringer i barnehageloven, foreslås det en regel om økonomisk likebehandling av private og kommunale barnehager. Proposisjonen vil bli lagt fram sammen med stortingsmeldingen, og vi tar sikte på å omtale dette i meldingen. Hvorvidt man skal gå til – skal vi si – et krav, eller om man skal si at man stiller de private barnehagene her i samme situasjon, og at de deretter kan gjøre som vanlig, nemlig å inngå tariffavtaler, blir en del av drøftingen i meldingen. Derfor vil vi komme tilbake til denne diskusjonen. Jeg kan ikke her og nå si at vi kommer til å kreve 100 pst. at disse kravene vil bli nedfelt, dette også på bakgrunn av at vi ennå ikke har ferdigbehandlet i Regjeringen dette spørsmålet knyttet til barnehager og tariffavtaler.

Trond Giske (A): Jeg kan levende se for meg at det kan være ulike synspunkter innad i den regjeringen vi i dag har, i forhold til faglige rettigheter, men jeg føler meg ganske trygg på at statsråden med sin bakgrunn skjønner hvilken situasjon Utdanningsforbundet er i, når man ikke får til en tariffavtale hos private barnehager. Vi har sett f.eks. at de ansatte i Portveien Barnehage i Grimstad har streiket fordi man der rett og slett ikke får til en tariffavtale, og da er spørsmålet om statsråden og staten vil være en alliert med de ansatte i å få til en tariffavtale, slik at man kan få ordnede lønns- og arbeidsvilkår. Det er et effektivt virkemiddel dersom vi sier at statsstøtten forsvinner om man ikke sørger for å inngå de tariffavtalene som de ansatte faktisk har krav på. Og jeg vil oppfordre statsråden så sterkt jeg kan, til å kjempe den kampen innad i Regjeringen. Hun skal i hvert fall få full støtte fra Arbeiderpartiet, selvsagt, for en slik politikk, og jeg skulle ønske at hun også kunne være litt mer konkret her og si at det vil hun arbeide for.

Statsråd Laila Dåvøy: Det er riktig at jeg skjønner veldig godt denne problemstillingen. For meg er det faktisk slik at når vi nå legger til rette for en økonomisk likebehandling av private og offentlige barnehager, så er i hvert fall den bøygen borte når det gjelder å gå til det skritt å innføre en god tariffavtale for de ansatte. Jeg kan i hvert fall bekrefte her og nå at det kommer vi til å gjøre, og så vil vi i meldingen komme tilbake med en drøfting av dette og eventuelt se på hvordan man skal kunne håndtere dette på en god måte. Men jeg skjønner veldig godt problemstillingen, og jeg er enig i at i utgangspunktet bør alle ha gode lønns- og pensjonsavtaler og også tariffavtaler. Det er også min holdning.