Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2003 kl. 10

Dato: 22.10.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Harald T. Nesvik til sosialministeren, vil bli tatt opp av representanten John I. Alvheim.

John I. Alvheim (FrP): Jeg har et spørsmål til den ærede sosialminister som har slik ordlyd:

«I Innst. S. nr. 260 (2002-2003) fremmet finanskomiteens flertall, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, følgende forslag som ble vedtatt: «Stortinget ber Regjeringen foreslå lovendringer som legger til rette for forsøk med sprøyterom for narkomane.»

Når kan Stortinget forvente å få en slik sak til behandling?»

Statsråd Ingjerd Schou: I tråd med Stortingets anmodningsvedtak arbeider Regjeringen nå med forslag om lov og forskrifter som kan åpne for en forsøksordning med sprøyterom.

Foruten å løse de strafferettslige problemstillingene som tiltaket reiser, vil Regjeringen sikre at tiltaket får et innhold som gir brukerne kontakt med sosial- og helsetjenester etter behov. Flere departementer er derfor engasjert i dette arbeidet.

Justisdepartementet vil sende forslag til lov og forskrifter på høring i høst og tar sikte på å legge frem saken for Stortinget våren 2004.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker statsråden for svaret og sier meg glad for at arbeidet er i gang i departementet, slik jeg nå forstår statsrådens svar. Men jeg må nok, både på egne vegne og spesielt på vegne av de ulykkelige og sterkt lidende mennesker dette gjelder, si meg svært skuffet over det tidsaspektet som det legges opp til her.

Så vidt jeg vet, har denne saken vært på høring tidligere. Jeg vil spørre statsråden: Hvorfor skal den ut på ny høring? Og hvis det formelt må gjøres – det har jeg ikke forutsetning for å bedømme – vil jeg i hvert fall innstendig be statsråden om at den høringsfristen blir satt så kort som overhodet mulig, slik at hjelpen til disse menneskene kommer så raskt som mulig.

Statsråd Ingjerd Schou: Jeg tror både representanten Alvheim og jeg kjenner historien til denne saken godt, både fra Stortingets befatning med den den 21. juni 2002 og vedtaket våren 2003, som gikk ut på at man skulle legge til rette for at man fikk et lovgrunnlag som gjorde det mulig å få et forsøk med sprøyterom.

Et lovgrunnlag betyr også at vi må ha høring. Dette ble altså vedtatt i vår. Vi jobber aktivt og raskt med saken, og en arbeidsgruppe med representanter både fra Helsedepartementet, Sosialdepartementet og Justisdepartementet, inkludert Riksadvokaten, arbeider nå nettopp med å få frem et forslag til lov og forskrift. Det tas sikte på å sende ut høringsnotatet innen desember, med frist medio februar. Sånn sett vil en odelstingsproposisjon kunne bli fremlagt for Stortinget våren 2004. Det er den hurtigste, men også den forsvarlige fremdrift i saken. Det regner jeg også med at Alvheim er opptatt av.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

«Våren 2004» kan være så mangt. Jeg skjønner heller ikke at den høringsfristen må være så lang, men det får jo statsråden vurdere. Jeg vil imidlertid så innstendig jeg kan, be statsråden om at denne saken kommer til Stortinget senest i begynnelsen av april måned, slik at det er mulig å sluttbehandle den før ferien.

Statsråd Ingjerd Schou: Vi jobber raskt med denne saken. En høringsfrist fra desember, med frist medio februar, er ikke noen lang høringsfrist. Våren 2004 kan, som representanten også sier, være så mangt, men vi tar sikte på å være raske når det gjelder denne saken.