Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10

Dato: 21.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Audun Bjørlo Lysbakken til helseministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av helseministeren.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til statsråden:

«Styret i Helse Fonna har sendt ut på høring forslag om å omdefinere fødeavdelingen ved Stord sjukehus til «modifisert fødestue». Det hevdes at avdelingen ikke er en fullverdig fødeavdeling, noe de ansatte ved sjukehuset er uenig i. De frykter omdefineringen vil bety at mange fødende blir sendt til Haugesund i framtiden.

Mener statsråden at tilbudet ved Stord sjukehus kvalifiserer til betegnelsen fødeavdeling, og vil dette være en sak det kan bli aktuelt å se nærmere på dersom det fattes et slikt vedtak?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Helse Vest har satt i gang et omfattende arbeid for å vurdere dagens organisering av tjenestetilbudet. Dette har sin bakgrunn i at Helse Vest, for å understøtte sitt «sørge for»-ansvar, må vurdere hvilken organisering av tjenestetilbudet som best kan ivareta krav til kapasitet, kvalitet, tilgjengelighet og god ressursutnyttelse. Dette er også i tråd med Stortingets behandling av St.prp. nr. 59 for 2001-2002, der det ble stilt krav om at de regionale foretakene skal gjennomføre omstillings- og effektiviseringstiltak for å kunne gi bedre effekt av helseressursene.

Det er en særskilt utfordring å vurdere behov for endringer i organiseringen av akutt- og fødetilbudet, med bakgrunn i en helhetlig vurdering av krav til kvalitet på tjenestetilbudet, tilgjengelighet og økonomi. Helse Vest la derfor i desember 2002 fram en delrapport med forslag til en mulig framtidig organisering av akuttfunksjonene og fødetilbudet i regionen. Denne rapporten inngår i den samlede vurderingen av tjenestetilbudet i Helse Vest.

I tråd med dette har styret i Helse Fonna, som bl.a. omfatter sykehusene i Haugesund, Stord og Odda, vurdert forslagene til endringer i tjenestetilbudet, herunder fødetilbudet ved Stord sjukehus. Stord sjukehus har hatt problemer med å rekruttere tilstrekkelig antall spesialister for å få til den beredskapen som trengs dersom fødeenheten skal oppfylle alle forutsetningene for å være en fødeavdeling, slik Stortinget uttrykte det ved behandlingen av akuttmeldingen våren 2001.

Helse Vest har informert meg om at det ikke foreslås noen endring i det faktiske fødetilbudet som er i Stord sjukehus.

Jeg vil presisere at ved endringer i fødetilbudet har de regionale helseforetakene plikt til å innrette tjenestene sine innenfor de faglige krav og retningslinjer som Stortinget har satt. Det innebærer bl.a. at det fortsatt skal være et desentralt fødetilbud, og at de faglige kravene til fødeinstitusjoner skal være gjeldende. Vesentlige endringer i tjenestetilbudet skal legges fram for Helsedepartementet, som er det regionale foretaksmøtet. Helseministeren har forsikret meg om at eventuelle endringer i fødetilbudet vil være aktuelt som sak for foretaksmøtet.

Verken styret i Helse Fonna eller styret i Helse Vest har til nå gjort noe vedtak i forhold til organiseringen av fødetilbudet ved Stord sjukehus. Når det gjelder representanten Bjørlo Lysbakkens konkrete spørsmål, ønsker helseministeren ikke å gripe inn i den prosessen som pågår, men vil komme tilbake til dette i forbindelse med foretaksmøtet i Helse Vest.

