Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato: 10.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Sylvia Brustad til miljøvernministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av miljøvernministeren.

Sylvia Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål:

«I Aftenposten 2. mars kommer det fram at den forserte sjøkartleggingen blir forsinket med ett år, og at ambisjonsnivået på nye målinger er redusert. Grunnen oppgis å være innføringen av moms på tjenester. Senest i forbindelse med Stortingets budsjettbehandling bekreftet miljøvernministeren at kutt i bevilgningen til Kartverket ikke ville ramme den forserte sjøkartleggingen.

Kan statsråden bekrefte at målet om den elektroniske sjøkartleggingen står ved lag?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Forsert sjøkartlegging er gitt høy prioritet. Regjeringens ambisjonsnivå ble presentert i St.meld. nr. 30 for 2002-2003, «Norge digitalt» – et felles fundament for verdiskaping. Målet er at norskekysten har en tilfredsstillende dekning av autoriserte elektroniske sjøkart for alle viktige navigasjonsleder i løpet av 2006. Dette målet ligger fast.

Etter fullført forseringsprogram vil Statens kartverk legge vekt på vedlikehold, modernisering av havnekartene og oppgradering av enkeltområder som i første omgang ikke ble prioritert ut ifra behovet for navigasjonssikkerhet.

Innføring av moms på konsulenttjenester medfører at alle som benytter konsulenter, må betale moms i tillegg til ordinært honorar. Statens kartverk fikk, på samme måte som andre statlige virksomheter, en kompensasjon for at det ble innført moms på kartleggingstjenester. Jeg kan ikke se at innføringen av denne reformen har hatt avgjørende innvirkning på framdriften i sjøkartleggingen.

Gjennom styringen av Statens kartverk har miljøvernministeren de siste år prioritert sjøkartlegging som det viktigste innsatsområdet. Kartleggingen følger en plan som tar sikte på å komme i mål som forutsatt i 2006. Ved utgangen av 2003 forelå det ferdige elektroniske sjøkart fra svenskegrensen til og med Vega i Nordland samt i områder av Troms og Finnmark. Miljøverndepartementet har en løpende oppfølging av arbeidet og vil om nødvendig treffe tiltak for at det oppsatte mål skal nås.

Sylvia Brustad (A): For det første takker jeg for svaret, og jeg er for så vidt også tilfreds med svaret, for det viser at den opplysningen som kom fram i Aftenposten om at det kan bli ett års forsinkelse, er feil.

Flertallet i Stortinget, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viste bl.a. under behandlinga av denne saka til at dersom det blir endring i forhold til at sjøkartlegging skal prioriteres, må Regjeringa komme tilbake med en sak om det. Men ut fra det justisministeren nå sier, skjønner jeg at målsettinga står fast, at tempoet holdes oppe, og at vi er sikret at sjøkartene kommer når de skal, slik at en på den måten også kan bli sikrere når en ferdes til sjøs.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er den informasjonen jeg har å legge fram på vegne av miljøvernministeren. Informasjonen er også i samsvar med det svar jeg gav til representanten Bastesen, som med en noe annen begrunnelse i praksis stilte samme spørsmål, nemlig at vi skulle ha en sikker farled. Jeg har ikke noe å tilføye til det svar jeg allerede har avgitt.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 12.