Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 2004 kl. 10

Dato: 14.01.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«En riksvei, to land og ulik skilting. Langs riksvei 25 eller riksvei 71 – «sjuttioettan» – på svensk side har det i lang tid vært ulik praksis på skilting fra Sverige mot Norge. Norske myndigheter ønsker også at det skal skiltes mot Trysil og Elverum, mens svenskene kun skilter mot Hamar.

Kan statsråden bidra til at et egentlig lite problem, dog stort for Trysil, blir løst til alles beste?»

Statsråd Torild Skogsholm: Riksveg 25 var tidligere knyttet til det svenske riksvegnettet via såkalte länsväger. For noen år siden ble imidlertid Rv 71 på svensk side forlenget til riksgrensen, slik at den sammen med Rv 25 nå danner en mellomriksveg. Ved endringen til riksveg ble en del vegvisningsskilt på den tidligere länsvägen skiftet ut, og på de nye skiltene ble de tidligere lokale mål Østby og Trysil erstattet med Hamar.

På norsk side skiltes det fra riksgrensen fremdeles mot Østby og Trysil. Det er derfor i dag ikke konsekvent skilting for trafikken fra Sverige til Norge.

Statens vegvesen, Hedmark vegkontor, tok i desember 2002 opp dette spørsmålet med det svenske Vägverket, og anmodet om at vegvisningen fra Sälen til riksgrensen ble supplert med skilting til Trysil. Vegkontoret har så langt ikke mottatt skriftlig svar fra Vägverket, men ved muntlig kontakt forrige uke ble det lovet et snarlig svar.

Jeg vil sørge for at saken blir fulgt opp overfor svenske vegmyndigheter med tanke på å få en tilfredsstillende samordning av vegvisningen på strekningen.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var positivt, og for at hun vil følge opp spørsmålet til Trysils beste. For et sted som Trysil, som er sterkt avhengig av at turister finner fram, er det av største betydning at skiltingen er grei. Det er også viktig at naboland har et tett, bredt og konstruktivt samarbeid om skilting.

Ut over det har jeg ikke noe tilleggsspørsmål, men vil nok en gang takke for svaret og ønske statsråden lykke til videre med saken.

Presidenten: Ønsker statsråden å kommentere?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er fornøyd med mottagelsen av svaret.