Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 2003 kl. 10

Dato: 19.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Sarpsbrua i Sarpsborg er i en elendig forfatning. Deler av brua har forskjøvet seg med sprekker på 16-17 cm. En rapport fra 1997 viser at den er trafikkfarlig pga. sprekker og utglidninger. Hvis en lastebil kommer opp på fortauet eller bruhenget, kan den ramle igjennom. Vegvesenet er bekymret, og mener planlegging av ny bru må prioriteres.

Vil statsråden bidra med ekstra bevilgninger, slik at ny bru bygges?»

Statsråd Torild Skogsholm: Planer for bygging av ny forbindelse over Sarpsfossen har først og fremst vært begrunnet ut fra kapasitetsmessige begrensninger, og ikke ut fra tilstanden på eksisterende bruer. Det er imidlertid et faktum at bruene er gamle, og at forbindelsen over tid også trenger fornyelse av den grunn. De senere årene har bruene vært gjenstand for jevnlig ettersyn fra Statens vegvesens side, og i løpet av sommeren vil det bli satt opp rekkverk mellom kjørebane og fortau. I tillegg er det planlagt å gjennomføre forsterkningsarbeider i løpet av 2004. Når disse arbeidene er gjennomført, mener Statens vegvesen at det ikke er grunn til noen umiddelbar bekymring for sikkerheten.

Ny Sarpsbru er ikke prioritert innenfor tildelte planrammer til Østfold for perioden 2002–2011. Rammene for neste planperiode må Regjeringen komme tilbake til i forbindelse med Nasjonal transportplan for perioden 2006–2015, som etter planen legges fram for Stortinget tidlig i 2004.

Jeg vil i den forbindelse vise til at Stortinget ved behandlingen av St.meld. nr. 31 for 2000-2001 om oppgavefordelingen mellom stat, fylkeskommune og kommune, sluttet seg til at fylkeskommunen skal ha avgjørende innflytelse på prioriteringene innenfor fylkesfordelt ramme til riksveginvesteringer innenfor føringer fastlagt av Stortinget og Samferdselsdepartementet.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Denne brua er ca. 70 år gammel og er dimensjonert for mye mindre trafikk. For 70 år siden kunne bilene veie 5 tonn. I dag kan de veie ti ganger så mye. Trafikken kan i enkelte tilfeller komme opp mot 25 000 kjøretøyer i døgnet. Vi fikk en tilstandsrapport i 1997 som klart og tydelig beskriver tilstanden. Det er betydelige sprekker og utglidninger i brua, og hvis en lastebil kommer opp på fortauet, kan den ramle igjennom. Det står det i denne rapporten.

Selv om det nå fra statsrådens side varsles at det kan bli satt opp et rekkverk mot veibanen og forsterkninger, vil ikke det kunne hindre at en tung bil går igjennom i en nødssituasjon, og flere og flere uttaler seg også om at de mener at brua er trafikkfarlig. Mener statsråden, som øverste ansvarlige myndighet for riksveiene i Norge og denne brua, at brua virkelig har en akseptabel standard, eller bør brua stenges?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er vel rimelig kjent at jeg er opptatt av sikkerheten, også på bruene. Det er derfor vi foretar jevnlige analyser av tilstanden til f.eks. disse bruene det er snakk om her. Det har Statens vegvesen gjort, og de tiltak som man nå har bestemt seg for å gjennomføre, bygger nettopp på de analysene som Statens vegvesen har gjort.

Som jeg sa i mitt svar, har man kommet til at det er noen tiltak som kan gjennomføres, og etter at de er gjennomført, er det ingen grunn til umiddelbart å mene at sikkerheten er i fare. Det er helt vesentlig i alt vårt arbeid at sikkerheten ivaretas på en forsvarlig måte – så også på denne brua.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, og stikkordet var «umiddelbart». I løpet av noen ganske få år vil disse midlertidige reparasjonene ha liten effekt på mellomlang og lang sikt. Jeg vet jo at statsråden har vært inne på at hvis man skal bygge ny bru, bør den bompengefinansieres, eventuelt i form av et spleiselag. Nå er det en massiv motstand lokalt mot dette. Det finnes lokalt ingen forslag til løsningsmodeller hvis ikke staten bidrar. Så hvordan mener statsråden at man skal løse dette problemet? Skal man leve med denne usikkerheten og utviklingen av en mer og mer trafikkfarlig bru, eller skal man stenge brua?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg har nettopp snakket om de forsterkningene som man har tenkt å gjøre på brua. Forsterkningene har man tenkt å gjøre nettopp fordi man skal gjøre den sikrere. Det er tiltak som vi gjennomfører fordi sikkerheten skal opp, og jeg har tillit til at de analysene Vegvesenet gjør, er riktige.

Jeg vil også understreke at jeg ikke har tatt initiativ til noen bompengefinansieringsløsning av noen enkeltprosjekter i dette land. Det har jeg ikke gjort hittil, og det har jeg ikke tenkt å gjøre framover heller. Om slike initiativ kommer lokalt, får vi se på det, men jeg har ikke tenkt å foreslå det.