Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2004 kl. 10

Dato: 11.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla statsministeren følgjande spørsmål:

«Statsministeren poengterte i innlegget sitt på kommunedagane i Stavanger at Regjeringa legg til grunn at eventuelle kommunesamanslåingar skal vera på friviljug grunnlag. To dagar seinare varsla kommunalminister Erna Solberg at om kommunane no ikkje får fart på samanslåingsarbeidet, er ho klar for bruk av tvang.

Kan statsministeren klargjera kva som eigentleg er Regjeringa sin strategi?»

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Ja, det kan jeg, i full forståelse med kommunalministeren.

Stortingets forutsetning om frivillighet når det gjelder kommunesammenslutninger, ligger fast. Frivillighetslinjen ligger selvsagt også til grunn for både Regjeringens politikk og det samarbeidsprosjektet om kommunestruktur som Kommunal- og regionaldepartementet nå har iverksatt sammen med Kommunenes Sentralforbund.

I henhold til inndelingsloven er det bare Stortinget som kan vedta kommunesammenslutninger ved tvang. Hvis frivillighetslinjen skal endres, er det derfor et flertall i Stortinget som i tilfelle må beslutte det. Det kommunal- og regionalministeren har uttalt, er at dersom samarbeidsprosjektet med Kommunenes Sentralforbund mot formodning ikke gir resultater, vil det være opp til Stortinget å vurdere om frivillighetslinjen, slik den er utformet i dag, fremdeles bør ligge fast, eller endres. Stortinget vil få en orientering om samarbeidsprosjektet våren 2006.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er ingen tvil om at kommunalministeren blir forstått; det er jo sitat som viser at ho snakkar om to trinn. Ho snakkar fyrst om eit trinn med friviljug medverknad, og så, i neste runde, dersom massive kommunesamanslåingar ikkje skjer, er ho open for tvang. Er det då slik at kommunalministeren med sin bodskap opptrer på vegner av Regjeringa?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg tror en skal legge vekt på hva statsråden selv i egne innlegg her har gitt uttrykk for. Hun var gjengitt i et par aviser etter den konferansen i Stavanger som Meltveit Kleppa viser til, hvor også hun var til stede. Den mest presise gjengivelsen finner en i Aftenposten. Og det gjorde at hun også i Dagbladet, hvor det hun uttalte, var trukket mye lenger, skrev et innlegg for å presisere hva hun mente med dette. Hun har ikke varslet at hun nødvendigvis går for tvang, men hun avslutter dette innlegget slik:

«Men skulle det mot formodning vise seg at dette arbeidet ikke gir resultater, har jeg også uttalt at det får bli opp til Stortinget å vurdere om frivillighetslinjen bør ligge fast eller endres.»

Det er et presist uttrykk for statsrådens mening, og det skal ikke trekkes lenger enn som så.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): No er det jo slik at Stortinget ofte tek sine avgjerder på grunnlag av saker som er initierte frå Regjeringa. Er statsministeren einig med sin kommunalminister i at tvang kan bli aktuelt i neste runde, eller står han fast på prinsippet om «frivillighet»?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Frivillighetsprinsippet står fast så lenge ikke noe annet er vedtatt, og frivillighetsprinsippet er vedtatt av et stortingsflertall. Det ligger til grunn for Regjeringens politikk, og det ligger til grunn for det nevnte samarbeidsprosjektet.

Stortinget vil bli orientert om det samarbeidsprosjektet våren 2006. Det er altså et godt stykke fram dit, og jeg tror vi skal vente med å trekke konklusjoner så lang tid på forhånd og før dette samarbeidsprosjektet har startet. Mitt håp er at dette samarbeidsprosjektet blir positivt i den forstand at kommunene selv kommer fram til strukturer og eventuelt interkommunalt samarbeid, noe som også i økende grad er aktuelt, som gjør at vi får en best mulig service for våre innbyggere rundt omkring i kommunene. Det må være det avgjørende. Og min grunnholdning er at det vet kommunepolitikerne selv best.