Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2003 kl. 10

Dato: 22.10.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Steinar Bastesen (Kp): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Telenor har varslet at mobilsystemet NMT 450 legges ned fra årsskiftet. Dette telenettet har vært av stor betydning for fiskerne og deres familier, da dette er det eneste lukkede nettet. Det er i dag stor usikkerhet om den varslede utvidelsen av GSM vil ha samme rekkevidde som NMT 450 alt fra nyttår.

Hva akter statsråden å gjøre for å sikre at det nye GSM-nettet har samme rekkevidde som NMT 450 alt fra nyttår?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil presisere at NMT 450-nettet ikke legges ned ved kommende årsskifte, slik som antydet i spørsmålet, men først ved årsskiftet 2004/2005. Konsesjonsperioden for NMT 450 var opprinnelig gitt varighet til 1. november 2003, men ble forlenget høsten 2001 i forbindelse med at kundene skulle varsles om nedleggelse av NMT 450-nettet. Ny konsesjonsperiode er gitt varighet til 31. desember 2004. Telenor har varslet at selskapet ikke vil fortsette kommersiell drift av NMT 450-nettet etter denne dato.

NMT 450-systemets lange levetid og rekkevidden til frekvensene som systemet benytter, har gjort det mulig å bygge et mobilnett med svært god dekning. Nettet gir ikke bare dekning i store deler av landet, men også et stykke til sjøs.

Uten at det har blitt stilt krav om det fra myndighetenes side, ser vi at mobiloperatørene på eget initiativ stadig utvider dekningsområdet til GSM-nettene langt utover konsesjonskravene. NetCom og Telenor Mobil konkurrerer om å tilby best dekning. Denne konkurransen har medført at GSM-dekningen på land stadig nærmer seg NMT 450-dekningen. Når det gjelder mobildekningen til sjøs, vil jeg understreke at GSM-systemet benytter frekvenser med kortere rekkevidde enn NMT 450-systemet. Dette gjør det vanskelig for mobiloperatørene å tilby like god GSM-dekning til sjøs, men det er med tilfredshet jeg registrerer at mobiloperatørene også utvider dekningsområdet for GSM her.

Selv om den gode dekningen til NMT 450-systemet har medført at nettet har fått stor betydning for befolkningen langs kysten, må jeg imidlertid presisere at det aldri har vært meningen at de kommersielle mobilnettene skulle overta rollen til VHF-systemet som sikkerhetssystem til sjøs.

Hva som videre skal skje med 400 MHz-frekvensene, er behandlet i St.meld. nr. 18 for 2002-2003. Det ble gitt tilslutning til forslaget om å gjennomføre en ny tildeling av frekvensene som NMT 450-systemet bygger på. Jeg vil arbeide for å finne fram til en realistisk måte å utnytte NMT 450-frekvensene på som vil gi en best mulig geografisk dekning for det system som eventuelt vil avløse NMT 450-systemet. På det nåværende tidspunkt vil jeg derfor ikke foreslå særskilte tiltak utover dette for å øke dekningsområdet til mobilnettene.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg tror ikke statsråden er klar over hva NMT 450 betyr for fiskerne og for deres familier.

Jeg fikk en ny båt i 1979, og jeg har brukt mobiltelefonen NMT 450 fra den tiden den var tung å bære på. I 1979 var ikke mobiltelefonene så små. Vi kunne høre 30–40 mil til havs på mobiltelefonen. I den tiden måtte vi stå i kø på VHF-en for å få ringe hjem. I dag kan du ringe hjem på NMT 450-mobil til din familie, til kone og til barn. Det kan du ikke gjøre i framtiden hvis det blir nedlagt.

Jeg er klar over at GSM har en god dekning, men ikke til havs. Det er det som er problemet. De fiskerne som kunne, og som i dag kan, ringe hjem til familien, får ikke lov å gjøre det fra årsskiftet 2004/2005. Det må statsråden være klar over. Hva har hun tenkt å gjøre med det?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er klar over at mobilutbyggingen har bidratt til et viktig gode både for fiskere og andre i landet vårt. Det har imidlertid aldri vært meningen at mobilen skulle overta den funksjonen som VHF-en har, som er helt spesiell. Samtidig vil jeg understreke at det gjøres mye for å bygge ut mobildekningen. Vi kunne lese i Lofotposten senest i går at det nå er mobildekning Lofoten rundt, og at man bygger ut spesielt med hensyn til fiskerne og deres behov.

Jeg ser at det vil være noen dekning som vil kunne bli borte, i alle fall en periode, når NMT 450 blir borte, men det jobbes med at man skal få en stadig bedre dekning på mobil, og som også dekker stadig mer av områdene til sjøs, selv om vi aldri klarer å få den samme dekningen som vi hadde med NMT 450.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Det er ikke tvil om at vi får en bedre dekning generelt sett med GSM på veien. Det er akkurat som Kartverket. Vi kan gjerne ha kart for bil, men det er ikke så nøye om kongeskipet forliser på en grunne som ikke er kartlagt. Det er alvorlig for statsråden når kongeskipet forliser på grunn av mangelfulle kart, mens vi har kart for bil.

Jeg har ikke sagt et ord om at VHF ikke skal ha en sikkerhetsmessig funksjon. Jeg har ikke sagt et ord om det. Selvfølgelig skal VHF være det beste midlet båtene har sikkerhetsmessig, men å få ringe hjem til ektefelle og barn er kanskje like viktig som sikkerheten. Det kan en ikke oppnå på en GSM når en er 30–40 mil ute på havet, for GSM har ikke den rekkevidden. Hva har statsråden tenkt å gjøre for at GSM skal få den samme rekkevidden ute på havet som vi i dag har med NMT 450?

Statsråd Torild Skogsholm: I forhold til dekning på havet vil jeg igjen minne om at VHF er det nødsambandet som må brukes når man kommer i nød. Jeg er også opptatt av at de som ønsker det, skal få ringe til familie og ektefeller enten det er til sjøs eller til lands. Derfor er jeg fornøyd med at det stadig blir bedre dekning. Når jeg sier at rekkevidden til signalene fra antennene til NMT 450 er mye bedre, er oppfølgingen vår på dette området at vi vil utlyse bruken av frekvensene igjen. Så med tiden kan vi få et nett som har en dekning tilsvarende dagens NMT 450 – hvis noen er interessert i det.