Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 2004 kl. 10

Dato: 14.01.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Leif Lund (A): Jeg tillater meg å stille et spørsmål til forsvarsministeren:

«I Aftenposten 2. januar står en artikkel om Haakonsvern. Artikkelen forteller at Forsvaret vil overlate driften av basen til private. Direktør Erik Hernes i Forsvarets logistikkorganisasjon uttaler at dette er et prøveprosjekt, og at han ikke vet hvor mye driften koster. Driften skal altså privatiseres, uten at man kjenner kostnadene, eller vet om det vil lønne seg.

Hvilke konkrete arbeidsoppgaver skal private overta, og hvorfor er dette bestemt før regnestykkene foreligger?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Bortsetting av virksomhet skal bidra betydelig i omleggingen av Forsvaret for å omprioritere ressurser fra støttefunksjoner til høyere prioritert virksomhet.

Hovedhensikten er å oppnå en mer effektiv drift av støttevirksomheten gjennom samarbeid og partnerskap med private aktører og dermed øke fokuseringen på Forsvarets kjernevirksomhet.

Konkurranseutsetting og bortsetting av virksomhet har vært systematisk benyttet i Forsvaret siden 2001, da daværende arbeiderpartistatsråd Godal iverksatte slike tiltak. Stortinget ble orientert om dette i St.prp. nr. 45 for 2000-2001, og i Innst. S. nr. 342 for 2000-2001 sluttet komiteen seg til hovedtrekkene i proposisjonens beskrivelse av aktuelle virksomhetsområder for konkurranseutsetting og bortsetting. Det gjennomføres for tiden flere prosjekter med konkurranseutsetting/bortsetting innenfor relativt begrensede funksjonsområder av støttevirksomheten.

I forsvarssjefens militærfaglige utredning av 8. desember ble det foreslått å vurdere bortsetting av samtlige administrative støttetjenester og stasjonære logistikktjenester ved våre baser, flystasjoner og garnisoner dersom dette er hensiktsmessig i et totaløkonomisk perspektiv. Dette omfatter bl.a. forvaltning av eiendom, bygg og anlegg, skyte- og øvingsfelt, boliger, alle typer administrative oppgaver som arkiv og post, logistikkstøtte, forpleining, depot/lagervirksomhet, vedlikehold samt helsetjenester.

Jeg vil understreke at vedlikeholdsfunksjoner som skal være forberedt for deployering til internasjonale operasjoner, er holdt utenfor slike bortsettingsvurderinger.

Støtteleveransene til Forsvarets baser krever en betydelig intern organisasjon og fokus mot denne virksomheten. Samlede leveranser av hele den stasjonære basestøtten vurderes derfor å kunne ha et betydelig gevinstpotensial.

For å vurdere realismen i forsvarssjefens forslag vil det imidlertid bli gjennomført et pilotprosjekt, og det er her basen på Haakonsvern er valgt som pilot.

Jeg vil likevel presisere overfor spørsmålsstilleren at det ikke er tatt beslutning om bortsetting. En slik beslutning vil eventuelt bli fattet etter en vurderingsfase, der det gjennomføres en sammenligning av egen virksomhet og kostnader og det eksterne markedets mulige leveranser. Dette betyr at både direkte kostnader som kan leses av regnskaper, og indirekte kostnader som ikke kan leses av regnskaper, må kartlegges først.

Vurderingsfasen for dette pilotprosjektet vil være første halvår av 2004, og det vil si at beslutning først vil bli tatt etter at Stortinget har behandlet Forsvarets langtidsplan for 2005-2008 før sommerferien.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er i hvert fall glad for at dette som det stod om i Aftenposten, skal være et pilotprosjekt, som Hernes viste til. Jeg var faktisk litt bekymret for privatiseringen. Som statsråden også viste til, har vi en samarbeidsavtale med Regjeringen om forsvarspolitikken i denne fireårsperioden, hvor vi er blitt enige om en ramme på 118 milliarder kr, og det er jeg veldig glad for. Det viser seg at den virker, for det som har skjedd fram til nå, har vært forutsigbart. Derfor er jeg litt overrasket over at dette med privatisering kom opp.

Jeg har registrert at det har vært en del reaksjoner på de militærfaglige utredningene. Men jeg er glad for at statsråden sier at beslutning først vil tas etter at dette har vært til politisk behandling i Stortinget.

Jeg håper at vi fortsatt kan gjøre en avtale etter 2004, at ikke Høyre finner nye samarbeidspartnere når det gjelder privatisering.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil takke spørsmålsstilleren for det jeg oppfatter som en tilslutning til den framdriftsplanen som vi skisserer, nemlig at man tester ut dette som et pilotprosjekt, men at vedtaket kommer etter grundig analyse og etter at Stortinget har hatt en anledning til å si sitt ved behandlingen av fireårsproposisjonen.

Jeg vil også benytte anledningen til å takke for det gode samarbeidet som har vært mellom Regjeringen og Arbeiderpartiet nettopp om moderniseringen av Forsvaret. De formuleringer denne Regjeringen bruker om bortsetting, er mer eller mindre identiske med de formuleringer den forrige regjeringen ved Bjørn Tore Godal brukte i St.prp. nr. 45 for 2000-2001 om nettopp bortsetting. Jeg registrerer også at det har vært flere uttalelser fra arbeiderpartipolitikere som er positive til Offentlig Privat Samarbeid, uten at man derved legger det samme i det som i det gamle begrepet privatisering.

Leif Lund (A): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg ser fram til dette prøveprosjektet, pilotprosjektet, som kommer til å bli lagt fram fra Regjeringen. Jeg håper at vi i Arbeiderpartiet kan være med på det, men vi får jo se hvordan det ser ut når det kommer.

Presidenten: Ønsker statsråden en kommentar?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Nei, jeg tror at her er enigheten bred.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 19.