Stortinget - Møte torsdag den 30. september 2004 kl. 10.10

Dato: 30.06.2004

Formalia

Dessuten forelå følgende

Presidenten: Endringene i Regjeringen 18. juni 2004 medfører følgende endringer i Stortingets sammensetning: De tidligere medlemmer av Regjeringen Einar Steensnæs og Ingjerd Schou har tatt sete som representanter.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • Fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Ingmar Ljones, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg, Inga Marte Thorkildsen og Karin S. Woldseth om permisjon torsdag 30. september, alle for å delta i De forente nasjoners 59. ordinære generalforsamling i New York

  • Fra Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Unions 111. konferanse i Genève, undertegnet av delegasjonens leder, stortingsrepresentant Karin Andersen, om permisjon torsdag 30. september for representantene Karin Andersen, Thore A. Nistad og Oddbjørg Ausdal Starrfelt

  • Fra representantene Olav Akselsen, Heikki Holmås og Åse Wisløff Nilssen om permisjon torsdag 30. september, alle for å delta på totalforsvarskurs ved Forsvarets høgskole

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Hedmark fylke: Helge Bjørnsen og Yngvar Aarebrot

    For Hordaland fylke: Pål Berrefjord, Jan Koløy og Pål Kårbø

    For Nordland fylke: Tomas Norvoll

    For Oppland fylke: Morten Ørsal Johansen

    For Oslo: Ragnar Bøe Elgsaas og Akthar Chaudry

    For Rogaland fylke: Inger Lise Aarrestad og Jan Petter Rasmussen

    For Vestfold fylke: Lars Egeland

  • 3. Pål Kårbø og Morten Ørsal Johansen innvelges i Lagtinget for den tid de møter for representantene Ingmar Ljones og Thore A. Nistad.

Presidenten: Helge Bjørnsen, Yngvar Aarebrot, Pål Berrefjord, Jan Koløy, Pål Kårbø, Tomas Norvoll, Morten Ørsal Johansen, Ragnar Bøe Elgsaas, Akthar Chaudhry, Inger Lise Aarrestad, Jan Petter Rasmussen og Lars Egeland er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag. – Det anses vedtatt.

Presidenten foreslår Sigvald Oppebøen Hansen. – Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen anses enstemmig valgt som settepresident for Stortingets møte i dag.

Statsråd Per-Kristian Foss overbrakte 8 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Statsråd Per-Kristian Foss [10:13:01]: La meg få tillegge, med tanke på Stortingets behandling av St. prp. nr. 83, at dette er en rent teknisk endring av budsjettet for inneværende år på bakgrunn av endringer i departementsstrukturen.

Presidenten: Presidenten vil foreslå at St.prp. nr. 83, som statsråden refererte til, behandles etter forretningsordenens § 28 tredje ledd bokstav d, og føres opp til behandling på tilleggsdagsorden i dag. – Ingen innvendinger er framkommet, og det anses vedtatt.

De øvrige proposisjonene vil bli behandlet på ordinær måte.

Det skal framsettes en rekke grunnlovsforslag; først representanten Øystein Hedstrøm.

Øystein Hedstrøm (FrP) [10:14:09]: På vegne av Carl I. Hagen, Lodve Solholm og meg selv vil jeg sette frem et forslag om å oppheve Grunnloven § 107 om odels- og åsetesretten.

Presidenten: Representanten Steinar Bastesen vil framsette et grunnlovsforslag.

Steinar Bastesen (Kp) [10:14:40]: På vegne av meg selv vil jeg framsette et grunnlovsforslag om å endre Grunnloven §§ 26, 93 og 110d med sikte på å skjerpe inn reglene om inngåelser av internasjonale avtaler og for å grunnlovfeste det demokratiske systemet både lokalt og nasjonalt.

Presidenten: Representanten May Britt Vihovde vil framsette et grunnlovsforslag.

May Britt Vihovde (V) [10:15:20]: Eg vil på vegner av meg sjølv fremja forslag om å oppheva grunnlovsvernet av odelsretten og – alternativt – odelsretten og åseteretten, jf. Grunnloven § 107.

Presidenten: Representanten Inge Lønning vil framsette et grunnlovsforslag.

Inge Lønning (H) [10:15:50]: På vegne av representanten Julie Christiansen og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om endringer i Grunnloven § 93 med sikte på å åpne for at samtykke til suverenitetsoverføring kan gis med 2/3 flertall dersom det først er avholdt en rådgivende folkeavstemning.

Presidenten: Representanten Kjell Engebretsen vil framsette et grunnlovsforslag.

Kjell Engebretsen (A) [10:16:29]: På vegne av Jørgen Kosmo og meg selv har jeg den ære å framsette et forslag om retting av språket i en rekke av Grunnlovens paragrafer.

