Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato: 10.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Spørsmål 19, fra representanten May Britt Vihovde til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Harald Hove.

Harald Hove (V): Jeg har den ære å stille spørsmål til samferdselsministeren:

«I forbindelse med innføring av ordningen med AutoPASS i Bergen og Tønsberg har Datatilsynet stilt krav om tilfredsstillende løsning for å kunne sikre mulighet for anonym passering av bomstasjonene. Den ordningen som har vært introdusert, har hatt dårlig tilgjengelighet og er langt dyrere enn rabattordningene knyttet til vanlig abonnement.

Vil statsråden ta et initiativ for å sikre at ordningen for anonym passering blir så likeverdig som mulig med vanlig abonnement?»

Statsråd Torild Skogsholm: Spørsmålet om anonym passering er et viktig spørsmål. Datatilsynet har krevd at det må være mulig å passere med anonymitet, slik det vil være ved manuell betaling i andre bompengeprosjekter. Betaling etterskuddsvis, slik det er mulighet for, gir ikke anonymitet. På denne bakgrunn er det etablert en ordning med anonym AutoPASS-konto, dvs. anonym brikke.

Brukerne har klaget på at den anonyme brikken ikke var godt nok kjent, og at den var for dårlig tilgjengelig. Tilgjengeligheten for trafikanten til etablering av anonym AutoPASS-konto er etter ønske fra Datatilsynet derfor nå utvidet til samme nivå som for etablering av ordinær AutoPASS-avtale, ifølge Statens vegvesen. I praksis gjelder dette hos driftsoperatør og utvalgte forhandlere i og utenfor bomringene i Tønsberg og Bergen. Vegdirektoratet avventer nå en rapport om hvordan denne ordningen er iverksatt og fungerer.

Datatilsynet har også tatt opp forhold rundt rabatter, og har ment at den anonyme brikken bør gi mulighet for rabatt slik som ved ordinære brikker. Vegdirektoratet har argumentert mot dette, med henvisning til at den anonyme brikken er parallell til manuell betaling i andre prosjekter, der det ikke gis rabatt. Jeg er kjent med at Vegdirektoratet avventer brev fra Datatilsynet om dette.

Jeg er opptatt av at anonym passering skal være en reell mulighet i AutoPASS. Samferdselsdepartementet vil følge opp overfor Statens vegvesen dersom det skulle vise seg at ordningen med anonym brikke ikke fungerer godt nok.

Harald Hove (V): Jeg vil først takke for svaret. Jeg kunne for så vidt ha gitt en ganske direkte beskrivelse av hvor vanskelig det var å få tak i en slik anonym brikke i forbindelse med innføringen av ordningen i Bergen. Det ble på forhånd ikke gitt noen informasjon om brikken og om at denne ordningen eksisterte. Det var først etter at Datatilsynet og pressen skapte en viss publisitet om det, at det overhodet ble informert om ordningen, og om at en slik brikke var tilgjengelig.

Det er jo den forskjellen mellom AutoPASS-systemet og den kontante betaling man hadde tidligere, at man nå på linje med andre brukere også forskuddsbetaler, og at man betaler inn på konto. Ville det ikke være naturlig at man så langt som overhodet mulig skulle gi anonym bruk samme mulighet til rabatt som annen bruk?

Statsråd Torild Skogsholm: AutoPASS-systemet er utviklet basert på en kobling mellom brikkeidentitet og registreringsnummer på kjøretøyet. Kontrollen kan skje gjennom oppslag i Kjøretøyregisteret, der en basert på registreringsnummer finner eieren av kjøretøyet. Anonym elektronisk løsning i automatiske bomstasjoner øker muligheten for misbruk ved flytting av brikken mellom kjøretøy. Rabattordninger ønskes i utgangspunktet ikke fra Statens vegvesens side, fordi det vil øke interessen for en ordning som gjør kontroll vanskelig. I tillegg gir den anonyme løsningen ikke mulighet for å delta i AutoPASS Samordnet Betaling. Som nevnt har det vært klager på at den anonyme brikken har vært for lite tilgjengelig, og det ønsker vi å gjøre noe med. Jeg ønsker at det skal være helt klart at denne muligheten fins, og hvor den fins.

Harald Hove (V): Som statsråden sa innledningsvis, er dette et viktig spørsmål, og det er et viktig personvernspørsmål. For Venstre, som både jeg og statsråden representerer, har dette med personvern vært viktig å følge opp. Det er klart at dette spørsmålet dreier seg om anledningen til å kunne ferdes anonymt.

Jeg vet at det kan være noen forskjeller i rabatter og i systemer som er begrunnet i at det kan være ulikheter på den tekniske siden eller ulikheter med hensyn til hva man faktisk gir av kreditt som privatperson overfor bompengeselskapene. Men får jeg spørre ganske presist: Mener statsråden at et mulig mindre misbruk bør stå i veien for at man får tilnærmet like gode rabattordninger, når situasjonen i dag er den at det er mer enn 50 pst. dyrere å velge en anonym brikke enn en annen brikke?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg mener i utgangspunktet at forskjellene i prisene på den anonyme løsningen og den ikke-anonyme løsningen bør være basert på kostnader. Er det knyttet ulike kostnader til de ulike systemene, må det avspeiles i de løsningene man har. Det bør nok også tas høyde for at det kan jukses med systemet. Men jeg vil gjerne utfordre Statens vegvesen på at det skal være så likeverdige løsninger som mulig, uten at jeg dermed kan garantere at rabattordningene blir presist like.