Stortinget - Møte torsdag den 20. november 2003 kl. 10

Dato: 20.11.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 27 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 84 (2002-2003))

Sak nr. 1

Innstilling fra samferdselskomiteen om utbygging av riksveg 544 Halsnøysambandet med delvis bompengefinansiering

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen, innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Thore A. Nistad (FrP) (ordfører for saken): I St.prp. nr. 84 for 2002–2003 fremmer Samferdselsdepartementet forslag om delvis bompengefinansiert utbygging av Rv 544 Halsnøysambandet i Kvinnherad kommune i Hordaland.

Prosjektet vil ha stor betydning for innbyggerne og næringslivet på Halsnøy, bl.a. ved at reisetiden til fastlandet blir sterkt redusert gjennom erstatning av dagens ferje med veiforbindelse. Prosjektet går ut på å bygge en undersjøisk tunnel fra Sunde på fastlandet, under Halsnøysundet, til Halsnøy. Prosjektet omfatter bygging av om lag 6,3 km ny vei fra Sunde i Kvinnherad til Tofte på Halsnøy, med en 4,1 km lang undersjøisk tunnel og 2,2 km ny vei i dagen.

Kostnadsoverslaget for prosjektet er 343 mill. kr. Prosjektets netto nytte er beregnet til om lag minus 104 mill. kr. Finansieringsplanen forutsetter 112 mill. kr i statlige midler, 34 mill. kr i kommunalt tilskudd og 197 mill. kr i bompenger.

Komiteens flertall, Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, støtter Regjeringens forslag til utbygging av Halsnøysambandet.

Fremskrittspartiet viser til at alternative investerings- og driftsformer bør vurderes; herunder OPS, Offentlig Privat Samarbeid, BOT, Bygg–Operer–Tilbakefør, samt ulike modeller med statlig forskottering. Fremskrittspartiet mener det er ønskelig å få gjennomført ytterligere en revisjon av kalkyler og finansieringsplan for prosjektet, og fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en ny gjennomgang av prosjektet med ajourførte inntekts- og kostnadstall, alternativt opplegg for bompengeinnkreving og alternativ ferjeforbindelse mellom Skjersholmane – Sunde, samt andre former for finansiering og organisering av prosjektet. Stortinget forutsetter at ny sak behandles våren 2004.»

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil berre gå litt nærmare inn på kvifor fleirtalet støttar dette forslaget.

Eg vil visa til at utbygginga og utbetringa av Halsnøysambandet er eit prosjekt som det har vore jobba lenge med frå lokalt hald. Det vil føra til, som nemnt, at dagens ferjesamband kan verta redusert frå tre til to anløpsplassar, at reisetida vert redusert, og ikkje minst at Halsnøy får fastlandssambinding. Det vil vera av stor betydning for både busetjing, sysselsetjing og verdiskaping. Desse tre tinga heng ofte i hop i distrikta, for er det ikkje ein plass å arbeida der, vil heller ikkje folk bu der.

Fleirtalet har merka seg den breie lokale tilslutnaden både for å få dette prosjektet og for måten å gjera det på. Det er i grunnen fyrst og fremst difor eg tek ordet. Eg tykkjer haldninga til Framstegspartiet er litt underleg, og eg vil utfordra Framstegspartiet litt på korleis dei tenkjer seg at me skal ha det når me handsamar lokale saker i Stortinget. Dersom nokon i mindretalet snakkar med nokon på Stortinget, så skal ein be om omkamp lokalt – det tykkjer eg vert ganske uhandterleg for oss. Me har vore ganske ryddige her; når fleirtalet vil ha ei sak slik, godtek me det.

Men når det er sagt, har eg forståing for at Framstegspartiet er mot bompengefinansiering; det er eit meir prinsipielt spørsmål. Men her er det faktisk eit lokalt spørsmål som nokon berre tykkjer skulle vore organisert på ein annan måte, og dei respekterer på den måten ikkje fleirtalet verken lokalt eller regionalt.

Eg vil gjerne i eit seinare innlegg ha ei grunngjeving frå Framstegspartiet. Det er greitt for oss andre å få veta om dette er måten me no skal jobba på i Stortinget.

