Stortinget - Møte tirsdag den 10. juni 2003 kl. 10

Dato: 10.06.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 239 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 37 (2002-2003))

Sak nr. 2

Innstilling fra justiskomiteen om rettferdsvederlag av statskassa

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Trond Helleland (H) (komiteens leder og ordfører for saken): Dette er en stortingsmelding som har passert komiteen uten merknader. Således burde det ikke være noen foranledning til å holde lange innlegg. Det skal jeg heller ikke gjøre.

Når jeg likevel tar ordet, er det for å påpeke at dette er det første året hvor justiskomiteen ikke har hatt noen befatning med enkeltsaker vedrørende billighetserstatning eller rettferdsvederlag, som er det nynorske ordet som er brukt i meldingen, et ord som for øvrig er mye mer dekkende for hva dette dreier seg om.

Før kunne søkerne etter avslag i Justisdepartementet anke til utvalget for rettsferdsvederlag. Ved avslag der kunne det ankes videre til justiskomiteen. Nå er altså adgangen til å anke videre til justiskomiteen fjernet. Det betyr likevel ikke at det ikke er underlagt folkevalgt behandling, for utvalget for rettferdsvederlag består av to stortingsrepresentanter som vurderer disse sakene.

Jeg har også lyst til å understreke at justiskomiteens befatning med denne type saker nå vil være i form av at justiskomiteen i samråd med departementet, eventuelt på eget initiativ, fortsatt har mulighet til å påvirke ordningen, nemlig gjennom å gi retningslinjer for hvordan billighetserstatning eller rettferdsvederlag skal kunne tilkjennes, og på hvilke kriterier det skal kunne tilkjennes.

Med disse ordene anbefaler jeg at meldingen vedlegges protokollen.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg skal nøye meg med noen meget korte kommentarer.

Som det er gjort rede for nå, er klageadgangen til Stortinget avskaffet, og alle klager etter gammel ordning er ferdigbehandlet. Tidligere orienterte Regjeringen Stortinget om billighetserstatningsordningen gjennom særskilte klageproposisjoner. I tråd med Stortingets vedtak 26. oktober 1999 utarbeides det nå i stedet årlige meldinger om ordningen.

Meldingen, som vanligvis er svært kort, viderefører således den form og det innhold som dette emnet har hatt i tidligere klageproposisjoner. Det ble i forbindelse med utformingen av denne melding vurdert om man skulle gi en mer omfattende, detaljert orientering om billighetserstatningsordningen. Det ble imidlertid konkludert med at man først legger fram en melding på en slik kortfattet måte som den som nå er til behandling, og så overlater til Stortinget å ta initiativ dersom de for framtiden ønsker en fyldigere melding.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 37 (2002-2003) – om rettferdsvederlag av statskassa – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.