Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2004 kl. 10

Dato: 11.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Svein Roald Hansen (A): Jeg skal stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Finansdepartementet har i brev til Kongelig Norsk Båtforbund opplyst at det tas sikte på en anbudskonkurranse om overtakelse av Småbåtregisteret i løpet av første halvår i år.

Vil de som skal overta driften, måtte dekke investerings- og utviklingskostnadene Toll- og avgiftsdirektoratet har hatt, hva vil det eventuelt bety for driftskostnadene i Småbåtregisteret, og vil Toll- og avgiftsdirektoratet bli gitt anledning til å delta i anbudskonkurransen?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Regjeringen anser ikke driften av Småbåtregisteret som en naturlig oppgave for staten. Dette betyr at offentlige virksomheter, herunder Toll- og avgiftsdirektoratet, ikke kan delta i anbudskonkurransen. Toll- og avgiftsetaten har betydelige utfordringer i tiden fremover og skal konsentrere seg om sine kjerneoppgaver.

Det vil ikke være aktuelt å kreve at en ny eier skal dekke de investerings- og utviklingskostnadene som Toll- og avgiftsdirektoratet har hatt. Etter at konkurransen er gjennomført, vil en kunne si noe om hvordan direktoratets arbeid med registeret og overføringen til ny driver samlet kommer ut økonomisk. Ved overføringen vil det bli lagt vekt på at registeret også i fremtiden skal oppfylle de grunnleggende hensyn og formål som i dag fremgår av fritids- og småbåtloven og som er knyttet til sikkerhet, etterforskning og miljø.

Driften av Småbåtregisteret er etter dagens ordning ment å være selvfinansierende. I henhold til småbåtloven og forskrift gitt i medhold av bestemmelsen betales det gebyr på 300 kr for førstegangsregistreringer og senere omregistrering av båter som er omfattet av regelverket. Hvordan kostnader til drift av et register i privat regi skal dekkes inn, vil være opp til den nye eieren. Vi vil imidlertid ved beslutning om overføring legge vekt på at en ny eier kan drive registeret videre på best mulig måte for båteierne og de øvrige brukerne. Bruken av anbudskonkurranse skal sikre at vi får et godt register, drevet på en kostnadseffektiv måte.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for så vidt for å ha fått svar, men ikke for innholdet i svaret.

Jeg synes det er synd at man her skal legge ideologi til grunn, når resultatene er så gode med Småbåtregisteret slik det drives i dag, både når det gjelder gjenfinning, det at brukerne er veldig godt fornøyde, og at man har et veldig lavt kostnadsnivå på det.

Når statsråden sier at det er opp til de nye eierne å finne ut hvordan de skal dekke inn kostnadene, vil jeg si at det er stor bekymring i båtmiljøet for at dette skal bli en melkeku for de nye eierne. Vil det i anbudet bli lagt inn en forutsetning om at det fortsatt skal drives til selvkost?

Statsråd Per-Kristian Foss: Det er ikke ideologi i ordets egentlige forstand som ligger bak når vi sier at toll- og avgiftsetaten skal konsentrere seg om sine kjerneoppgaver. Meg bekjent er det liten politisk uenighet om det, og jeg har flere ganger fått henstilling fra Stortinget om å styrke toll- og avgiftsetatens innsats på kjerneområder som bekjempelse av grensepasserende kriminalitet, smugling osv. – det er kjerneoppgavene. Hvis det er en ideologi, er det i så fall en meget bred ideologi, med bred politisk tilslutning.

Bekymringen fra småbåteierne har primært gått på at Småbåtregisteret skulle bli et redskap for myndighetene til å innføre en avgift utover gebyr. Det kan småbåteierne nå ta med ro. Vi har slått fast, og vi vil med omorganiseringen ytterligere bekrefte det, at en slik avgift ikke kommer på tale.

Hva vi legger inn i anbudsforutsetningene, fremkommer av mitt første svar. Vi legger vekt på at det skal drives på en kostnadseffektiv måte, og at det ikke skal være noen indirekte nye avgifter.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for tilleggssvaret, men jeg vet ikke om det er egnet til å berolige dem i båtmiljøet som er bekymret for at nye eiere kan se dette som en inntektskilde for hva de nå ellers måtte drive med. Det at det skal være kostnadseffektivt, er ikke noe vern mot at det drives med overskudd. Her vil man jo måtte forholde seg til ett register, og det vil således ikke være noe konkurrerende register man kan gå til hvis kostnadene her øker utover 300 kr, som det i dag koster i året å få båten registrert.

Når det gjelder smugling og Tollvesenets kjerneoppgaver, vil jeg bare peke på at båttyverier faktisk er en del av problemstillingen angående grenseoverskridende kriminalitet, og således vanskelig kan sies å falle helt utenfor det som er kjerneoppgavene til Tolldirektoratet.

Statsråd Per-Kristian Foss: Det er meg bekjent politietaten som driver etterforskning i forbindelse med båttyverier. Småbåtregisteret skal være et redskap for brukerne. Blant brukerne er også politi- og lensmannsetaten, selvfølgelig. Og for politiet skal det være et like godt redskap etter denne omorganiseringen som før.