Anne Berit Andersen (H): Proposisjonen omhandler forslag om delvis bompengefinansiering av Rv 544 Halsnøysambandet i Kvinnherad kommune i Hordaland.

Dette prosjektet har innbyggerne og næringslivet ventet på lenge, og jeg er glad for at det er flertall for denne gjennomføringen nå. Selve prosjektet går ut på å bygge en undersjøisk tunnel fra Sunde på fastlandet, under Halsnøysundet, til Halsnøy. Nå vil det bli fastlandsforbindelse mellom Halsnøy og resten av Kvinnherad kommune. Dagens ferjesamband omgjøres fra et samband med tre anløpssteder til et rent pendelsamband mellom Stord og Halsnøy.

Halsnøy vil få fastlandsforbindelse, noe som vil bety veldig mye for de ca. 2 300 innbyggerne på øya. Det å få denne fastlandsforbindelsen vil bety mye for deres hverdag – det fritt å kunne velge når vi vil reise, har stor betydning for oss i hverdagen. Det har også stor betydning for bosetting, sysselsetting og verdiskaping, og det vil være en styrke for hele regionen.

Finansieringsplanen forutsetter 112 mill. kr i statlige midler, 34 mill. kr i kommunale tilskudd og 197 mill. kr i bompenger. Til sammen er prosjektet kalkulert til 343 millioner i 2003-kroner.

Dette prosjektet har støtte i de berørte kommuner og i Hordaland fylkeskommune.

Fremskrittspartiet fremmer forslag om at Regjeringen må foreta en ny gjennomgang av prosjektet, der de bl.a. peker på andre former for finansiering og organisering. Denne saken har det vært arbeidet med i så lang tid at en ny utsettelse kan føre til mange års forsinkelser av prosjektet. Dette ønsker ikke Høyre. Vi mener at saken har vært vurdert lenge nok. Nå trengs det handling og realisering – det er noe denne regionen har behov for nå.

OPS-prosjekter er Høyre for i mange sammenhenger, men å begynne med nye utredninger nå, når klokken er fem over tolv, ønsker ikke Høyre.

Vi støtter Regjeringens forslag til utbygging av Halsnøysambandet.

Kari Lise Holmberg hadde her overtatt presidentplassen.

Odd Holten (KrF): Arbeidet for et fast veisamband til Halsnøy i Hordaland har holdt på siden tidlig på 1980-tallet. Det er derfor svært gledelig at Stortinget i dag kan fatte beslutning om utbygging av Halsnøysambandet. Prosjektet vil ha stor betydning for bosetting og arbeidsplasser i området, og det vil gi 2 300 innbyggere på Halsnøy ferjefritt veisamband med resten av Kvinnherad kommune. Samtidig vil det redusere antall ferjesamband fra tre til to anløpssteder.

Samferdselsministeren pleier å si at samferdselspolitikk er å gjøre livet enklere for folk. Dette er i høyeste grad tilfellet ved utbyggingen av Halsnøysambandet. Tjenestetilbudet i kommunen ligger i all hovedsak på fastlandet, og med utbyggingen reduseres reisetiden mellom sentrale deler på Halsnøy fra 40–50 minutter til 10–15 minutter. Innbyggerne på Halsnøy vil med dette få lettere tilgang på offentlige tjenestetilbud, og det vil bli enklere for folk å pendle til et utvidet arbeidsmarked. For næringslivet betyr fastlandsforbindelsen styrket konkurransekraft.

Det er gledelig at det er stor lokal tilslutning til Regjeringens opplegg for utbygging av sambandet, selv om det innebærer bruk av bompengefinansiering og kommunale tilskott. Både Kvinnherad kommune og Hordaland fylkeskommune har vist stor vilje til å realisere dette prosjektet. Særlig viktig er det selvsagt at Hordaland fylke ved behandlingen av handlingsprogrammet for perioden 2002-2011 prioriterte Halsnøysambandet ved at fylkestinget satte av 40 mill. kr i første fireårsperiode – og forutsetter oppfølging med 70 mill. kr i perioden 2006-2011.

