Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 2003 kl. 10

Dato: 19.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Karita Bekkemellem Orheim til utdannings- og forskningsministeren, vil bli tatt opp av representanten Asmund Kristoffersen.

Asmund Kristoffersen (A): «Styresekretariatet for det statlige spesialpedagogiske støttesystemet har vært plassert i Molde siden 1992. Møre og Romsdal fylkeskommune og Molde kommune har tatt opp forslag om at en større del av statlig utdanningsadministrasjon burde plasseres i Molde. Siden det arbeides med utplassering av statlig administrasjon til Distrikts-Norge, regner jeg med at Statped, som er i Molde, vil bli værende.

Kan statsråden foreslå en ytterligere utflytting av f.eks. deler av Læringssenteret til Molde med Statped som kjerne?»

Statsråd Kristin Clemet: I budsjettproposisjonen for 2003 ble det varslet at departementet vil vurdere oppgavefordelingen i den statlige utdanningsadministrasjonen på bakgrunn av bl.a. organisasjonsgjennomgangen av Læringssenteret og høringsuttalelsene til Kvalitetsutvalgets forslag om et nasjonalt system for kvalitetsvurdering.

Dette arbeidet pågår nå i departementet og er ikke avsluttet. De endelige vurderinger vil bli fremlagt i revidert nasjonalbudsjett. I denne forbindelse vurderer jeg bl.a. den organisatoriske plassering av den sentrale ledelsen av Statlig spesialpedagogisk støttesystem, sekretariatet, som i dag er lokalisert ikke bare i Molde, men også i Hamar.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg registrerer at statsråden ikke vil gi noe svar på om en vurderer miljøet i Molde som fortsatt liv laga. Jeg er kjent med at en organisering av den statlige utdanningsadministrasjonen er tenkt samlet i ett organ, og det kan det være gode grunner til. En skolestruktur med mer frihet og organisering, kanskje også innenfor opplæring, skjønner jeg at krever bl.a. et forsterket tilsyn, kvalitetssikring osv., og kanskje også delegering av forvaltningsoppgavene.

Mitt oppfølgingsspørsmål vil da være: Vil det ikke være naturlig når en skal fornye en organisasjon, å satse på de gode miljøer som allerede er oppbygd, f.eks. i Molde, når det gjelder styringssystemene som er lagt for disse kompetansesentrene rundt omkring i landet? Jeg vil finne det rart hvis en i denne ånden av desentralisering skulle finne på å trekke det inn til Oslo f.eks.

Statsråd Kristin Clemet: Mitt poeng er at vi gjør det vi har varslet i budsjettproposisjonen, nemlig å arbeide med, for så å komme tilbake med, nærmere bestemt i revidert nasjonalbudsjett, spørsmålet om en organisering og oppgavefordeling i den statlige utdanningsadministrasjonen. Lokaliseringsspørsmålet har overhodet ikke vært noe tema og ikke vært nevnt. Jeg skal likevel ikke unnlate å nevne at flere kommuner – til min store overraskelse for øvrig – enn Molde har meldt sin interesse i denne saken. Det gjelder bl.a. Hamar, Trondheim og Notodden. Men jeg fastholder at det i dag er altfor tidlig å si noe om eventuelle fremtidige lokaliseringsspørsmål når det gjelder den statlige utdanningsadministrasjonen. Det vi for tiden arbeider med, er selve organiseringen av den statlige utdanningsadministrasjonen. De spørsmålene vil jeg komme tilbake til i revidert nasjonalbudsjett. Jeg har personlig heller ikke fattet noen endelig beslutning om organiseringsspørsmålene, men det vil jeg og Regjeringen naturligvis gjøre før vi kommer til Stortinget.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg støtter Regjeringen veldig sterkt i det krevende arbeidet med å få til en desentralisert virksomhet knyttet til allerede eksisterende aktivitet som ligger f.eks. i hovedstaden. Det er ingen enkel politisk sak. Men jeg antar at hvis en skal plassere ut virksomhet, må man basere seg på gode, eksisterende kompetansemiljøer der en eventuelt akter å legge ny virksomhet eller forsterke eksisterende organisasjon. Jeg mener at det i Molde ligger til rette for fortsatt å ha styresekretariatet liggende der, pluss kanskje å styrke enheten med andre oppgaver på det spesialpedagogiske området og andre områder, som f.eks. tilsynsvirksomheten, som må være ganske betydelig i et system med større frihet. Det er også IKT-spørsmål knyttet til dette, og kanskje eksamenssekretariat, for å nevne noe. Hvis en ønsker en sentral og tung enhet, må det være viktig også å basere seg på et system som er bygd opp, og som fungerer godt, og som har kompetanse i sin nærhet, f.eks. knyttet til høyskolene omkring. Vil ikke statsråden legge vekt på slike fakta?

Statsråd Kristin Clemet: Spørsmålet er jo litt dobbeltbunnet, for slik jeg kan høre representanten, er han opptatt av at vi ikke bør flytte det som fungerer bra i Molde, men vi kan gjerne flytte andre ting til Molde. Mitt poeng er at det er ikke noe flyttespørsmål til vurdering for tiden. Det som er til vurdering, er selve organiseringen av den statlige utdanningsadministrasjonen, og selv om det foreligger andre saker som dreier seg om flytting av statlig virksomhet, innebærer jo ikke det at all annen statlig virksomhet også skal flytte. Det jeg for tiden har til vurdering, er organiseringen av den statlige utdanningsadministrasjonen, og jeg skal legge frem min og Regjeringens vurdering av det i revidert nasjonalbudsjett. Om det i fremtiden skulle dukke opp noen lokaliseringsspørsmål, får vi ta dem da.