Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 2004 kl. 10

Dato: 27.10.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Finn Kristian Marthinsen (KrF) [11:04:22]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Enkelte lokalsamfunn har særskilte utfordringer knyttet til økt folketall i turistsesongen. Dette gjelder f.eks. Gol og Hemsedal, som i vinterhalvåret besøkes av tusenvis av skiturister. I budsjettinnstillingen for 2004 uttalte en samlet justiskomite at befolkningssvingninger som nevnt skal hensyntas i de årlige tildelingene til politidistriktene. Underforstått skal økte midler automatisk tildeles politiet i de respektive lokalsamfunn.

Hvordan vil statsråden sikre at dette klart framgår av tildelingen?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:05:01]: Innen mange politidistrikter finnes det spesielle forhold som krever en særskilt vurdering ved tildeling av bevilgninger. Det kan være turisttilstrømning på sommeren eller vinteren, høyskoler eller universitet med stor tilstrømning av studenter, spesielle utbyggingsprosjekter med et stort antall arbeidere i en periode e.l. Slike spesielle forhold kan kreve ekstra innsats av politiet. Ved fastsettelse av bemanningen ved de enkelte politidistriktene og lensmannskontorene er det bl.a. tatt hensyn til spesielle utfordringer i distriktet.

Justisdepartementet har i tildelingsbrevet til Politidirektoratet påpekt uttalelsen fra justiskomiteen i Budsjett-innst. S. nr. 4 for 2003-2004 om at økt folketall i turistsesongen skal tas hensyn til ved tildelingene til politidistriktene. Politidirektoratet har i sitt disponeringsskriv til politidistriktene sagt følgende:

«Hensynet til økt folketall i turistsesongen er tidligere lagt inn i budsjettfordelingsmodellen. Ved en videreføring av budsjettrammene fra 2003 er dette hensynet fortsatt ivaretatt.»

Ut fra disse føringene fra Justisdepartementet og Politidirektoratet har jeg tillit til at de enkelte politimestrene tar hensyn til disse forholdene når de fordeler bevilgningene til de enkelte lensmannskontor og politistasjoner.

Finn Kristian Marthinsen (KrF) [11:06:14]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg skulle jo ønske at jeg kunne være veldig luthersk på dette punktet og unnskylde og tale vel om og ta alt i beste mening. Og det gjør jeg. Jeg er allikevel ikke fullt så optimistisk som statsråden, eller for å være i mitt innledende bilde: ikke fullt så mye troende. Jeg skulle ønske at det hadde vært en klarere påpekning av at man f.eks. i de eksemplene jeg nevner, Hemsedal og Gol, på en mer eksplisitt måte hadde sagt at her er det lagt inn midler som skal ivareta det. Det fører fort til, har jeg latt meg fortelle rundt omkring i forskjellige politidistrikter hvor dette er aktuelt, at man fra lensmannens side i det aktuelle lensmannsdistrikt må mase og spørre.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:07:16]: Nå kan både representanten Marthinsen og jeg legge Luther til side og holde oss til Stortinget.

Stortinget har vært klart, og det har Justisdepartementet også vært i forhold til Politidirektoratet, og Politidirektoratet videre.

Men det er slik at ved politireformen er det ikke detaljstyring. Man gir rammer, og man har frihet under ansvar. Og det er veldig forskjellig i Norge. La meg bare nevne noen eksempler: stor tilstrømning i Agder om sommeren, Sunnmøre, med cruiseskipsanløp i Geiranger, et forhold som Politidirektøren personlig har satt seg inn i, Nordre Buskerud, som representanten har tatt med, for ikke å snakke om Østfold og Vestfold, med stort innrykk av hyttefolk og båttrafikk på sommerstid. Disse forholdene prøver man å legge inn.

Men det større spørsmålet som representanten tar opp, ligger i den debatten som Stortinget skal ha når politirollemeldingen legges fram, hvor man både evaluerer politireformen og ser på fordelingen av ressurser mellom politidistriktene. Da vil den større debatt om dette som representanten i grunnen etterspør, også komme fram til Stortinget.

Finn Kristian Marthinsen (KrF) [11:08:21]: Jeg sier meg fornøyd med det svaret som justisministeren her gir.

Det er klart at dette på mange måter kan ses som en foregripelse av begivenhetenes gang, samtidig som det nok har rot i den virkeligheten som man opplever rundt omkring, og som ofte kan være forbundet med en følelse av at alle kjemper for sin tildeling, og at dette kan være vanskelig internt i politidistriktene.

Jeg regner med at også politimestrene legger merke til at dette har vært tatt opp i Stortingets spørretime i dag, og hva justisministeren har svart. Jeg regner også med at dette er presisert i disponeringsskrivene, og at det da bør være ivaretatt på en god måte.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:09:11]: Vi lutres alle av den offentlige debatt – her kommer vi nærmest Luther i utsagnet. Det skjer jo med politikere, enten de er stortingsrepresentanter eller statsråder. Og vi må legge til grunn at politiledere følger med i den offentlige debatt. Vi må også legge til grunn at lokalaviser følger med. Så på den måten er man i skjærsilden.

For å ta et folkelig eksempel på dette: Da det riktig stormet som verst i Østfold, stilte politimesteren opp på lokalradioen og kom da – er det blitt meg fortalt – med følgende fyndige utsagn: Jeg holder fortet, og Dørum slåss om pengene.

Hvis representanten Marthinsens innlegg skal tolkes slik at han også gjør det, kan det hende at det blir en god stafettveksling i fortsettelsen av denne debatten.