Presidenten: Representanten Trine Skei Grande vil framsette et grunnlovsforslag.

Trine Skei Grande (V) [10:17:00]: På vegne av Kjell Engebretsen, Anita Apelthun Sæle, Heidi Grande Røys, Magnhild Meltveit Kleppa og meg sjøl ønsker jeg å fremme et grunnlovsforslag om å grunnlovfeste det lokale sjølstyret.

Presidenten: Representanten Martin Engeset vil framsette et grunnlovsforslag.

Martin Engeset (H) [10:17:34]: På vegne av representantene Inge Lønning, Jan Tore Sanner, André Dahl og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag til endring av Grunnloven §§ 54, 68, 71 og 112 om oppløsningsrett.

Presidenten: Representanten Dagrun Eriksen vil framsette et grunnlovsforslag.

Dagrun Eriksen (KrF) [10:18:08]: På vegne av representantene Åse Gunhild Woie Duesund, Per Steinar Osmundnes og meg selv har jeg den ære å fremme grunnlovsforslag om ny § 95a i Grunnloven, vern om liv.

Presidenten: Representanten Marit Arnstad vil framsette et grunnlovsforslag.

Marit Arnstad (Sp) [10:18:42]: På vegne av Åslaug Haga og meg sjøl vil jeg fremme forslag om endring av Grunnloven § 93 om rådgivende folkeavstemning.

Presidenten: Representanten Carl I. Hagen vil framsette et grunnlovsforslag.

Carl I. Hagen (FrP) [10:19:12]: Jeg har den ære å fremme forslag om endringer i Grunnloven § 75 med sikte på å legge til rette for en større grad av stabilitet og klarhet i politikken og i rammebetingelsene for norsk næringsliv.

Presidenten: Representanten Berit Brørby vil framsette et grunnlovsforslag.

Berit Brørby (A) [10:19:51]: Det er en ære på vegne av representantene Jørgen Kosmo, Berit Brørby, Siri Hall Arnøy, Olav Gunnar Ballo og Kjell Engebretsen å fremme forslag om endringer i Grunnloven §§ 17, 49, 73, 74 og 76–78 med sikte på å oppheve inndelingen av Stortinget i to avdelinger, dvs. Odelstinget og Lagtinget.

Presidenten: Representanten Ågot Valle vil framsette to grunnlovsforslag.

Ågot Valle (SV) [10:20:45]: Det er en glede for meg på vegne av representantene Siri Hall Arnøy, Øystein Djupedal, Rolf Reikvam, Hallgeir H. Langeland og meg sjøl å fremme forslag om endringer av en rekke paragrafer i Grunnloven som vil innebære innføring av republikansk statsform.

Jeg vil dernest fremme et forslag på vegne av representantene Siri Hall Arnøy, May Hansen, Hallgeir H. Langeland og meg sjøl om å innføre en egen grunnlovsbestemmelse om vern mot diskriminering på grunn av kjønn og diskriminering av minoriteter.

Presidenten: Representanten Siri Hall Arnøy vil framsette tre grunnlovsforslag.

Siri Hall Arnøy (SV) [10:21:38]: På vegne av representantene Ågot Valle, Ingvild Vaggen Malvik, Øystein Djupedal og meg selv har jeg den glede å framsette et forslag om endringer i en rekke paragrafer i Grunnloven med sikte på å avskaffe Grunnlovens bestemmelser om statskirkeordningen og å grunnlovfeste landets statsskikk og menneskerettighetsforpliktelser.

På vegne av representanten Ågot Valle og meg selv vil jeg sette fram forslag om endring av Grunnloven § 5 med sikte på å avskaffe Kongens immunitet mot rettsforfølgelse.

På vegne av representanten Ågot Valle og meg selv vil jeg sette fram forslag om ny § 110d i Grunnloven om retten til bolig.

Presidenten: Representanten Gunnar Halvorsen vil framsette et grunnlovsforslag.

Gunnar Halvorsen (A) [10:22:32]: Jeg ønsker å fremme et grunnlovsforslag om endring av Grunnloven § 59.

Presidenten: Da skulle alle som har levert inn forslag til endring av Grunnloven, ha hatt anledning til å framsette disse. Grunnlovsforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte. Det ser ut til at kontroll- og konstitusjonskomiteen får rikelig med arbeidsoppgaver i neste stortingsperiode.

Representanten Jan Simonsen vil framsette et privat forslag.

Jan Simonsen (uav) [10:23:20]: Det blir et skikkelig antiklimaks med et helt alminnelig forslag.

Jeg har den glede å framsette forslag om nye regler for å utstede turistvisum. (Munterhet i salen)

Presidenten: Representanten kan ha rett i at det kunne blitt et antiklimaks. Forslaget vil selvsagt bli behandlet på reglementsmessig måte.