Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 2004 kl. 10

Dato: 27.10.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:58:47]: Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Søknadsbehandlingen om konsesjon for etablering av en sivil lufthavn på Rygge flystasjon trekker i langdrag. Rygge Sivile Lufthavn har arbeidet med saken i fem år og venter sammen med Forsvaret, som er konsesjonssøker, på at behandlingen skal bli klar.

Vil konsesjon bli gitt, og hvis svaret er ja, når kan konsesjonsbetingelsene foreligge?»

Statsråd Torild Skogsholm [11:59:20]: Spørsmålet om etablering av sivil lufthavn på Rygge flystasjon har betydelig interesse både som basis for nye reisetilbud og med hensyn til samfunnsmessige virkninger. Prosjektet har også betydelige økonomiske virkninger for de ansvarlige for utbyggingen. Betingelsene for eventuell konsesjon er derfor en vesentlig del av selve konsesjonsbehandlingen.

Jeg regner med at beslutning i saken kan bli tatt innen relativt kort tid.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:59:51]: Jeg takker statsråden for svaret.

Den fristen som Østfolds representanter og de som er interessert i denne sivile lufthavnen, hadde regnet med, var innen utgangen av oktober. Men når man sier «kan» og «relativt kort tid», skjønner jeg at det vil ta en del lengre tid, slik at vi igjen må vente på den endelige avgjørelsen. Vi vet at statsråden la frem et regjeringsnotat 18. juni med en anbefaling om å etablere en sivil lufthavn. Det angår 350 000 mennesker, alle kommuner er for denne utbyggingen, og næringslivet er også positiv.

Selv om statsråden nå ikke kan gi et endelig svar på om konsesjon vil bli gitt, må man være kommet veldig langt i denne behandlingen siden man kan gi svar «innen relativt kort tid». Er det sannsynlig at Regjeringen vil stanse disse flyplassplanene? Det må det kunne være mulig å gi et signal om i dag.

Statsråd Torild Skogsholm [12:00:59]: Vi har ikke behandlet denne saken ferdig – den er ikke behandlet ferdig fra Regjeringens side. Jeg må få lov til å bruke den tiden som er nødvendig for å kunne ta en beslutning om dette. Hadde jeg kunnet gi et svar i dag, hadde saken vært ferdigbehandlet. Det er den altså ikke.

Øystein Hedstrøm (FrP) [12:01:23]: Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Mange føler nå at det blir bedrevet filibustertaktikk – ikke spesielt fra departementets side, men jeg minner om at de som står bak denne sivile lufthavnen, nå har jobbet seriøst i fem år. Så jeg vil i hvert fall komme med en anmodning til statsråden om at hun nå forsøker å skjære igjennom «innen relativt kort tid».

Statsråd Torild Skogsholm [12:01:47]: Det skal jeg gjøre.