Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2004 kl. 10

Dato: 11.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Vidar Bjørnstad (A): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«En kollektivløsning mellom Lysaker og Fornebu har vært en viktig forutsetning for videre utvikling av Fornebu-området. Det er nå skapt stor usikkerhet om framdrift i utbyggingsplanene på grunn av departementets krav om ytterligere utredning.

Vil statsråden bidra til en rask avklaring og følge opp tidligere forutsetning om den statlige medfinansieringen av en kollektivløsning til Fornebu?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil understreke at jeg mener det er viktig å komme raskt videre med å finne en helhetlig og god kollektivløsning for Fornebu-området. Jeg ønsker derfor å bidra til en rask avklaring.

Det er samtidig viktig å sikre et solid beslutningsgrunnlag for bruk av statlige midler til prosjektet. I brev av 3. desember i fjor bad jeg derfor Akershus fylkeskommune om en samlet saksframstilling og en anbefaling med hensyn til hvilken løsning som regionalt sett vurderes som den beste.

På denne bakgrunn pågår det nå en dialog mellom Samferdselsdepartementet og Akershus fylkeskommune som et grunnlag for å komme videre i saken.

Jeg viser også til at det ble bevilget 2 mill. kr til videre planlegging av Fornebu-banen over årets statsbudsjett. Stortinget har imidlertid ikke tatt stilling til endelig kollektivløsning for Fornebu-området.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg takker for svaret, selv om ikke jeg synes det var oppløftende.

Som jeg understreket i mitt spørsmål, mener jeg at en kollektivløsning er helt avgjørende for den utbygging som skal skje på Fornebu, med 6 000 boliger og 15 000 arbeidsplasser. Staten har selv vært en viktig pådriver for å ha en stor utnyttelsesgrad.

Det har hele tiden vært to viktige premisser i planprosessen, som har pågått over mange år. Det ene er at Akershus fylkeskommune skal ha planansvaret og i samarbeid med bl.a. Oslo og Bærum skal forestå forslag om planløsning. Statsråden skulle nå ha fått på bordet et brev fra Oslo kommune, Akershus fylkeskommune og Bærum kommune, som viser at de er enige om en løsning knyttet til automatbanen. Da skulle det være på plass.

Det andre er den statlige medfinansieringen. Det nevnte ikke statsråden i det hele tatt i sitt svar. Det er det løftet som er helt avgjørende i forhold til en finansieringsløsning for en banebetjening av Fornebu-området, i tillegg til det som skal ligge der som grunneierbidrag. Jeg synes at samferdselsministerens inngripen, det hun har uttalt i media, stort sett har bidratt til uklarhet og utrygghet med hensyn til hva man egentlig legger til grunn i de løftene som staten har gitt i planprosessen.

Jeg spør da statsråden direkte: Kan statsråden her og nå si at hun står ved det løftet som staten har gitt, og som bl.a. ble nedfelt i brev fra departementet i 2001 og i Nasjonal transportplan for inneværende periode?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er riktig at regjeringen Stoltenberg lovet inntil 600 mill. kr til denne løsningen høsten 2001. Dette har vi sagt at vi vil følge opp.

For at vi skal kunne gå inn med disse midlene, kreves det en kvalitetssikring av dette prosjektet. Vi har bedt Akershus kommune om å få en del vurderinger og fakta på bordet. Vi har fått svar, men vi har ikke fått svar på det vi ber om. Men ett langt steg videre i denne prosessen er tatt gjennom det at Oslo kommune og Bærum kommune er blitt enige om løsninger. Dette har jeg òg etterlyst. Det har det nå endelig kommet svar på, og det er jeg veldig glad for. Det gjør at prosessen har kommet et langt steg videre. Da er departementet også interessert i å kunne bidra, for å få på bordet de nødvendige vurderingene som må til når vi skal bruke så mye penger på et prosjekt.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg synes statsrådens andre svar var mer positivt.

Jeg skjønner at Samferdselsdepartementet og Regjeringen vil kvalitetssikre prosjektet. Nå har de jo vært inne i denne planprosessen i mange sammenhenger underveis. Jeg er glad for at statsråden understreker at hun vil følge opp løftet om at man skal bidra med inntil 600 mill. kr til en baneløsning til Fornebu.

Så sier statsråden at hun vil bidra til en rask avklaring. Det er jeg glad for. Jeg vil gjerne høre statsrådens vurdering av tidsperspektivet i forhold til en rask avklaring, for jeg har forstått det slik at hvis en skal ha muligheter til å samordne banebetjening til Fornebu med bl.a. en utbygging av Lysaker stasjon knyttet til dobbeltsporet Skøyen –Asker, vil det være helt avgjørende – og samfunnsøkonomisk lønnsomt – om en kan samordne de to utbyggingsprosessene.

Spørsmålet mitt er derfor: Når antar statsråden at hun kan ta stilling til dette og følge det opp med forslag om bevilgninger også fra Stortingets side?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er helt riktig at det er viktig å se Fornebu-løsningen i sammenheng med Lysaker stasjon. Det tar vi høyde for når vi jobber med begge deler. Det har også vært gitt stor frihet til Akershus fylkeskommune for å finne en kollektivløsning når det gjelder Fornebu. Vi må likevel stille krav når vi fra statens side bruker penger. Når vi er villige til å legge inn inntil 600 mill. kr i dette prosjektet, kreves det at vi vet hva pengene går til, og at vi vet at det er et godt og fornuftig prosjekt. Den jobben er vi ikke ferdige med ennå – vi har ikke fakta på bordet. Men vi må ha en god kollektivløsning, og derfor har vi alle samme intensjon med dette.

Tidligere i dag gikk det på at vi har hatt for rask framdrift, og at man føler at man har hatt for dårlig beslutningsgrunnlag politisk, lokalt osv. Jeg kan vise til en del andre prosesser, hvor man har presset slik på tid at vi har risikert å havne opp i løsninger som kanskje ikke har vært de beste. Derfor mener jeg at vi må ha en god kollektivløsning når det gjelder Fornebu, og vi må ha et riktig tempo i prosessen. Derfor kan jeg ikke love noen dato.