Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 2004 kl. 10

Dato: 14.01.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Thore A. Nistad (FrP): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ved utskillelsen av Vegvesenets utbyggingsavdeling til Mesta AS ble store verdier i form av vegstasjoner og utstyr overført til det nye selskapet.

Hvorledes avhender Mesta AS materiell som er til overs ved nedleggelse av stasjoner/innskrenkninger?»

Statsråd Torild Skogsholm: Ved etableringen av Mesta AS ble Statens vegvesens produksjonsvirksomhets eiendeler og forpliktelser i hovedsak overført til det nye selskapet. Disse verdiene er reflektert i selskapets åpningsbalanse. Eiendelenes verdi er medregnet i egenkapitalen som staten som eier stiller et avkastningskrav til.

Mesta er et eget rettssubjekt og er ikke underlagt Instruks om avhending av fast eiendom som tilhører staten og overføring av fast eiendom mellom statsinstitusjoner. Mesta er et aksjeselskap med samme krav til forretningsmessig drift som andre aktører i markedet. Det vil være opp til selskapet hvordan de avhender sine vegstasjoner og sitt utstyr. Samferdselsdepartementet vil imidlertid som eier følge med på selskapets disponeringer, og selskapets samlede resultater vil selvsagt være viktig i grunnlaget for eierskapspolitikken, herunder spørsmål om utbytte fra selskapet.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg er klar over at Mesta har blitt AS og er et eget selskap, og at det er opp til selskapet å avgjøre dette. Men tross alt er dette et ganske nytt selskap, og det er på en måte underlagt departementet når det gjelder oppfølging.

Jeg hadde tidligere et spørsmål til statsråden om sluttlønn i Mesta. Det viste seg da at de ansatte gikk inn i nye jobber og fikk beholde den gamle lønnen fra Mesta. Så det må vel være en slags form for ukultur i Mesta. Det er også kommet en del meldinger til meg om at materiell som er fullt brukbart, blir skrotet, og at en del også blir solgt til ansatte.

Vil statsråden – på akkurat samme måte som med sluttvederlagene når det gjaldt lønn – ta en kontrollrunde og se etter om virksomheten i Mesta foregår på en ordentlig og rettferdig måte?

Statsråd Torild Skogsholm: Det spørsmålet som reises her, gjelder et ansvarsområde som ligger under ledelsen i Mesta, og som styret har et ansvar for å påse blir fulgt opp på en riktig måte. Jeg ser det som en forutsetning at styret følger opp denne typen problemstillinger.

Presidenten: Presidenten vil nå ta opp til behandling spørsmål 21.