Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 2004 kl. 10

Dato: 14.01.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Eli Sollied Øveraas (Sp): «Ifølgje Sunnmørsposten av 18. november 2003 er 4 av totalt 11 konkurranseutsette ferjesamband frå Møre og Romsdal.

Kan statsråden gjere greie for kva grunnlag som vert lagt til grunn for utveljing av ferjesamband som skal konkurranseutsetjast?»

Statsråd Torild Skogsholm: Ved behandlingen av budsjettet for 2002 gjorde Stortinget vedtak om å be Regjeringen legge til rette for konkurranseutsetting av riksvegferjedriften. Konkurranseutsetting av riksvegferjedriften var inntil 1. januar 2003 regulert av samferdselsloven. Denne loven åpnet kun for en prøveordning av anbud på ferjer i riksvegnettet. Prøveordningen omfattet totalt seks samband, hvorav to i Møre og Romsdal. For bl.a. å kunne åpne for en generell bruk av konkurranse i riksvegferjedriften utarbeidet Samferdselsdepartementet forslag til ny yrkestransportlov som erstattet den tidligere samferdselsloven. Loven trådte i kraft 1. januar 2003.

Hensikten med konkurranseutsetting av riksvegferjedriften er å få mer ut av de samlede ressursene som benyttes i ferjedriften. Statens vegvesen som er delegert løyvemyndigheten for ferjer i riksvegnettet, har igangsatt prosessen med konkurranseutsetting av ferjedriften i riksvegnettet. Målsettingen til Vegdirektoratet er tilnærmet full konkurranse i løpet av sju til ti år. Tempoet i anbudsutsettingen vil bli vurdert nærmere også av departementet, basert på de erfaringene man vinner.

Vegdirektoratet besluttet i november 2003 å konkurranseutsette fem riksvegferjesamband. To av de fem sambandene representerte en utlysning på nytt av eksisterende anbudssamband.

Vegdirektoratet har prioritert konkurranseutsettingen på samband med behov for ny kapasitet. Dernest er det fokusert på at ferjesamband med ferjer som er anskaffet gjennom rammetilskuddsordningen i løpet av de siste årene, konkurranseutsettes. De to nye sambandene som skal konkurranseutsettes i Møre og Romsdal, faller begge inn under disse kategoriene.

Ferjene er til for trafikantene, og trafikantene i landets største ferjefylke, Møre og Romsdal, er mer avhengig enn de fleste av et tilfredsstillende rutetilbud. Erfaringene med prøveanbudene i fylket viser at trafikantene har fått et forbedret ferjemateriell og et godt rutetilbud.

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg takkar statsråden for svaret.

Når det gjeld behovet for ny kapasitet, skulle ein gjennomsnittsalder på nesten 30 år på ferjeflåten i Møre og Romsdal tilseie at behovet er til stades. Det leier meg naturleg inn på vedtaket om bygging av gassferjer. Sidan dette er eit FoU-prosjekt, reknar eg med at det ikkje skal lysast ut i utlandet, men gå til norske bedrifter. Eg håpar at statsråden kan bekrefte det.

Spørsmålet mitt er: Legg statsråden opp til full konkurranseutsetjing når dei nye gassferjeprosjekta skal introduserast, slik at heile verftsnæringa langs kysten får ta del i konkurransen?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er riktig at vi ut fra hensynet bl.a. til miljø og utslipp fra ferjesektoren har jobbet for å få inn gassferjer i ferjesamband i Norge. I den prosessen vil det være to ledd hvor man kan se på konkurranse. Det første leddet går på hvilken operatør som skal ha ansvaret for å betjene det aktuelle ferjesambandet. Det andre leddet går på anskaffelsen til det enkelte rederi, hvem som eventuelt skal bygge nye ferjer, og da gassferjer.

Når det gjelder om det skal være et FoU-prosjekt, vil det være en beslutning som det rederi som får oppdraget, vil være avgjørende myndighet i forhold til.

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg takkar for svaret. Det kunne sikkert vore behov for å gå litt meir omfattande inn i eit så stort spørsmål.

Ifølgje media i Møre og Romsdal den 13. januar, altså i går, har departementet lova fortgang i arbeidet med å klargjere bygging av dei nye gassferjene. Det synest eg er prisverdig. Det hastar, og det er svært viktig for verftsindustrien langs kysten. Vi har erfaring, den første gassferja, «Glutra», vart bygd i Møre og Romsdal.

Departementet har lova å prøve å få kontraktane lyste ut innan utgangen av januar. Mitt siste oppfølgingsspørsmål til statsråden er då: Kor lang tid vil det ta frå utlysinga til bygginga er i full gang ved dei norske verfta våre?

Statsråd Torild Skogsholm: Hvor lang tid det vil ta, vil vi få vite når vi ser hvilke aktører som kommer på banen og er interessert i dette oppdraget, og hvor raskt disse aktørene eventuelt klarer å få kontrakter med dem som skal bygge ferjene. Så det spørsmålet kan vi ikke svare på før vi har satt i gang selve utlysingen.