Stortinget - Møte onsdag den 24. november 2004 kl. 10

Dato: 24.11.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Jan Simonsen (uav) [11:27:20]: Jeg hadde nesten lyst til å takke justisministeren for de fine ordene om Stavanger-politiet, men jeg skal i stedet stille et spørsmål til utdannings- og forskningsministeren, som lyder slik:

«Foreldreutvalget ved Riska ungdomsskole i Sandnes har påpekt at skolens budsjett er så stramt at elever blir permittert fordi det ikke er lærere til å overta undervisningen ved sykdom, spesialpedagogisk undervisning er sterkt redusert, og delingstimer er redusert vesentlig. Påbud fra kommuneoverlegen om utbedring av inneklima er ignorert.

Mener statsråden at det er ansvarlig av en kommune å ikke følge opp lovpålagt undervisning?»

Statsråd Kristin Clemet [11:27:59]: Det er ikke akseptabelt dersom en kommune ikke følger opplæringsloven og forskrifter gitt i medhold av denne.

Elever skal ikke bli permittert fra obligatorisk undervisning av budsjettmessige årsaker. Det vil være i strid med det samme regelverket. Når det gjelder de øvrige forholdene som tas opp i spørsmålet, må det en konkret og skjønnsmessig prøving til for å ta stilling til om det foreligger brudd på opplæringsloven med forskrifter.

Når man lokalt anser at et forhold er eller kan være i strid med opplæringsloven med forskrifter, bør saken først sjekkes med skolen selv og kommunen. Gir ikke dette noen løsning, bør saken bringes inn for fylkesmannen. Fylkesmannen har ansvaret for å føre tilsyn med om opplæringsloven med forskrifter blir fulgt, og kan også på grunnlag av innhentede opplysninger om den faktiske situasjonen foreta en prøving av om dette regelverket er overtrådt. Skulle fylkesmannen i en slik situasjon konkludere med at opplæringsloven med forskrifter er overtrådt, har han også hjemmel til å gi kommunen pålegg om at forholdet skal rettes.

Jan Simonsen (uav) [11:28:55]: Mange takk, jeg fikk det svaret jeg ønsket!

Presidenten: Det var raskt og greit!