Jeg kan forsikre representanten Bjørlo Lysbakken om at helseministeren fortsatt vil være særlig årvåken i forhold til forslag som medfører vesentlige endringer i tjenestetilbudet, eller som for befolkningen framstår slik, slik at disse sakene blir gjenstand for behandling i foretaksmøtet, slik det følger av helseforetaksloven § 30. Dette omfatter også fødetilbud.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg velger å tolke det statsråden nå sa, som et positivt signal i den forstand at det er et signal både til Helse Fonna og Helse Vest om at dette er en sak som er politisk i den forstand at det er flere enn bare foretaksstyrene som har noe med den å gjøre, og at det kan bli tema på foretaksmøtet. Det er jeg glad for. Men samtidig unngår statsråden å svare på det konkrete spørsmålet om dette med modifisert fødestue. Det er et viktig spørsmål nettopp fordi det ikke er gitt at det er slik som statsråden sier i sitt svar, at det ikke er foreslått praktiske omorganiseringer. Det er et spørsmål det hersker tvil om, fordi det er veldig usikkerhet rundt hva en modifisert fødestue egentlig betyr i forhold til en fødeavdeling. Den biten av spørsmålet synes jeg også det er viktig å få belyst, og jeg vil gjenta spørsmålet mitt på det feltet, om tilbudet ved Stord sjukehus etter statsrådens mening kvalifiserer til betegnelsen fødeavdeling eller ikke.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten er selvfølgelig kjent med den organisering som er fattet for helsevesenet, med egne foretak og statsrådens rolle i en slik sammenheng. I den sammenhengen sa jeg i mitt svar på vegne av helseministeren: «Helse Vest har informert meg om at det ikke foreslås noen endring i det faktiske fødetilbudet som er i Stord sjukehus.» Videre vil jeg vise til, som sikkert representanten er kjent med, at akuttmeldingen definerer fødeavdelinger slik:

«Minst 400–500 fødsler per år, vaktberedskap av fødsels- og anestesilege, nødvendig jordmor- og operasjonsstuebemanning og barnelege tilknyttet fødeavdelingen.».

Stortinget sluttet seg til dette ved behandlingen av akuttmeldingen, St.meld. nr. 43 for 1999-2000, Om akuttmedisinsk beredskap, jf. Innst. S. nr. 300 for 2000-2001. Det ligger selvfølgelig til grunn, og det ligger også til grunn det som jeg siterte på vegne av helseministeren, at helseministeren vil være oppmerksom på endringer i tjenestetilbudet som for befolkningen kan oppfattes slik, og han vil se det slik at disse sakene blir gjenstand for behandling i foretaksmøtet, slik det følger av helseforetaksloven § 30. Dette omfatter også fødetilbud.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg takker for svaret.

Jeg har lyst til å følge opp en litt annen bit av den samme problemstillingen.

Direktøren ved Helse Fonna sier i et intervju med avisen Sunnhordland 14. mai følgende om den debatten som har oppstått rundt den mulige omorganiseringen ved Stord sjukehus, og det at ansatte har uttalt seg offentlig om denne prosessen:

«Alle har sin fulle rett til å delta i ein samfunnsdebatt. På den andre sida forventar eg at dei tilsette i Helse Fonna er lojale mot leiinga. Med det meiner eg at det finnes reglar for kven som skal uttala seg og for kva slags forum ein tek opp kritikk i.»

Og videre:

«Kan du ikkje stå inne for det bedrifta di står for, er det best å skifta arbeidsplass. Eg oppfattar ikkje dette som ein trussel, men eit allment krav til lojalitet som herskar innan næringslivet elles.»

Det er jo et noe pussig utsagn for dem av oss som er vant til å se hvordan faglig tillitsvalgte i det private næringslivet ofte uttaler seg om sine selskap. Og jeg har lyst til å få vite om statsråden er enig i at ansatte i et statlig eid foretak ikke bør uttale seg offentlig om denne type prosesser i foretak.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kjenner ikke uttalelsen, og jeg velger å ikke kommentere uttalelser som jeg verken har sett eller kjenner. Jeg velger også å være allment forsiktig når det gjelder et ansvarsområde jeg ikke har.

Så jeg nøyer meg med ikke å være privatpraktiserende statsråd, men å være statsråd på vegne av statsråd Høybråten, som i det svaret jeg har fått, slår fast at han vil følge situasjonen med hensyn til fødetilbud. Han har understreket det og lagt det i min munn, og jeg gjentar det med stor glede. Jeg gjentar det, slik at det er helt sikkert at jeg kan forsikre representanten Bjørlo Lysbakken om at «helseministeren fortsatt vil være særlig årvåken i forhold til forslag som medfører vesentlige endringer i tjenestetilbudet, eller som for befolkningen framstår slik, slik at disse sakene blir gjenstand for behandling i foretaksmøtet, slik det følger av helseforetaksloven § 30. Dette omfatter også fødetilbud».