Stortinget - Møte torsdag den 10. juni 2004 kl.10

Dato: 10.06.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 221 (2003-2004), jf. Dokument nr. 5 (2003-2004))

Sak nr. 4

Innstilling fra forsvarskomiteen om Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar-31. desember 2003

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ønske fra forsvarskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

- Det anses vedtatt.

Kjetil Bjørklund (SV) [13:55:35]: (ordfører for saken): Denne saken omhandler innberetningen fra Forsvarets ombudsmannsnemnd for 2003 og viser en virksomhet der antallet klagebehandlinger holder seg stabilt, og der også medholdsandelen synes å være stabil. Dette er bra i en tid der de ansatte i Forsvaret opplever en sterk omstilling som for mange innebærer en vesentlig endring av arbeidshverdagen.

Forsvarets personellforvaltning bruker svært lang tid på saksbehandlingen, både i saker for Forsvarets personell og når ombudsmannen henvender seg. Forsvaret innrømmer selv at behandlingstiden i noen tilfeller bryter med forvaltningsloven. Komiteen har i innstillingen samlet slått fast at all behandling av personalsaker skal skje innenfor gjeldende lover og regelverk. Dette er vesentlig, fordi det er avgjørende med et godt forhold til de ansatte, og særlig i en tid med høyt omstillingstempo. Dette gjelder selvsagt også i forhold til Forsvarets ombudsmannsnemnd.

Vernepliktsverket ble for en stund siden omorganisert. Dette har ført til at klagebehandling i vernepliktssaker behandles i samme organ. Komiteen har foreslått at det opprettes et overordnet klageorgan, slik at de vernepliktige opplever at klagebehandlingen er uavhengig. For mange vernepliktige er det selvsagt tungtveiende grunner til at man velger å klage på et vedtak, og da er det viktig at klagebehandlingen oppleves som reell. Jeg tar dermed opp dette forslaget.

Komiteen sier videre i innstillingen klart fra om at omorganiseringen i Forsvaret ikke må medvirke til at soldatenes velferdstilbud svekkes, og at voksenopplæringen skal opprettholdes på et nivå som fortsatt gjør at ordningen oppleves som en virkelig kompensasjon for det året førstegangstjenesten avtjenes. Ordningen bør også være gjeldende for kontraktsbefal og vervede, og komiteen anbefaler, slik ombudsmannsnemnda selv har gjort, at man vurderer å vente med ytterligere reduksjoner i tildelingen til voksenopplæringen til man har fått tid til å omstille voksenopplæringen, ved bl.a. annet å få tid til å gjennomføre nødvendig nedbemanning.

Når det gjelder senskader ved internasjonale operasjoner, mener komiteen at det er viktig at Forsvaret samler sine ressurser på dette feltet i en nasjonal poliklinikk som også kan gi råd i juridiske spørsmål og i trygdespørsmål. Komiteen har bedt om at dette arbeidet nå blir prioritert.

Så vil komiteen presisere at når det gjelder erstatning for psykiske senskader som følge av tjenestegjøring i internasjonale operasjoner, bør det ikke settes en absolutt tidsavgrensning for Forsvarets ansvar. Tilbudet etter at den første akuttfasen er over, og fram til det sivile helsevesenet overtar ansvaret, synes noe mangelfullt, og komiteen ber Regjeringen vurdere ansvarsforholdene mellom Forsvaret og det sivile helsevesenet og hvilke tiltak som bør etableres for å dekke alle faser som Forsvaret har ansvar for.

Til slutt: Komiteen har merket seg at nemnda nå øker sin kompetanse vedrørende forholdene for dem i Forsvaret som er ansatt i utlandet, og komiteen ber om at nemnda fortsetter praksisen med befaringer til steder der norske styrker eller norsk personell deltar i utenlandsoppdrag.

Med dette vil jeg anbefale innstillingen.

Gunnar Halvorsen (A) [13:59:43]: Arbeiderpartiet er godt fornøyd med det arbeidet som er lagt fram i og med Ombudmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar-31. desember 2003. Dette gjenspeiler seg også i forsvarskomiteens innstilling, som er enstemmig. Når jeg likevel tar ordet, er det for å trekke fram et par punkter i innberetningen.

