Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2004 kl. 10

Dato: 11.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Arne Sortevik (FrP): Spørsmålet lyder som følger: «Reguleringsplan for Jondalstunnelen i Hordaland utløser krav om konsekvensutredning, og utredningen er gjennomført av Statens vegvesen region vest og forelå i endelig og revidert form 19. desember 2003. Utredningen har 10 temarapporter. Ingen av disse ble fremlagt da fylkets samferdselsutvalg og fylkesutvalget behandlet saken og fattet vedtak i januar. Fylkesutvalget har i protokollmerknad etterlyst delrapportene.

Vil statsråden sørge for at delrapportene blir tilgjengelige for folkevalgte og for høringsinstansene?»

Statsråd Torild Skogsholm: Alle fagrapporter som blir utarbeidet i forbindelse med konsekvensutredning av vegprosjekter, skal være offentlige og dermed tilgjengelige for alle som ønsker å se rapportene. Det er imidlertid ikke vanlig å sende delrapportene ut til alle høringsinstansene. Et unntak fra offentliggjøring er kostnadsrapporten, hvor detaljene i rapporten er unntatt offentlighet av hensyn til en senere anbudsrunde. Selve kostnadsoverslaget er selvsagt en del av konsekvensutredningsrapporten.

Når det gjelder denne konkrete saken, opplyser Statens vegvesen at enkelte av fagrapportene ikke var ferdigstilte da konsekvensutredningen ble sendt ut på høring. Dette skyldes tidsnød. Statens vegvesen har ut fra lokale ønsker fra fylkeskommunen og berørte kommuner lagt opp en meget stram framdriftsplan på planprosjektet, med godkjente reguleringsplaner for prosjektet i løpet av sommeren 2004. Statens vegvesen valgte derfor å sende ut konsekvensutredningsrapporten før kvalitetssikringen av enkelte av fagrapportene var ferdig.

At enkelte av fagrapportene ikke var ferdige, betyr ikke at resultatene ikke var tilgjengelige. De ulike fagtemaene er omtalt i hovedrapporten. Denne framgangsmåten ble både samferdselsutvalg og fylkesutvalg orientert om.

Alle fagrapportene til denne konsekvensutredningen er nå ferdige og tilgjengelige for folkevalgte og høringsinstanser. Trafikkanalysen, som er den siste og mest omfattende av fagrapportene, ventes lagt ut på Vegvesenets internettsider i løpet av denne uken.

Jeg vil understreke at hovedregelen skal være at alle fagrapporter er ferdige og offentlig tilgjengelige før slike saker legges ut til offentlig høring og behandling i folkevalgte organer. Jeg vil be Statens vegvesen legge til grunn at denne regelen følges.

Arne Sortevik (FrP): Jeg takker for et rimelig klart og avklarende svar.

Jeg minner likevel om at når det i konsekvensutredningen opplyses at det er utarbeidet egne deltemarapporter om så viktige faktorer som veikostnader, trafikkanalyser og transportøkonomi, går jeg ut fra at de rapportene er laget nettopp for å sikre god kvalitet på selve hovedutredningen.

Jeg går ut fra at statsråden, ut fra det hun har svart, er enig i at det ikke er tilfredsstillende at de fylkespolitiske instanser som altså skal ta stilling til hovedrapporten, enten må vente på delrapportene eller faktisk ikke får dem i det hele tatt.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil igjen understreke at holdningen min til dette er at alle fagrapporter skal være ferdige og offentlig tilgjengelige før slike saker legges ut til offentlig høring og behandling i folkevalgte organer. Jeg mener at det er viktig for å kvalitetssikre det som er gjort.

For meg er dette et signal om at vi tidvis må ta en gjennomgang av de framdriftsplanene vi har i slike prosesser. Det er viktig at vi sørger for at kvaliteten på rapportene er god nok, at beslutningsunderlaget er godt nok – og at det er tilgjengelig.

Arne Sortevik (FrP): I en prosess som denne bruker man også opplysninger fra relevante prosjekter. Til overmål er det slik at man i forbindelse med Jondalstunnelen har et svært relevant prosjekt å vise til, nemlig Folgefonntunnelen, som ble bygd for kort tid siden, attpåtil i samme fjellplatået, drevet fra to kanter samtidig av én privat og én statlig driver.

Jeg har oppfattet det slik at Vegdirektoratet i eget rundskriv har slått fast at det skal utarbeides sluttrapporter fra større veiarbeider, og forutsetter at det er gjort for Folgefonntunnelen.

Mener statsråden at slike sluttrapporter skal være interne og dermed ikke offentlige? Mener statsråden at slike rapporter åpent skal brukes som erfaringsgrunnlag, også når man lager nye konsekvensutredninger for lignende prosjekter – til og med i nabolaget?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg mener, som jeg sa innledningsvis i mitt svar, at slike rapporter skal være offentlig tilgjengelige. Det kan være elementer når det gjelder kostnader, der det kan være grunn til å være litt restriktiv før man har hatt anbudsrunder – når man skal ha det. Men det som går på erfaringer, både når det gjelder bygging og utforming av tunneler og andre utfordringer man har av fysisk og teknisk karakter, mener jeg skal være offentlig. Det er viktig at allmennheten får kjennskap til dette, og at vi faglig kan lære av dette.