Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10

Dato: 21.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Vidar Bjørnstad til helseministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av helseministeren. Spørsmålet vil bli tatt opp av representanten Sverre Myrli.

Sverre Myrli (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren på vegne av helseministeren:

«I forbindelse med landsmøtet til Kristelig Folkeparti ble det i Romerikes Blad 12. mai igjen sådd tvil om byggeprosjektet Nye Ahus (Akershus Universitetssykehus).

Kan statsråden nå love at byggestart for Nye Ahus snart kan finne sted?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Sverre Myrli, på vegne av representanten Bjørnstad, viser til et avisoppslag og fremmer ut fra dette påstand om at det igjen er sådd tvil om byggeprosjektet Nye Ahus. La meg innledningsvis slå fast: Det er ingen tvil om at befolkningen skal sikres et godt og forsvarlig sykehustilbud. Men det er også slik at tidligere planer for utbygging av Nye Ahus har hatt et for høyt og urealistisk kostnadsnivå.

Situasjonen for Nye Ahus er den at det nå foretas en gjennomgang av planene for det nye sykehuset. Dette arbeidet ble initiert av Regjeringen i fjor høst, bl.a. på bakgrunn av det meget høye kostnadsnivået som prosjektet da framstod med. Stortinget ble orientert om dette i forslaget til statsbudsjett for 2003. Den tidligere kostnadsrammen for utbyggingen – før gjennomgangen av prosjektet ble påbegynt – var på hele 9,7 milliarder kr. I revidert nasjonalbudsjett har Regjeringen, som forutsatt, orientert om resultater fra prosjektgjennomgangen. Her framgår det at gjennomgangen har synliggjort muligheter for betydelige kostnadsreduksjoner, sammenholdt med hvordan prosjektet framstod i fjor høst. Og det jobbes konstruktivt med tiltak som kan bidra til å forbedre framtidig drift og driftsøkonomi i det nye sykehuset. Dette arbeidet pågår fremdeles, og styret i Helse Øst – som er sykehusets eier – skal behandle saken om revidert forprosjekt for Nye Ahus i juni i år.

Det foreligger også planer om betydelige investeringer i helseforetakene, herunder Helse Øst. Det er derfor helt påkrevd at det gjøres tilstrekkelig forarbeid og realistiske vurderinger før storprosjekter som Nye Ahus settes i gang. Fortsatt gjenstår det behov for analyser og vurderinger av denne utbyggingen. En gjennomføring av prosjektet må vurderes både isolert og sett i sammenheng med hva som vil være mulig å realisere innenfor de samlede økonomiske rammene for spesialisthelsetjenesten kommende år.

Det er samtidig grunn til å understreke at Nye Ahus er et prosjekt hvor det ligger til grunn et mangeårig planleggingsarbeid, og hvor det er et åpenbart behov for bygningsmessig fornyelse. Det er også derfor det jobbes så godt og så grundig med videreføring og bearbeiding av planer for dette. Prosjektet er høyt prioritert, og som forutsatt tidligere, vil helseministeren komme tilbake til videre vurderinger av disse byggeplanene i forslaget til statsbudsjett i førstkommende høstsesjon.

Sverre Myrli (A): Den gjennomgangen som statsråden nevner, er nå gjennomført. Kostnadene er kuttet i tråd med departementets krav og er nå nede på 7 milliarder kr.

Jeg stiller spørsmålet: Hva er egentlig problemet? Alle har sagt at det skal bygges nytt sykehus, og alle erkjenner problemene med det eksisterende sykehuset. Dagfinn Høybråten sa i Stortinget 29. mai i fjor at «bevilgning til oppstart vil komme opp i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2003». Det gjorde den ikke. I revidert nasjonalbudsjett sier nå Regjeringa: før det kan tas stilling til gjennomføring. Er det slik å forstå at Regjeringa mener at det kanskje ikke skal bygges noe nytt sykehus i det hele tatt, at alle løsninger nå holdes åpne? Eller kan statsråden si at det er bare et tidsspørsmål før spaden settes i jorda, når alle de formelle ting er avklart?

Statsråd Odd Einar Dørum: Som representanten sikkert er meget godt kjent med, er bygningsmassen ved Akershus Universitetssykehus i hovedsak fra 1960-tallet. Den er delvis nedslitt og til dels så skadet av rustangrep på armeringen at det må erstattes. Det er imidlertid satt i verk fysiske tiltak i forhold til bygningene nettopp for å sikre at disse fortsatt vil fungere godt i en periode framover.

Så er det slik at sykehuseier, Helse Øst, på oppdrag fra Helsedepartementet har startet en gjennomgang av hele byggeprosjektet for å se hvilke muligheter det er for å kutte kostnader og for å sikre at resultatet etter ferdigstilling blir best mulig i forhold til driftsøkonomien. Sykehuseieren, som har ansvaret for å sikre befolkningen et tilbud i sin region, baserer sine planer for området samlet på at Nye Ahus blir bygd, slik at dette sykehuset også i framtiden vil ha en sentral rolle i regionen.

Sverre Myrli (A): Jeg takker for ministerens svar.

Jeg håper han kan bidra til å rydde opp i eventuelle uklarheter om det i det hele tatt skal bygges nytt sykehus. Jeg forstår ut fra statsrådens svar at Regjeringa mener at det skal bygges nytt sykehus – det er Regjeringa sitt syn jeg nå er ute etter, det er det som må være tema i Stortinget. Men det er formuleringa – «før det kan tas stilling til gjennomføring» – som Regjeringa nå opererer med, som bekymrer.

Så spørsmålet – jeg gjentar fra i sted – er: Hva er egentlig problemet nå? Kostnadene er kuttet. I tillegg har utviklingen det siste året vist at det nå er mange ledige hender i byggebransjen og anleggsbransjen som burde gripe fatt i slike store byggeprosjekter. Så igjen: Kan statsråden nå love at det skal bygges nytt sykehus, og at det bare er et tidsspørsmål før det skjer? Hvis ikke, hva er egentlig det store problemet?

Statsråd Odd Einar Dørum: La meg på vegne av helseministeren for det første si at sykehuseieren baserer sine planer på at Nye Ahus blir bygd, slik at sykehuset også i framtiden vil ha en sentral rolle i regionen. Så – fortsatt med helseministerens ord i min munn – framgår det i revidert nasjonalbudsjett at man har gjennomført en kostnadsvurdering. Men man må være helt sikker på at dette også er et forhold som en står godt inne for også etter at prosjektet er gjennomført. Så konkluderte jeg i det første svaret jeg gav, at prosjektet er gitt høy prioritet. Som forutsatt tidligere vil helseministeren komme tilbake til de videre vurderingene av byggeplanene i forslaget til statsbudsjett i førstkommende høstsesjon. Det er det som ligger til grunn for Regjeringens arbeid med dette, og den erkjennelse av den tilstand det nåværende sykehuset er i.