Komiteen er tilfreds med at omstillingen og nedbemanningen i Forsvaret ikke har medført et særlig økende antall klagesaker, men ser det likevel som bekymringsfullt at Ombudsmannens datasystemer ikke er oppdatert. Løpende oppdatering av gjeldende lover og regler er selve grunnlaget i Ombudsmannens arbeid. Til tross for gjentatte purringer er dette pr. 26. mars i år ennå ikke i orden. Selv om disse to sakene kanskje ikke har noe direkte med hverandre å gjøre, er det viktig at de som er satt til å kontrollere, også har redskap til utføre sitt arbeid. Jeg håper datasystemet pr. dags dato er oppe og går.

Vi i Arbeiderpartiet har også merket oss at behandlingstiden for økonomiske og sosiale saker er lang, og at rekrutteringen til velferdsoffisersstillingene ikke er god nok. Dette må det gripes fatt i, da det har med trivselen til soldatene å gjøre.

Voksenopplæringen er viktig som et kompensasjonselement for å utføre lovpålagt førstegangstjeneste. Det er også viktig som et statushevende tiltak, noe Arbeiderpartiet har påpekt ved flere anledninger.

Når det gjelder internasjonale operasjoner og sikkerheten ved øvelser og operasjoner, er jeg enig med Ombudsmannsnemnda i at Forsvaret må ta et effektivt og medisinsk fornuftig ansvar. Jeg vil vise til loven om personell i Forsvaret, som vi skal behandle i Odelstinget senere i dag. Her vil det nye avdelingsbefalet og det nye Forsvarets helsetilsyn få viktige oppgaver vedrørende våre soldaters trygghet.

Med dette vil jeg på vegne av Arbeiderpartiet støtte komiteens enstemmige innstilling og forslag til vedtak.

Åse Wisløff Nilssen (KrF) [14:02:32]: Saksordføreren har hatt en grei gjennomgang av saken, men det er to områder som er nevnt i innstillingen som jeg velger å si litt om.

Stressmestring er en stor utfordring i forbindelse med internasjonale operasjoner, og det er viktig at den enkelte soldat får tett oppfølging på dette området. Ombudsmannsnemnda for Forsvaret er av den oppfatning at det har klare fordeler, ikke minst for dem som har fått psykiske senskader, at Forsvaret samler sine ressurser på dette felt i en nasjonal poliklinikk som også kan gi råd i juridiske spørsmål og i trygdespørsmål.

Personellets mestringsevne i forhold til egne helseproblemer vil bli svekket ved manglende oppfølging. Kristelig Folkeparti er derfor opptatt av at det blir jobbet videre med forslaget fra Ombudsmannsnemnda. For oss er det viktig å forebygge og å hjelpe den enkelte til å kunne takle tøffe internasjonale oppdrag. God oppfølging er også viktig mens personellet er ute. Det vil sannsynligvis gi mindre ettervirkninger og senskader.

Det er viktig at det legges til rette for et godt helsetilbud. Har personellet problemer, bør de ha mulighet til å snakke med leger og annet helsepersonell som skjønner hva de snakker om, og som har større forutsetning for å forstå hva de egentlig sliter med, enn oss andre, som kanskje bare har jobbet i helsevesenet her hjemme. Det vil også gi behandlingen større styrke, og resultatet vil bli bedre.

Et annet viktig område for Kristelig Folkeparti er voksenopplæringen. Det er viktig med en grundig og gjennomgripende gjennomgang av voksenopplæringen med sikte på å avklare målgruppe, formål og økonomiske rammer. Voksenopplæringen i Forsvaret bør opprettholdes på et nivå som fortsatt sikrer at voksenopplæringstilbudet oppleves som en virkelig kompensasjon for det året førstegangstjenesten avtjenes. Voksenopplæringen skal heve den sivile kompetansen hos vernepliktige mannskaper, vervede kontraktbefal og nå vel også avdelingsbefal. Tilbudet bør være meningsfylt for alle disse gruppene.

Forsvaret må dessuten ta ansvar for at personell i internasjonale operasjoner også gis sivil kompetanse som kan komme til nytte etter at deres militære engasjement er over. Derfor er det helt nødvendig å se på hvilke oppgaver voksenopplæringen skal ha ansvar for, og bevilge penger i forhold til det. I dag er det ikke balanse. Pengene har ikke strukket til for de ønsker og behov som er framsatt. I dag er det ikke kun de vernepliktige som får tilbudet. Det er blitt flere. Det er derfor det er det så viktig å se på hele voksenopplæringsbiten og hvordan vi ønsker å bruke den.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 3140)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen opprette et overordnet klageorgan for vernepliktssaker utenfor Vernepliktsverket.

II

Dokument nr. 5 (2003-2004) - om Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar-31. desember 2003 - vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.