Stortinget - Møte fredag den 14.mai 2004 kl. 10

Dato: 14.05.2004

Sak nr. 4

Forslag oversendt fra Odelstingets møte 23. april 2004 (jf. Innst. O. nr. 64):
"Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som utvider Arbeidstilsynets fullmakter til håndheving av regler nedlagt i allmenngjorte tariffavtaler og styrket kontroll med overholdelsen av reglene om arbeidstid og andre aktuelle vilkår i arbeidsmiljøloven, samt standarder for bolig- og brakkeforhold, i forbindelse med utstasjonering av arbeidstakere."

Talere

Votering i sak nr. 4

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A) [12:13:21]: Vi er nå kommet til en rekke forslag som er oversendt fra Odelstingets møte 23. april i år. Det er ikke naturlig, og heller ikke praksis, å ta opp en ny debatt. Jeg viser til debatten som var i Odelstinget.

Like fullt er det grunn til å peke på ett forhold, og det er at i disse forslagene ber Stortinget gjennomgående Regjeringen om innen 1. juni 2004 å legge fram diverse forslag. Siden det er kort tid til 1. juni, finner jeg grunn til å minne om at innstillingen fra komiteen var avgitt 2. april, og at det skjedde etter en forutgående sak, slik at Regjeringen relativt lenge har vært kjent med både komiteens innstilling i denne saken og forutsetningene. Det er altså ikke slik at Stortinget i dag instruerer Regjeringen om å komme tilbake med forslag i løpet av 14 dager eller vel det.

Tillat meg derfor bare kort å referere til det som er bakgrunnen for disse forslagene. Flertallet i Stortingets kommunalkomite, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at

«disse partier høsten 2003 og på nyåret 2004 tok initiativ for å sikre en grundig forberedelse av eventuelle tiltak på arbeidsmarkedsområdet for å unngå negative konsekvenser ved utvidelsen av EØS-avtalen».

Man viste videre til sine merknader i Innst. S. nr. 149 for 2003-2004 om behovet for iverksetting av nødvendige lov- og forskriftsendringer fra 1. mai 2004 for å hindre sosial dumping.

Flertallet konstaterte at Regjeringen likevel ikke i tide hadde igangsatt nødvendig lovarbeid. Flertallet uttalte at man mente at dette var meget uheldig. Man fant det derfor påkrevd å gi Regjeringen frist til 1. juni 2004 for å fremme en ny sak for Stortinget med aktuelle lovendringer. Bakgrunnen var at man mente at det ville gi en sikrere behandling enn om komiteen, uten forutgående behandling av Regjeringen, skulle ha foretatt lovgivningsarbeidet. Dette er bakgrunnen for disse forslagene. Det er derfor fullt forsvarlig å be Regjeringen komme tilbake 1. juni.

Statsråd Erna Solberg [12:15:44]: Jeg må også få lov til å vise til mitt innlegg i den samme debatten.

Jeg vil understreke at vi fra 2. april har visst at det har vært et flertall bak disse forslagene. Jeg synes likevel at to måneders forberedelser til å gjøre slike endringer er knapp tid. Det betyr at vi kommer til å bryte alle de vanlige rutinene og alle de vanlige instruksene som finnes, for å legge frem lovforslaget for Stortinget. Men Stortinget ble også på det tidspunktet informert om at det ville bli fremlagt forslag som ikke hadde vært på høring, og at alle de som ble berørt av det, ikke hadde fått en grundig orientering eller fått mulighet til å si sin mening. Men det har man gjort med åpne øyne fra Stortingets side. Da forventer jeg at man, når forslagene kommer til Stortinget, kanskje bruker tid på å høre litt på hva konsekvensene av noen av disse forslagene blir. Det er flere forslag som jeg tror ikke er problematiske, men noen av dem tror jeg nok man bør ha en runde på – hvor praktikabelt er det å gjennomføre det på akkurat den måten?

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A) [12:17:14]:        Når det gjelder realiteten i forslagene, hadde vi anledning til å diskutere det tidligere. Vi får sikkert også anledning til å diskutere det når Regjeringens forslag kommer.

På bakgrunn av statsrådens innlegg må det likevel være lov til å si at bakgrunnen for tidspresset her ikke er mangel på kunnskap om behovet for denne type tiltak, men det har vært ulik politisk vurdering. Regjeringen har ikke ønsket å følge opp de klare ønsker som flertallet i Stortingets kommunalkomite ved flere anledninger har gitt uttrykk for. Når saken ikke hadde fått den forberedelsen som man måtte ha lov til å forvente, følte altså komiteen behov for at Regjeringen måtte komme tilbake. Det burde ha vært iverksatt fra 1. mai. Det var ikke mulig på grunn av Regjeringens manglende forberedelse. Jeg forutsetter at vi får et skikkelig grunnlag til 1. juni.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 2775)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Det voteres over forslag oversendt fra Odelstingets møte 23. april 2004:

«Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som utvider Arbeidstilsynets fullmakter til håndheving av regler nedlagt i allmenngjorte tariffavtaler og styrket kontroll med overholdelsen av reglene om arbeidstid og andre aktuelle vilkår i arbeidsmiljøloven, samt standarder for bolig- og brakkeforhold, i forbindelse med utstasjonering av arbeidstakere.»

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet står bak forslaget, og presidenten antar at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker å stemme imot.

Votering:Forslaget bifaltes med 58 mot 40 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.25.44)