Det er gledelig at et flertall i Stortinget støtter opp om Regjeringens forslag til opplegg for utbygging av Halsnøysambandet, og at stortingsflertallet på denne måten spiller på lag med de lokale myndigheter. I dag bør de heise flagget på Halsnøy!

Statsråd Torild Skogsholm: Samferdselsdepartementet har gjort framlegg om utbygging av Halsnøysambandet med delvis bompengefinansiering. Prosjektet er tidligere omtalt i St.prp. nr. 1 for 2001-2002 og St.prp. nr. 1 for 2002-2003.

Begrunnelsen for utbygging av Halsnøysambandet er å gi innbyggerne på Halsnøy ferjefritt vegsamband til resten av kommunen. Prosjektet går ut på å bygge en undersjøisk tunnel på 4,1 km fra Sunde på fastlandet til Halsnøy i tillegg til 2,2 km tilførselsveg. Prosjektet vil gi innbyggerne på Halsnøy ferjefritt vegsamband med resten av Kvinnherad kommune. Dagens ferjesamband omgjøres fra et samband med tre anløpssteder til et rent pendelsamband mellom Stord og Halsnøy.

Jeg legger vekt på at reisetiden mellom sentrale deler av Halsnøy og fastlandet blir redusert fra 40–50 minutter til 10–15 minutter. Et fast vegsamband til Halsnøy gjør det mulig å forbedre tjenestetilbudet i kommunen og gjøre det lettere tilgjengelig for alle innbyggerne i kommunen. Pendlerne vil få kortere reisetid og et utvidet arbeidsmarked. For næringslivet i området vil prosjektet bidra til økt konkurranseevne.

Omgjøring av nåværende ferjesamband til et pendelsamband mellom Skjersholmane og Ranavik vil innebære en forbedring i trafikkavviklingen på sambandet. Åpningen av Halsnøysambandet vil i tillegg gjøre det mulig å øke antallet avganger, men dette vil være avhengig av økonomiske rammer og må vurderes i forhold til tilbudet i andre ferjesamband.

Det legges opp til forskudds- og parallellinnkreving på ferjesambandet Skjersholmane–Ranavik–Sunde i fire år og etterskuddsinnkreving i femten år på den nye vegforbindelsen. Når jeg anbefaler innkreving av bompenger til prosjektet, har jeg lagt vekt på at det er bred tilslutning fra lokale myndigheter og det helhetlige syn på utviklingen av transportsystemet i regionen som ligger bak de lokale vedtak.

Jeg vil komme tilbake til Stortinget med anleggsstart for dette prosjektet i forbindelse med statsbudsjettet for 2005. Det vil bli tatt endelig stilling til tidspunktet for de statlige bevilgningene i forbindelse med de årlige budsjetter.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Øyvind Halleraker (H): Dette er en stor dag for folk på Halsnøy! Det er en stor dag for Kvinnherad kommune, ja, det er en stor dag for Sunnhordland og hele Sør-Vestlandet.

Nok en gang er vi vitne til at lokalsamfunn – fylkeskommune, kommune og trafikanter – løfter i flokk for å realisere det som skulle vært en selvfølgelig statlig oppgave, nemlig bygging av riksveger. Men vestlendingene er vant til dette. Gjennom nærmere 50 år med bompengeprosjekter er det blitt realisert brukerfinansierte veger, ofte uten statlig medvirkning til finansieringen i det hele tatt. Og uttallige prosjekter er med nøkterne prognoser nedbetalt i god tid og åpnet for bompengefri ferdsel.

Kvinnherad kommune har brukt betydelige midler på å gi kommunen ferjefri vegforbindelse med omverdenen gjennom Folgefonntunnelen. Nå er også bidraget betydelig for å knytte kommunen sammen og, i et større perspektiv, åpne for en tverrforbindelse som vil binde sammen industriaksen Bømlo–Stord–Halsnøy–Husnes–Rosendal–Odda.

Dette er en gledens dag, fordi vi som sentral beslutningsmyndighet gjennom vårt vedtak i dag realiserer en gammel drøm om fastlandsforbindelse, og gjennom det får være med på å bidra til optimisme og en lettere hverdag for folk flest og for næringslivet i området. Etter bompengeperioden vil innbyggerne kunne ferdes gratis og fritt uten ferjeforsinkelser, ventetid, nattestengt og ikke minst dyr overfart.

