Stortinget - Møte tirsdag den 15. juni 2004 kl.10

Dato: 15.06.2004

Formalia

Minnetaler over stortingsrepresentant Leif Lund og tidligere stortingsrepresentant Finn Georg Thoresen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Stortingsrepresentant Leif Lund er avgått ved døden.

Det var med dyp sorg vi mottok det triste budskapet om at Leif Lund var død, bare 61 år gammel.

Leif bar sin mangeårige kreftsykdom med beundringsverdig styrke. Til tross for flere tilbakefall klarte han gang på gang å komme tilbake til Stortinget med pågangsmot og stor arbeidsinnsats, men søndag 30. mai måtte han gi tapt for sykdommen.

Bergen og Hordaland har mistet en arbeidsom stortingsrepresentant, og vi har mistet en god kollega, venn og humørspreder.

Leif ble født i Bergen i 1942. Han vokste opp i Sandviken sammen med mor, far og sin tvillingbror. Som 16-åring begynte han å arbeide på Hæggernes Valsemølle. Her møtte han et aktivt og radikalt fagforeningsmiljø, som preget ham sterkt. Han ble leder for Møllearbeidernes Fagforening i 1974. Politikk og fagforeningsarbeid ble to sider av samme sak for Leif. Arbeidet for trygge arbeidsplasser og sosial rettferdighet vekket ham til samfunnsinnsats.

Han ble et aktivt medlem i Arbeiderpartiet, først som bydelspolitiker og kommunepolitiker i Bergen, før han i 1993 kom inn på Stortinget. I sine to første perioder her på Stortinget var Leif medlem av kommunalkomiteen. Her arbeidet han med et bredt spekter av saker, ikke minst med å styrke de faglige rettigheter og for å sikre folk et godt arbeidsmiljø.

Leif var svært opptatt av Bergen og de utfordringene som norske storbyer har. Han hadde et sterkt engasjement i disse sakene, noe som bidrog til å inspirere mennesker rundt ham.

I inneværende periode var Leif et aktivt medlem av forsvarskomiteen. Helt til det siste arbeidet han med Forsvarets langtidsplan. Ikke minst var han engasjert i og arbeidet hardt for å få rustet opp tørrdokken på Haakonsvern, noe som ville sikre Bergen mange arbeidsplasser. Og han lyktes med det.

Leif var stolt av sin bakgrunn. Han visste hvem han var, og hvor han kom fra. Han stod hele sitt liv solid plantet i arbeiderbevegelsen - uten kompromiss. Han var levende opptatt av verdier om likhet og solidaritet med andre mennesker.

Leif hadde svært god kontakt med folk - med partifeller, med fagbevegelsens representanter og med velgerne. Han sa alltid at denne kontakten gav ham viktige innspill i det politiske arbeid, og det fikk vi i Arbeiderpartiets stortingsgruppe nyte godt av. Det var alltid klar tale når Leif tok ordet. Urettferdighet, at noen falt utenfor, engasjerte ham. Han ble opprørt over mangel på samfunnsansvar.

Leif var en person som ikke bare var respektert her på Stortinget. Han var også godt likt. Han var inkluderende og imøtekommende. Han hadde smilet på lur, et godt glimt i øyet og på tjuagutters vis alltid en treffende replikk på lager, både til meningsfeller og til motstandere. Han spredte godt humør, og han fikk oss til å føle oss velkomne og verdifulle.

Vi har alle mistet en god kollega og venn, og våre tanker går til familien, som har mistet sin kjære mann og far.

Tidligere stortingsrepresentant Finn Thoresen er død, 72 år gammel.

Finn Thoresen ble født 21. januar 1932 og vokste opp på et småbruk i Spydeberg. Han var befalsutdannet og arbeidet i mange år med eksport innenfor norsk industri. I 1969 etablerte han i samarbeid med Norsk Hydro et maskinfirma, som han ledet til 1975. Etter 1975 arbeidet han som frittstående næringslivskonsulent.

Thoresen hadde et langvarig politisk engasjement, og han gikk for fullt inn i politikken etter EF-debatten i 1972. I 1973 var han med på å stifte Anders Langes Parti, og han hadde i perioder flere tillitsverv i Fremskrittspartiet i løpet av 1970- og 1980-tallet, som medlem av sentralstyret og som formann og nestformann i henholdsvis Østfold og Akershus Fremskrittsparti. Han ble medlem av Ski kommunestyre i 1979 og var varaordfører fra 1984 til 1987. Thoresen møtte i korte perioder som vararepresentant til Stortinget i perioden 1981-1985 og ble valgt inn på Stortinget som representant fra Akershus i 1989. I den perioden han møtte, var han medlem av kirke- og undervisningskomiteen.

I 1992 meldte han seg ut av Fremskrittspartiet og møtte etter dette som uavhengig representant fram til valget i 1993. Samme år var han med på å stifte et nytt parti, Samlingspartiet Ny Fremtid, som han ledet fram til 1997.

I kirke- og undervisningskomiteen gikk han inn for kultur- og idrettssaker med stor glød, og han viste i det hele et stort engasjement i sitt arbeid på Stortinget. Han gav selv uttrykk for at han satte pris på den muligheten arbeidet i komiteen gav til å engasjere seg i spørsmål knyttet til vår historiske bakgrunn, moral og kultur. Hans politiske syn var sterkt ideologisk preget og bygde på et kristent-liberalistisk grunnlag. Det var en målsetting for ham å bringe det kristne kulturgrunnlaget sterkere inn i politikken, samtidig som han gikk inn for en liberalistisk markedsøkonomi. Det kristne verdigrunnlag kombinert med økonomisk liberalisme var et grunnleggende element i hans politiske arbeid.

Finn Thoresen er blitt omtalt som en moderne haugianer. Han kom fra et pietistisk hjem preget av stort samfunnsengasjement og medmenneskelighet, og der både foreldre og besteforeldre var politisk engasjert. Han la alltid stor vekt på familiens rolle i samfunnet og argumenterte sterkt for å sikre kjernefamiliens tradisjonelle posisjon. Han understreket viktigheten av at barn får vokse opp i ryddige familieforhold, og framhevet at familien var nødvendig for å sikre trygghet, tilhørighet og identitet.

Som politiker var han både omstridt og stridbar. Da han følte at Fremskrittspartiet ikke lenger delte hans verdigrunnlag, valgte han å melde seg ut framfor å forsøke å nå fram med sitt syn innenfor partiet. Hans synspunkter kunne være kontroversielle, og han utfordret kontinuerlig den politiske venstresiden med sin klare motstand mot sosialistisk ideologi og idealer. Som person var han fritttalende, "rett på sak" og med en usedvanlig frisk stil. Samtidig hadde han et stort og ekte politisk engasjement og viet store deler av sitt liv til aktivt politisk arbeid. Med spontan og egenartet personlighet var han en tydelig og profilert politiker.

Vi minnes Leif Lund og Finn Thoresen med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagens møte fortsetter utover den reglementsmessige tid til kl. 16.00. - Det anses vedtatt.

Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1-7 behandles under ett. - Det anses vedtatt.

Møtet hevet kl. 00.20.