Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 2004 kl. 10

Dato: 27.10.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Harald T. Nesvik (FrP) [11:01:04]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til den ærede arbeids- og sosialminister:

«Under behandlingen av Innst. O. nr. 59 (1998-99) ble det vedtatt endringer i lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser, der det fremgikk at poengopptjening i folketrygden etter fylte 67 år kan holdes utenfor samordningen med tjenestepensjon. I bladet Pensjonisten nr. 5 for 2004 hevdes at forskriften, som er påkrevd, ennå ikke er laget av departementet.

Hvis dette er riktig, vil da statsråden omgående sørge for at forskrift blir laget, slik at alle de pensjonistene dette gjelder, får sin rettmessige ytelse?»

Eirin Faldet hadde her tatt over presidentplassen.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:01:46]: Ved lovendring i 1999 ble det i samordningsloven tatt inn bestemmelser om at økt tilleggspensjon fra folketrygden kan holdes utenfor samordningen. Endringen var begrenset til økt tilleggspensjon som følge av poengopptjening ved omsorgsarbeid etter helt avsluttet yrkesaktivitet og poengopptjening etter uttak av tjenestepensjonen for årene da pensjonisten fylte 67, 68 eller 69 år. I proposisjonen ble det signalisert at en også skulle gi en forskrift. Dette er, som representanten Nesvik påpeker, så langt ikke gjort.

Dette skyldes at den aktuelle bestemmelsen er praktisert i samsvar med lovens intensjoner. Standpunktet er i overensstemmelse med de offentlige tjenestepensjonsordningenes oppfatning.

Etter en nærmere vurdering har departementet likevel kommet til at gjeldende praksis bør forskriftsfestes. Spørsmålet har vært forelagt tjenestepensjonsordningene, som er enig i at det utformes en forskrift der praksis nedfelles.

Jeg tar sikte på at forskriften, som nå er under arbeid i departementet, blir fastsatt innen årets utgang.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:02:54]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg må si det var et meget godt svar.

Jeg vil gi honnør til statsråden for at han har grepet fatt i dette så raskt, og for at vi kan få denne forskriften på plass forhåpentligvis innen utgangen av året. Det er jo helt riktig som statsråden sier, at i proposisjonen står det følgende:

«Det kan bli nødvendig at den enkelte selv må søke om å få den aktuelle opptjeningen samordningsfri. Det blir derfor påkrevet å gi en forskrift om gjennomføringen slik det er hjemmel for i samordningsloven § 23 nr. 3.»

Så jeg håper at dette kommer raskt på plass, slik at pensjonistene har den trygghet at dette er forskriftshjemlet. Utover det vil jeg bare takke statsråden for et godt svar og et godt arbeid.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:03:42]: Etter denne anerkjennelse er det vel ikke nødvendig med ytterligere merknader fra min side, annet enn å bekrefte at forskriften vil komme på plass innen utgangen av året. Men jeg vil også understreke at det er vår klare oppfatning at den praksis som har vært fulgt etter lovendringen, er helt i tråd med de intensjoner som lå til grunn for endringen av loven.