Jeg er kjent med at Hordaland fylkeskommune forbereder en positiv sak om fylkeskommunal garanti for finansiering av dette prosjektet. Det vil gi optimale rentebetingelser for låneopptaket, trygge finansieringen og dermed gi kortere nedbetalingstid. Dermed vil den virkelige samfunnsøkonomiske nytten av prosjektet, som ikke må forveksles med den transportøkonomiske nytten som er beskrevet i proposisjonen, inntreffe langt raskere. Og det er faktisk slik at først når man kan «trafikkere» slike ferjeavløsningsprosjekt uten bompenger, er det den virkelige samfunnsøkonomiske nytten inntreffer.

Så til slutt: All ære til vår samferdselsminister, som fikk denne saken ut av dødvanne og fram til behandling her i dag!

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Dette er ein gledesdag for heile Sunnhordland!

Halsnøysambandet dreiar seg om langt meir enn at det skal verta enklare for dei mange innbyggjarane på Halsnøy å koma seg over til fastlandet, sjølv om det åleine hadde vore grunn god nok til å byggja Halsnøysambandet. Halsnøy har eit rikt og sunt næringsliv – ikkje på grunn av, men trass i, kommunikasjonsforholda!

Halsnøysambandet dreiar seg òg om meir enn å knyta saman ein større del av Kvinnherad kommune – sjølv om det er viktig nok. For Kvinnherad er ein langstrakt og vidtfemnande kommune med mange kommunikasjonsutfordringar for innbyggjarane sine.

Halsnøysambandet vil knyta heile Sunnhordland tettare saman, rett nok ikkje landfast, men ved at eit håplaust ferjesamband med tre anløp kan omgjerast til ei meir moderne pendelstrekning med to anløp. Difor går mange flagg til topps i dag! Me sindige sunnhordlendingar har evne til å gle oss over alt som kan kallast framgang!

Men eg undrar meg over at Framstegspartiet har den haldninga dei har, i denne saka. Dei vil ha nye utgreiingar, dei vil ha utsetjing av prosjektet. Hadde det ikkje vore like greitt om dei sa det direkte, at kommunikasjonen mellom Stord og Kvinnherad framleis skal vera eit ferjesamband med tre anløp, slik det har vore nesten frå vikingtida? Det er jo noko trygt og traust over det gamle som alltid har vore.

Halsnøysambandet dreiar seg om meir enn å knyta saman ein større del av Kvinnherad kommune, sjølv om det som sagt er viktig nok. Eg kjenner verken kvinnheringane eller sunnhordlendingar elles som spesielt tolmodige eller som fanatiske tilhengarar av lange reisetider! Difor gler eg meg over at det vedtaket som Stortinget gjer i dag, vil bringa både Kvinnherad og heile Sunnhordland eit langt steg framover.

Sunnhordland er ein tung og sterk næringsbastion. Det har ikkje kome av seg sjølv. Sunnhordlendingane har alltid sett moglegheitene, og dei har hatt mot og evne til å ta sjansar og til å utnytta moglegheitene. Difor er realisering av Halsnøysambandet eit handslag frå storsamfunnet til ein region som vil vita å yta mangedobbelt att! Difor er dette eit vedtak som alle vil tena på, og som vil gjera denne dagen til ein dag for glede!

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1

(Votering, se side 508)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har Thore A. Nistad satt frem et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en ny gjennomgang av prosjektet med ajourførte inntekts- og kostnadstall, alternativt opplegg for bompengeinnkreving og alternativ ferjeforbindelse mellom Skjersholmane – Sunde, samt andre former for finansiering og organisering av prosjektet. Stortinget forutsetter at ny sak behandles våren 2004.»

Det voteres alternativt mellom dette forslaget og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får tillatelse til å kreve inn bompenger for delvis finansiering av utbyggingen av rv 544 Halsnøysambandet i Hordaland. Vilkårene går fram av St.prp. nr. 84 (2002- 2003) og Innst. S. nr. 27 (2003-2004).

II

Samferdselsdepartementet gis fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for finansieringsordningen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 86 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.01.15)