Stortinget - Møte onsdag den 24. november 2004 kl. 10

Dato: 24.11.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Lena Jensen (SV) [11:36:53]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«FNs menneskerettighetskomité har fastslått at ordningen med delvis fritak i KRL-faget er i strid med foreldres frihet til å sørge for sine barns religiøse og moralske oppdragelse.

Vil statsråden følge opp komiteens avgjørelse ved å gi elever som ønsker det, fullt fritak fra KRL-faget, og er det ikke viktig å vurdere om faget skal erstattes med et mer allment og inkluderende livssynsfag som er uavhengig av trosbakgrunn?»

Statsråd Kristin Clemet [11:37:18]: FNs menneskerettighetskomite konkluderer i sin uttalelse av 8. november 2004 med at ordningen med delvis fritak i KRL-faget er i strid med foreldres frihet til å sørge for sine barns religiøse og moralske oppdragelse, slik det er uttrykt i artikkel 18 i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.

Da KRL-faget ble innført som et felles fag ved Reform 97, var intensjonen å skape et allment og inkluderende fag som kunne samle alle elever. Intensjonen var bl.a. at faget skulle bidra til forståelse, respekt og toleranse mellom elever fra ulike kulturer og religioner. Opplæringsloven peker på at faget skal være et ordinært skolefag som normalt skal samle alle elevene, og at undervisningen i faget ikke skal være forkynnende. Det ble samtidig gitt rett til fritak fra de deler av opplæringen som kunne oppleves å innebære en uønsket religiøs deltakelse.

Saken om rett til fullt fritak er behandlet i samtlige norske rettsinstanser, og 22. august 2001 ble staten frifunnet i Høyesterett. På dette grunnlag er faget videreført i skolen. Uroen om faget førte likevel til en omfattende revisjon av læreplan og fritaksordning i 2002, basert på St. meld. nr. 32 for 2000-2001 og Innst. S. nr. 240 til denne. Det er mitt inntrykk at det nå er relativt stor ro omkring faget.

Når FNs menneskerettighetskomite nå har kommet med sin uttalelse, vil vi selvsagt følge denne opp innen fristen på 90 dager.

Representanten Jensen nevner i sitt spørsmål noen konkrete måter å gjøre dette på. Jeg er på det nåværende tidspunkt ikke beredt til å trekke de endelige konklusjoner. FN-komiteens uttalelse inneholder en bred vurdering av KRL-faget og praktiseringen av fritaksretten, og denne uttalelsen krever en grundig gjennomgang – i tillegg til at aktuelle tiltak og konsekvensene av dem må vurderes nøye. Jeg ønsker derfor å bruke den tid som er nødvendig, før det tas en beslutning.

Lena Jensen (SV) [11:39:04]: Jeg takker for svaret. Jeg har stor forståelse for at statsråden her må gjennomgå og vurdere og derfor ikke er beredt i dag til å trekke en konklusjon.

Men som statsråden nå har vært inne på, er uttalelsen fra FNs menneskerettighetskomite alvorlig, og det er en avgjørelse som jeg mener at vi i Norge er nødt til å legge oss flate i forhold til.

Vi har et behov for et inkluderende livssynsfag som er uavhengig av trosbakgrunn, og det var det statsråden òg nevnte står i L97. Så mitt spørsmål til statsråden er – selv om man nå ikke kan trekke en konklusjon – om hun vil vurdere om faget skal erstattes med et mer allment og inkluderende livssynsfag som er uavhengig av trosbakgrunn.

Statsråd Kristin Clemet [11:39:59]: I prinsippet kan man jo her tenke seg ulike løsninger for å imøtekomme FN-komiteens uttalelse. Det kan både dreie seg om å endre faget, endre fritaksordningen og kombinasjoner av dette, prinsipielt sett.

Når jeg likevel trenger litt tid til å vurdere dette, er det fordi ulike løsninger har ulike konsekvenser, og fordi jeg er opptatt av én ting, som jeg tror alle i denne salen er opptatt av, nemlig at vi skal ha en inkluderende skole, der vi møter hverandre med forståelse, respekt og toleranse selv om vi kommer fra ulike kulturer og religioner. Bare de to spørsmålene som er stilt i spørretimen i dag, viser – sannsynligvis – at det er delte meninger om hvordan vi kan få dette til, og litt av min utfordring er jo at vi kan finne løsninger som gjør at det blir minst mulig splid, uro og disharmoni i norsk skole.

Lena Jensen (SV) [11:41:00]: Min utfordring til statsråden blir da: Vil statsråden vurdere den kristne livssynsparagrafen i skolen, og vil hun komme tilbake til Stortinget med et forslag? Og videre: Når vil svaret fra statsråden komme? Hvor lang tid vil det ta å vurdere og ha en gjennomgang av dagens KRL-undervisning?

Statsråd Kristin Clemet [11:41:29]: Det vi nå forholder oss til, er denne uttalelsen fra FNs menneskerettighetskomite. Den er riktignok ikke bindende, men det er tradisjon for at vi følger opp den typen uttalelser. Jeg minner om at det også muligens ligger en sak i Strasbourg, og at saken ville hatt en annen juridisk status dersom den skulle behandles der. Men vi forholder oss nå til denne uttalelsen, og det man der primært er opptatt av, er faget slik det nå fremstår, kombinert med fritaksordningen slik den praktiseres. Og det er derfor jeg sier at løsningene her kan ligge i faget, i fritaksordningen eller i kombinasjoner av dette. Det er primært det vi er opptatt av. Det er en frist på 90 dager, og den skal vi naturligvis forholde oss til. Jeg arbeider ikke saktere enn nødvendig.