Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til statsministeren:

«Statsministeren har gått offentlig ut og bedt landets ordførere engasjere seg mot det barnehageforliket som Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet inngikk i Stortinget 21. juni 2002. Dette har naturlig nok medført sterke reaksjoner.

Kan statsministeren utdype hva hensikten med disse uttalelsene var, og hvorfor han nå ønsker å gå bort fra Kristelig Folkepartis valgløfter i barnehagepolitikken?»

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Siden barnehagesaken også har med lokaldemokrati å gjøre, var det naturlig for meg å omtale den i mitt foredrag om lokaldemokratiet på ordførerkonferansen til Kommunenes Sentralforbund. Jeg avsluttet med å si at saken trenger et sterkt engasjement fra Kommune-Norge. Og det har vi fått. Flere ordførere og andre lokalpolitikere har engasjert seg. Det er bra.

For øvrig har jeg ikke tenkt å gå bort fra de mål for barnehagepolitikken som jeg selv og Kristelig Folkeparti la fram før valget.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Det er jo slik at disse ordførersamlingene er svært viktige fora. Det er lederne ute i kommunene som skal iverksette, og som vi på Stortinget er helt avhengige av hvis våre planer om full barnehageutbygging og en halvering av barnehageprisen skal iverksettes.

Det svaret som landets statsminister nå gir, kan jo tyde på at han er blitt noe feiltolket i media. Men jeg har lyst til å si én ting, og det er at det vi har sett etter det utspillet, har vært med på å forverre klimaet i forhold til de partiene som har undertegnet avtalen i Stortinget. Jeg har lyst til å si at Arbeiderpartiets utgangspunkt er – og jeg som har jobbet med denne saken gjennom mange år, mener også det personlig – at av hensyn til alle de foreldrene som sitter og venter på en barnehageplass og det at prisen skal gå ned, hadde Stortinget faktisk vært tjent med at vi kom til en enighet med Regjeringen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Det siste er jeg helt enig i, og det har vi invitert til. Vi ønsker forhandlinger med opposisjonspartiene i Stortinget om dette. Men vi kan jo ikke pålegge ordførere og lokalpolitikere munnkurv når det gjelder å si det de mener. Det ville være en underlig form for debatt. Kommunenes Sentralforbund har gitt Regjeringen sin fulle støtte i det vi har lagt fram. Det framgår av uttalelser fra direktøren for KS.

Jeg håper Arbeiderpartiet vil være åpne og ikke låse seg fast i de ulike deler av barnehagesaken. Jeg ser med interesse at LOs leder i dag uttaler til Aftenposten at hun er skeptisk til sider av barnehageavtalen, og spesielt til det som gjelder skattespørsmålet. Og så må jeg minne om at Karita Bekkemellem Orheim selv som statsråd i budsjettframlegget etter valget i 2001 uttalte at hun ikke vil anbefale maksprisordningen. Det er greit, det er lov å snu, men vi følger altså opp tidligere statsråd Bekkemellem Orheims syn.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Statsministeren vet utmerket godt at uansett om vi kaller det for maksimalpris eller om vi kaller det for en halvering av prisen, måtte vi ha funnet løsninger på utfordringene for de private barnehagene. Det er jo det som har vært problemet. Så uansett hva vi kaller denne ordningen, måtte vi ha funnet løsninger for de private barnehagene. Det er derfor situasjonen har vært mye enklere i Sverige, fordi hele barnehagesektoren der har vært offentlig – i motsetning til den norske, som består av halvparten private barnehager. Men det er jo det denne regjeringen ikke har villet gå inn på, og det er det som er beklagelig.

Jeg synes også det er beklagelig at statsministeren ikke ser alvoret i sine egne uttalelser til landets ordførere, at det er likegyldig hva en statsminister sier til lederne i landets kommuner. Da tror jeg Bondevik undervurderer litt sin egen rolle. Men jeg håper at vi klarer å komme fram til en enighet, og at vi legger ned en del av den argumentasjonen som vi har sett i media den siste tiden.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg ser ingen grunn til å trekke tilbake noe av det jeg sa på ordførerkonferansen. Jeg sa at vi trenger Kommune-Norges engasjement. De må få si hva de mener. Og det har de gjort – også arbeiderpartiordførere.

Når det gjelder å finne ordninger for private barnehager, er jeg helt enig med representanten Bekkemellem Orheim i at det er viktig. Og det har faktisk Regjeringen lagt opp til. Vi foreslår et lovmessig krav om likebehandling av offentlige og private barnehager i kommuner. Så det håper jeg vi kan bli enige om.

Men jeg må da tillate meg å sitere fra statsråd Bekkemellem Orheims proposisjon så sent som i oktober 2001 – altså etter valget. Da sa hun følgende:

«En særskilt vurdering har vært gjort av muligheten for å overføre hele finansieringsansvaret til staten for en periode og på bakgrunn av dette fastsette en maksimalpris. En slik modell vil ha noen fordeler. Når regjeringen allikevel ikke vil anbefale en slik løsning, skyldes det flere forhold».

Og så redegjør hun for det.

Dette er vi faktisk enig i. Og da skulle det være godt grunnlag for å nå en enighet også i Stortinget.